Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Generaţia de AUR şi sporturile

GALERIE
gin
  • gin
- +

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

Sportul românesc străluceşte orbitor, e sublim, e minunat şi nu lipseşte cu nicio desăvârşire. Lipsesc doar respectul faţă de steag, de imn, de ţărişoară, iar dacă ministrul sporturilor, Ede-bácsi, ar învăţa strofele doi şi trei din „Deşteaptă-te, române”, am putea zice, car'vasăzică, „ne-am procopsitără”, vorba lui nenea Iancu.

De zile bune încoace, presa noastră mioritică, laie bucălaie, nu mai conteneşte: gura nu-i mai tace, parcă-i bolnăvioară. Aproape a uitat de acţiunea sportivă, toţi ochii sunt aţintiţi la piepturile sportivilor, cu (ne)mâna pe inimă, cu urechile ciulite spre fanfare. Trendul, lansat în Slovenia la hochei, cere sânge. Care ai întors fundul la steag, mânca-ţi-aş? Ce-ai molfăit din gură, bre? Ce goluri, ce faze, ce tactici, ce şuturi de la treime? Mofturi, oamenii buni: ochii la inimă şi urechile la coarde vocale!

Scandalul izbucnit în Slovenia cu naţionala României de hochei nu surprinde, chiar dacă în ultimii ani vadimismul s-a cam stins şi generaţia de AUR încercând să-l reaprindă, ceea ce nu surprinde. Surprinde doar amploarea şi multitudinea de fochişti specialist în turnat gaz peste pălălaie. N-a fost zi lăsată de pronie să nu apară noi opinii mânios-proletare, noi propuneri din înfierare, noi atacuri la adresa MTS, pentru ce? Pentru nişte copiii crescuţi în inima Secuimii care s-au distrat cântând un imn regional la capătul unei înfrângeri cât de cât onorabile. Aţi văzut vreo analiză a jocului naţionalei României la Mondiale în ultimele zece zile? Nu, pentru că nu citeşte nimeni, nu comentează nimeni; imnul secuimii este cel mai interesant fenomen sportiv.

Ungaria are cam aceeaşi tradiţie în hochei precum România, diferenţa este că ai noştri, cu secui, cu ne-secui, au ajuns în grupa de elită, în 1976, au jucat cu cehii, cu sovieticii, cu canadienii, şi i-au bătut pe yankei. Ungurii n-au realizat aşa ceva, dar au mult mai multe patinoare decât noi. În plus, mai au şi un imn cu care înfurie adversarii. Premierul lor, cu toată aversiunea de care se înconjoară prin vecini, a declarat hocheiul pe gheaţă drept „prioritate sportivă naţională” deşi nimic din istoria sportului maghiar nu-l îndrituieşte. Dar dragostea pentru sportul cu crosa şi pucul este imensă la Budapesta. Noi cerem demisii şi para-demisii pentru nişte gesturi şi îngânări tâmpite. Oare dacă la Milano, la un meci Inter - Napoli, s-ar fi cântat imnul provinciei Lombardia, ar fi luat „cizma” foc?

Uite că ajunserăm la fotbal. Acum vreo cinci ani, Academia lui Gică Hagi de pe Litoral domina peisajul juvenil. Acum a apărut concurenţa şi „Machidonul” cam înghite în sec. Şi, odată cu el, generaţia românească de AUR când a auzit că finala juniorilor s-a jucat între Csikszereda şi Sepsi. Foc cât casa mai ales că guvernul lui Orban (nu vreo societate privată budapestană) investeşte în fotbalul ciucan. Deranjant, cumplit de deranjant, dar nimic ilegal. Chiar dacă scopul „academiilor” de la Sepsiszentgyörgy sau Csiksereda este racolarea unor talente pentru centrala de la Budapesta. Ce s-ar fi întâmplat dacă guvernul României ar fi instituit un centru de selecţie în Italia pentru puzderia de copii talentaţi de sorginte dacoromană care umplu Peninsula? Ar fi luat foc presa italiană? Deloc: am fi fost felicitaţi.

La noi, fapt interesant, lumea s-a indignat prea puţin de investiţiile lui Orban pe pământ românesc. Dar a luat foc când unii fotbalişti de la Sepsi n-au pus mâna la piept când fanfara a intonat „Deşteptă-te, române!”. Mai ales românul Roland Niczuly, la fel de get-beget ca maghiarul Paraschiv Amihălăchioaie din Vaslui. „Afară cu ungurii din ţară?” Nu, mai veniţi cu bani pentru sport!

De aceea, stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu, am greşit în masă în aprecierile noastre. Sportul românesc merge minunat. Mai rămâne problema cu profanatorii de imnuri şi perfecţiunea va fi atinsă

PS: La modul serios, gravă este problema cu ministrul Eduard Novak la TV. Să fii medaliat paralimpic pentru România şi să fii pus de un reporteraş cu caş la gură să cânţi imnul este cu adevărat simptomatic pentru generaţia de AUR.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Cosmin PAȘCA

Alianţa PSD-PNL, mai puternică decât Putin?

Să luăm exemplul Iaşului. Peste un an-doi, Marius Ostaficiuc va afirma că filiala AUR a fost „capturată” şi va reveni la PSD, Tudor Ciuhodaru îşi va redescoperi „umanismul” şi se va întoarce la partidul lui Dan Voiculescu (aripa televizată a PSD), iar Ciprian Paraschiv îşi va aminti că a fost cândva liberal. Şi mulţi alţii, totul multiplicat cu 41 la nivel de ţară. Controlează azi PSD-PNL România cu 55%? Să vedeţi peste doi-trei ani când o să râdă de Putin cu alea 87% ale lui.

opinii

Bunici obraznici

Briscan ZARA

Bunici obraznici

Bunicii îşi descoperă în nepoţi un scop în viaţă şi nu-i lasă pe aceştia să înveţe nimic din propriile greşeli. Având mult timp la dispoziţie, ei execută toate treburile, odraslele neavând voie să mişte un deget. Mâncarea li se serveşte la pat, în faţa televizorului, totul este aranjat în farfurie în aşa fel încât plodul să nu facă altceva decât să îşi bage singur în gură. Dacă lenea e prea mare, chiar şi acest mic inconvenient se rezolvă de către mereu atenţii şi mereu săritorii bunici: copilul e hrănit în gură. El nu trebuie să îşi aleagă hainele, să îşi spele vasele din care a mâncat, nu mai vorbesc de gătit. Copiii crescuţi de bunici nu ştiu să facă nimic! Pentru că nu au fost lăsaţi să facă. Li s-a pus totul la nas.

Noi, femeile

Cristina DANILOV

Noi, femeile

O fată nu trebuie să rupă cămașa colegului pentru a scăpa de batjocura lui. O adolescentă are dreptul de a citi pe o bancă în parc, așa cum citeam eu cândva, fără să fie agresată și apoi umilită de autorități doar pentru că este femeie. Se poate? Desigur, egalitatea între sexe e un principiu care se învață și societatea de azi ne cere tuturor să facem efortul de a ieși din stereotipurile în care ne-am format și să participăm deschiși la această lecție a umanității.

Între artă şi credinţă

Nichita DANILOV

Între artă şi credinţă

Se pare că noi nu încercăm să ne împăcăm cu gândul că trăim într-o lume imperfectă şi dorim, cu tot dinadinsul să transformă imperfecţiune în perfecţiune, gândind şi, mai ales, acţionând, cât mai corect politic. Aliniindu-ne, cu alte cuvinte, la noile standarde ale politicilor culturale, care dau naştere la noi aberaţii ideologice, la fel de nocive ca şi cele din perioada comunismului, la ameninţări şi la vărsări de sânge.

pulspulspuls

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Câteva observaţii din dronă asupra întâmplărilor nefericite de la Vniversitate

Acuma, dacă tot s-a terminat cu agitaţia de la Vniversitatea din Copou, haideţi să facem două-trei observaţiuni mai detaşate, fără presiunea votului, presiune care a tot apăsat şi în afara instituţiei în aceste ultimel zile. 

Caricatura zilei

Putin a mai câștigat un mandat de președinte al Federației Ruse

Vladimir Putin a câstigat alegerile prezidentiale din Rusia cu 87,97 la suta.  

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri