Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Generalul Oleksandr Sîrski susţine că bătălia pentru Bahmut intră în "cea mai intensă fază"

GALERIE
Oleksandr_Sîrski
  • Oleksandr_Sîrski
- +

Forţele ruse şi ucrainene sunt prinse în "cea mai intensă fază" a bătăliei pentru controlul Bahmut, în care ambele părţi sunt prinse într-un blocaj istovitor, în condiţiile în care Moscova se străduieşte de luni de zile să captureze oraşul, după ce nu a reuşit să obţină câştiguri majore în alte părţi, relatează CNN.

Oleksandr Sîrski, comandantul forţelor terestre ucrainene, a declarat că a luat decizii "menite să consolideze" forţele Kievului pe teren pentru "a descuraja şi pentru a învinge inamicul", potrivit Ministerului Apărării de la Kiev.

Armata ucraineană a declarat că generalul-colonel Oleksandr Sîrski a fost în vizită pe linia frontului din est pentru a rezolva "aspectele problematice care împiedică executarea eficientă a sarcinilor de luptă" şi a luat "decizii operaţionale menite să consolideze capacităţile de a descuraja şi de a provoca daune inamicului", dar nu a oferit detalii.

"Cea mai intensă fază a bătăliei pentru Bahmut este în curs de desfăşurare. Situaţia este în mod constant dificilă. Inamicul suferă pierderi semnificative în resurse umane, arme şi echipamente militare, dar continuă să desfăşoare acţiuni ofensive", a declarat generalul Sîrski.

Comandantul forţelor terestre ucrainene spune că trupele sale continuă să respingă atacurile intense ale Rusiei asupra oraşului Bahmut din estul ţării şi că apărarea acestuia este o "necesitate militară".

Lăudând rezistenţa forţelor ucrainene în "condiţii extrem de dificile", Sîrski a explicat din nou că apărarea Bahmutului este o necesitate militară. "Noi calculăm toate opţiunile posibile pentru evoluţia evenimentelor şi vom reacţiona în mod adecvat la situaţia actuală", afirmă comandantul.

Situaţia exactă a bătăliei pentru oraş este neclară după ce au apărut informaţii - neverificate - potrivit cărora grupul militar privat rus Wagner a obţinut câştiguri teritoriale în Bahmut, în ciuda faptuluyi că oficialii ucraineni susţin că Moscova se confruntă cu o criză de personal în teren.

Duminică, Serhii Cerevati, purtătorul de cuvânt al Grupării de Est a Forţelor Armate Ucrainene, a declarat că Ucraina are "suficiente forţe pentru a menţine linia frontului". Cerevati a mai spus că intensitatea atacurilor ruseşti a scăzut. Sâmbătă, a spus el, au avut loc 18 atacuri separate în zona Bahmut, comparativ cu până la 50 până de curând.

Institutul pentru Studiul Războiului a declarat în ultima sa evaluare a situaţiei de front că încercările Wagner de a străpunge apărarea ucraineană în oraşele estice Bahmut şi Avdiivka "au eşuat până acum".

Preşedintele Volodimir Zelenski a vizitat, de asemenea, zona Bahmut săptămâna trecută şi a înmânat medalii soldaţilor, o vizită făcută pentru ridicarea moralului trupelor, în contextul în care Ucraina se pregăteşte pentru o posibilă contraofensivă după 13 luni de război.

La rândul său, şeful Statului Major General, generalul Valeri Zalujni, a declarat sâmbătă că situaţia este "stabilizată" în jurul Bahmutului.

Moscova consideră că preluarea controlului asupra întregului oraş este vitală pentru finalizarea cuceririi înregii regiuni industriale Donbas din estul Ucrainei, unul dintre principalele sale obiective de război. Amintind de Primul Război Mondial, bătălile din Bahmut au fost purtate din tranşee, cu lovituri necruţătoare de artilerie şi rachete pe un câmp de luptă puternic minat, descris de comandanţii din ambele tabere drept o "maşină de tocat carne".

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri