anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Gena bizantină

GALERIE
catalin onofrei
 • catalin onofrei
- +

Poveşti de trezit americanii.

S-a afirmat câteodată despre ruşi că sunt singurii moştenitori legitimi ai Bizanţului, muscalii ducând mai departe atât calităţile, cât şi defectele enigmaticului Imperiu Roman de Răsărit. Tocmai de aceea, pe vremea Războiului Rece, unii strategi americani studiau pe îndelete istoria Constantinopolului pentru a-i înţelege mai bine pe sovietici. Astăzi, când administraţia de la Washington funcţionează după reguli progresiste, mai preocupată de a împărţi funcţiile de conducere după criterii de gen, orientare sexuală şi culoare a pielii, politicienii yankei par a pricepe din ce în ce mai puţin lumea din jurul lor. Iar pe ţarul Putin, şi mai puţin.

Cum recursul la istorie este întotdeauna plin de învăţăminte, iată câteva sugestive poveşti bizantine despre război. În primul rând, Bizanţul era recunoscut pentru faptul că accepta înfruntarea directă doar dacă armata sa depăşea numeric oastea vrăjmaşă. În caz contrar, îşi submina oponentul printr-o diplomaţie agresivă, prin specularea neînţelegerilor adversarului cu vecinii, prin mituirea unor personaje influente din tabăra opusă, prin folosirea la scară uriaşă a trădătorilor. Spionii bizantini, care se mişcau cu extremă uşurinţă prin curţile regatelor din împrejurimi, erau celebri pentru eficienţa lor, ca şi pentru capacitatea de a scăpa nedepistaţi. Majoritatea au rămas necunoscuţi până astăzi!

Dacă se ajungea totuşi la război, în timpul bătăliilor contau păstrarea formaţiei de luptă şi respectarea fără crâcnire a ordinelor comandanţilor. Era contraindicat eroismul, fiind de preferat oşteanul disciplinat decât cel ce se avânta cu prea mult entuziasm în atac, punând în pericol planul de luptă. Au existat cazuri când faptele extraordinare de vitejie ale câte unui bizantin au fost răsplătite prin mutilare ori chiar prin moarte. Aici regăsim, fără îndoială, şi teama împăraţilor faţă de popularitatea excesivă a vreunui general - mai tânăr, mai brav, mai frumos -, uzurparea tronului şi războaiele civile (în medie, câte unul la fiecare zece ani!) fiind o temă recurentă în Bizanţul celor o mie de ani.

La efortul de război participa şi blânda Biserică Ortodoxă ce considera, prin Vasile din Cezareea (inspirat de Sfinţii Părinţi), că uciderile produse pe timp de război nu pot fi considerate păcate. Soldaţilor li se recomanda totuşi să evite împărtăşania o perioadă de vreo trei ani. De alt tratament se bucurau însă feţele bisericeşti, de vreme ce preotul Themel care a zdrobit de unul singur, cu o bâtă, o ceată de arabi ce-i atacase satul a fost caterisit. De ciudă, popa a trecut la Islam, devenind şeful unei bande de tâlhari împreună cu care a terorizat marginile Imperiului. Bizantinii o considerau pe Fecioara Maria drept „generalul suprem” şi aşteptau ori căutau semne divine înaintea confruntărilor decisive.

În prima parte a existenţei, Imperiul Bizantin şi-a asumat o misiune de răspândire a creştinismului, apoi doar de apărare a lui. A reuşit să-l protejeze până în anul de graţie 1453, când, restrâns la dimensiunile oraşului Constantinopol (o umbră a opulentei citadele de altădată), s-a prăbuşit luptând eroic (da, eroic!) sub loviturile turcilor otomani.  

Peste aproximativ 400 de ani, genialul Dostoievski îl îndemna pe ţarul Rusiei să pornească război împotriva turcilor cu scopul nobil de a recâştiga pentru ortodoxism bătrâna capitală a Bizanţului. Atunci, în secolul al XIX-lea, i-au blocat pe ruşi englezii şi francezii, tot mai revoltaţi că Marea Neagră se transformase într-un banal lac rusesc. Parcă am mai auzit undeva povestea asta!

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Dan CONSTANTIN

300 km autostradă pe an, 15 spitale, 4,6 milioane salarii peste medie

Iată ce s-ar putea face cu o mai bună colectare a TVA! Rezolvarea acestei probleme ar crea o sursă importantă de venit la buget, şi nu ar mai fi nevoie de creşterea impozitului pe venituri.

opinii

Biberonul

Nichita DANILOV

Biberonul

Mult timp am fost obsedat de casa copilăriei mele. Ea îmi revenea deschizându-şi larg uşile până şi în vis. Dacă se întâmpla însă să-i trec pragul, mă simţea străin. Nici un lucru pe care-l cunoşteam nu se mai afla la locul său, căci spaţiul intim din interiorul casei se transforma într-un adevărat labirint, prin care înaintam încercând să-mi reconstitui anumite scene petrecute în copilărie.

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

Ciprian IFTIMOAEI

Despre câteva lucruri interesante din Anuarul Statistic al Judeţului Iaşi ediţia 2021 (II)

În vreme ce, în Ucraina, obiective civile şi militare sunt făcute una cu pământul de invadatorii ruşi, în România zonelor metropolitane (polii de creştere economică) se lansează proiecte imobiliare pe bandă rulantă. 

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

Michael ASTNER

Mamaia şi „tataia”: O snoavă de prin tren

De la Vinţu de Jos până la Cluj am fost ba trei, ba patru persoane în compartiment. De la Cluj am rămas doar cu o „băbuţă” (aşa i-am zis eu în mintea mea, femeia, bine păstrată şi sprintenă, să tot fi avut cel mult 75 de ani) urcată (am înţeles dintr-o convorbire telefonică de-a ei) de la Deva (şi care mergea şi ea până la capăt, până la Iaşi, adică). 

pulspulspuls

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

PULS

Băieţii de la cumătrie, supăraţi pe sponsorii lui Maia Sandu

Auzim prin zona băieţilor de la cumătrie că e mare agitaţie în zona acestora, cu tot sprijinul indirect de care beneficiază ei dinspre palatul cel roznovan, pe motiv că sunt prea şuntaţi de concurenţa pe bune care vine dinafara Iaşului cu bani tot mai mulţi de investit în cartiere întregi de blocuri.

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.