Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Gelozia – iubire sau orgoliu? Ce se întâmplă în mintea cuiva care este gelos

GALERIE
gelozie
  • gelozie
- +

Vă invit să răspundeți întrebării din titlu înainte de a parcurge întreg articolul, iar mai apoi, să adăugați un comentariu prin care să ne expuneți părerea personală, în cazul în care aceasta nu coincide cu ceea ce voi menționa mai jos. De asemenea, vă invit să ne împărtășiți propriile experiențe și cum anume le-ați depășit.

Voi nota un scurt dialog pe care l-am avut săptămâna trecută cu o clientă, în cabinet:

Clientă: Nu vreau să divorțez, îmi vine foarte greu. Era extrem de gelos, dar asta nu mă deranja, până când m-a lovit fără să aibă dreptate. Chiar nu făcusem nimic.

Terapeut: Cum anume se manifesta gelozia soțului?

Clientă: Îmi verifica telefonul, trebuia să îl anunț mereu dacă schimb parolele pe orice dispozitiv și îl sunam cu video când eram în mașină ca să vadă unde merg. Dar nu asta e problema. Îmi plăcea stilul lui.

Terapeut: Cum vă făcea să vă simțiți acest comportament?

Clientă: Importantă, iubită. Plus de asta, e un comportament masculin, nu? E dur.

Terapeut: Care este limita durității pe care o tolerați? Loviturile despre care mi-ați spus că reprezintă motivul divorțului?

Clientă: Mda, cred că e o prostie, așa e. N-am motive reale să mă despart. Până la urmă, dacă mă gândesc mai bine, sigur am greșit și eu pe undeva…

Și da! Chiar a greșit acceptând. Oamenii definesc, în general, iubirea ca fiind bazată pe respect, încredere, libertate, spirit de echipă. Dar gelozia ce este? N-aș da o definiție, ci mai curând aș nota două cuvinte care ar caracteriza partenerii din dialogul de mai sus: victima și manipulatorul.

Gelozia este latura disfuncțională a cuplului, cea în urma căreia viața persoanei care este supusă unui astfel de tratament se va schimba complet: fie rămâne ancorată în acea relație, se autoculpabilizează și încearcă să facă tot posibilul să nu iasă din cuvântul călăului pentru a nu isca noi conflicte, deși acest lucru este inevitabil, individual gelos găsind mereu ceva ce să-l nemulțumească, fie va pleca atunci când situația devine deranjantă, dar nu va mai regăsi curând forța de a avea încredere din nou în cineva sau, din contra, precauția ar putea atinge cote înalte chiar și când nu este cazul, putând strica și noua relație.

Ce se întâmplă în mintea cuiva care este gelos?

-           Crede că nu este suficient de bun pentru celălalt partener, prin urmare preferă să devină posesiv, dependent și obsedat de cel de lângă el, fără a discuta despre temerile sale sau a schimba ceea ce consideră că deranjează.

-           Are o inteligență emoțională scăzută, la fel ca și stima de sine, motiv pentru care nu știe să facă față unor situații, nu știe să-și gestioneze emoțiile, se panichează pentru că pierde controlul și începe să se lupte pentru a nu fi abandonat.

Abordarea corectă a unei astfel de persoane care suferă de gelozie este să o asigurați constant de sentimentele neschimbate pe care le aveți față de ea. Recomandările pentru persoanele geloase ar fi utile doar în măsura în care sentimental distructiv este conștientizat și se dorește lucrul cu propria persoană. Cele mai importante ar fi: discuții cu partenerul fără ironii, acuze, ton ridicat, prin care să vă expuneți fricile și să cereți lămuriri; încetați să urmăriți și să controlați persoana de lângă voi pentru că tot ceea ce veți obține va fi îndepărtarea ei sau perfecționarea în a se ascunde mai bine.

Desigur că există și situații în care gelozia este justificată!

Vă doresc răbdare și înțelegere!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri