Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Găurile negre, mai complexe decât a prevăzut Einstein?

GALERIE
gaura neagra
  • gaura neagra
- +

O nouă ipoteză pune sub semnul întrebării modelul "tradiţional", provenit de la Einstein, de înţelegere a găurilor negre, monştrii gravitaţionali din Univers care sunt de obicei descrişi prin raportarea la doar trei caracteristici fizice, conform unui material publicat de space.com.

Atracţia gravitaţională exercitată de găurile negre este atât de puternică încât nici lumina nu le poate scăpa, condiţii în care aceste obiecte de o densitate ce tinde spre infinit sunt invizibile pentru observatori, în afara cazurilor în care devorează o stea aflată în apropiere. "Imaginea acceptată este că găurile negre sunt nişte obiecte extrem de simple, aflate la graniţa fizicii, ce pot fi caracterizate prin raportul la doar trei cantităţi: masa, momentul cinetic (viteza de rotaţie) şi sarcina electrică", conform lui Thomas Sotiriou, fizician la International School for Advanced Studies din Trieste. Însă sarcina electrică este de obicei neglijabil de mică, iar astrofizicienii uită de ea atunci când descriu o gaură neagră.
Astronomul John Wheeler, "părintele" denumirii de "gaură neagră" acum mai bine de 50 de ani, a fost primul care a susţinut că "găurile negre nu au fire de păr" - încercând să evidenţieze mai bine simplitate acestora. În prezent "firele de păr" sunt folosite în sens colocvial în cadrul comunităţii fizicienilor pentru a desemna orice altă cantitate propusă pentru a descrie o gaură neagră, în afara celor trei cantităţi clasice reamintite mai sus.
 

O schimbare de paradigmă în fizică

 
Pentru acest studiu prin care şi-a propus să identifice "firele de păr" ale găurilor negre, Sotiriou şi colegii săi au examinat aceşti monştri gravitaţionali în contextul ecuaţiilor teoriilor scalare-tensoriale ale gravitaţiei. "Aceste teorii sunt diferite de teoria lui Einstein, cea a relativităţii generale. Ele descriu, de asemenea, câmpul gravitaţional în funcţie de curbura spaţiu-timp şi preconizează existenţa găurilor negre, dar ele includ însă şi un tip diferit de câmp - un câmp scalar - care participă la medierea interacţiunii gravitaţionale", a explicat Sotiriou. Cercetătorii au descoperit că găurile negre încep să aibe "păr" scalar atunci când în jurul lor se află materie ordinară. "Acest lucru nu trebuia să se întâmple conform modelului standard", a adăugat Sotiriou. Încă nu este foarte clar dacă aceste noi cantităţi scalare care au fost identificate pentru a descrie găurile negre vor reuşi sau nu să scoată aceste obiecte din teoria standard, iar deocamdată este neclar şi dacă pot fi observate uşor cu ajutorul tehnologiei actuale, conform lui Sotiriou.
Existenţa unor alte cantităţi cuantificabile pentru a descrie găurile negre i-ar putea aduce pe oamenii de ştiinţă mai aproape de înţelegerea structurii acestor obiecte cosmice de aproape infinită densitate şi ar putea reprezenta o schimbare de paradigmă la nivelul fizicii, din moment ce teoria lui Einstein nu include şi câmpul scalar.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri