anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Gazoductul Ungheni - Iaşi, unit cu Gazoductul Oneşti - Iasi prin mâna statului

GALERIE
Gazoductul Ungheni - Iaşi
 • Gazoductul Ungheni - Iaşi
- +

Guvernul a aprobat, printr-o Hotarare, intelegerea intre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind realizarea proiectelor necesare interconectarii retelelor de gaze naturale si energie electrica din cele doua state, infomeaza Executivul, intr-un comunicat. Intelegerea a fost semnata la Chisinau in 21 mai 2015.

Astfel, in domeniul gazelor naturale, partile au convenit prioritizarea lucrarilor pentru interconexiunea Iasi - Ungheni, respectiv Gazoductul Ungheni - Iasi, pe teritoriul Republicii Moldova si Gazoductul Onesti - Iasi, cu statiile de comprimare aferente, pe teritoriul Romaniei. Termenul convenit pentru realizarea acestor obiective este sfarsitul anului 2016, se arata in comunicatul Guvernului.

In sectorul energiei electrice, lucrarile complementare prioritare contin: interconexiunea Isaccea - Vulcanesti, respectiv linia electrica Vulcanesti - Chisinau si statia electrica Back-to-Back aferenta; proiectul RO - Ungheni - Straseni si statia electrica Back-to-Back aferenta, dar si proiectul Suceava - Balti. Termenele de realizare ale celor doua interconexiuni sunt 2016 si, respectiv, sfarsitul anului 2018. Pe langa acestea, partile au stabilit ca obiective strategice de importanta nationala atat proiectul gazoductului Ungheni - Chisinau, cat si interconexiunea electrica Isaccea - Vulcanesti - Chisinau si statia Back-to-Back aferenta, mai precizeaza Executivul.

Actul normativ mai actualizeaza componenta Grupului comun de lucru in domeniul energiei, in cadrul Comisiei inter-guvernamentale Republica Moldova - Romania, prin includerea unor reprezentanti din partea cabinetelor Prim-ministrilor din ambele state. Autoritatile desemnate vor face demersuri catre Comisia Europeana si institutiile finantatoare in vederea includerii proiectelor pe lista proiectelor prioritare ale Uniunii Europene/Comunitatii Energiei, avand in vedere asigurarea finantarii din surse proprii si atrase.

Implementarea proiectelor incluse in Hotararea aprobata astazi va contribui la dezvoltarea economico-sociala a localitatilor din zonele prin care vor trece conductele si liniile aeriene aferente interconectarilor, precum si la dinamizarea industriei energetice si a cresterii securitatii energetice a celor doua tari, se mai arata in comunicatul Guvernului.

Tot astazi, Guvernul a stabilit, printr-un Memorandum, prelungirea perioadei de acordare a contributiei nerambursabile in suma de 100 de milioane de euro de catre Guvernul Romaniei Guvernului Republicii Moldova de la 4 (patru) ani la 8 (opt) ani, respectiv, pana la data de 28 martie 2019. De asemenea, perioada de valabilitate a Acordului a fost extinsa de la 6 (sase) ani la 10 (zece) ani, respectiv, pana la data de 28 martie 2021.

Acordul dintre Guvernul Romaniei si Guvernul Republicii Moldova privind implementarea programului de asistenta tehnica si financiara in baza unui ajutor financiar nerambursabil in valoare de 100 de milioane de euro, acordat de Romania Republicii Moldova a fost semnat in 2010. Autoritatile de Coordonare Nationale care implementeaza Acordul sunt Ministerul Dezvoltarii Regionale si Administratiei Publice pentru Romania si Ministerul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor pentru Republica Moldova. Acordul prevede cooperarea in domeniile infrastructura de transport, unitati de invatamant, asistenta umanitara acordata in cazul unor situatii de urgenta si in sectorul energetic.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Celălalt război (I)

Cătălin ONOFREI

Celălalt război (I)

Când memele ucid genele.

opinii

Şoc şi groază…

Briscan ZARA

Şoc şi groază…

Nu e de râs, e de fapt de plâns. Orice dependenţă e rea, chiar şi aceea faţă de propriul copil. Şi cu cât mediul în care trăim e mai sigur, cu atât uităm faptul că acel om nu e făcut să stea cu noi, ci să trăiască fără noi. Datoria noastră e să îl învăţăm să zboare nu să îl ţinem în aer agăţat de sfori. E greu să înţelegem asta, dar nu e imposibil...

Opt ore în Turnul Babel

Cristina DANILOV

Opt ore în Turnul Babel

Extrovertiții au mai multe șanse să dea instantaneu o soluție unei probleme. Introvertiții, pe de altă parte, se simt mai confortabili când iau decizii bine gândite. Nu le place să fie zoriți, repeziți și puși la colț doar fiindcă nu-s ca șeful iute ca piperul. Pentru extrovertiți, recunoașterea socială și sprijinul colegilor sunt deosebit de importante. Pentru introvertiți, acest lucru este, de asemenea, valoros, dacă există, dacă nu, nu vor suferi, ei își pot face treaba oricum, cu sau fără aprecieri și statui prea multe.

Mitocanul de la volan (I)

Eugen MUNTEANU

Mitocanul de la volan (I)

Suntem asaltați zilnic cu știri și imagini despre accidente de circulație atroce. Statisticile spun că România este țara europeană cu cei mai mulți morți în accidente de circulație. Dincolo de precaritatea șoselelor, cred că o cauză a acestei situații îngrijorătoare este și existența în libertate a fiarei sălbatice pe care am ales să o numesc mitocanul de la volan.

pulspulspuls

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

O cabală preoţească ţesută pe îndelete de multă vreme

Ehehei, iubiţi dreptcredincioşi, iată că încurcate mai sunt căile Domnului de când treburile lumeşti şi dorinţele de parvenire şi câştig şi-au băgat coada tot mai adânc în sânul şi buzunarele largi de popă ale unor înalţi prelaţi din mitropolia noastră de la Iaşi, atât de greu încercată în ultima vreme. Iacătă aşadar, dragilor, ce au mai putut zămisli minţile întunecate de aceste lucrături diavoleşti: citiţi şi vă cruciţi, nu alta! 

Caricatura zilei

Ambulanța

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.