anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Generaţia de AUR şi sporturile

GALERIE
gin
 • gin
- +

Stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, realizăm acum că noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu am greşit în masă în aprecierile noastre.

Sportul românesc străluceşte orbitor, e sublim, e minunat şi nu lipseşte cu nicio desăvârşire. Lipsesc doar respectul faţă de steag, de imn, de ţărişoară, iar dacă ministrul sporturilor, Ede-bácsi, ar învăţa strofele doi şi trei din „Deşteaptă-te, române”, am putea zice, car'vasăzică, „ne-am procopsitără”, vorba lui nenea Iancu.

De zile bune încoace, presa noastră mioritică, laie bucălaie, nu mai conteneşte: gura nu-i mai tace, parcă-i bolnăvioară. Aproape a uitat de acţiunea sportivă, toţi ochii sunt aţintiţi la piepturile sportivilor, cu (ne)mâna pe inimă, cu urechile ciulite spre fanfare. Trendul, lansat în Slovenia la hochei, cere sânge. Care ai întors fundul la steag, mânca-ţi-aş? Ce-ai molfăit din gură, bre? Ce goluri, ce faze, ce tactici, ce şuturi de la treime? Mofturi, oamenii buni: ochii la inimă şi urechile la coarde vocale!

Scandalul izbucnit în Slovenia cu naţionala României de hochei nu surprinde, chiar dacă în ultimii ani vadimismul s-a cam stins şi generaţia de AUR încercând să-l reaprindă, ceea ce nu surprinde. Surprinde doar amploarea şi multitudinea de fochişti specialist în turnat gaz peste pălălaie. N-a fost zi lăsată de pronie să nu apară noi opinii mânios-proletare, noi propuneri din înfierare, noi atacuri la adresa MTS, pentru ce? Pentru nişte copiii crescuţi în inima Secuimii care s-au distrat cântând un imn regional la capătul unei înfrângeri cât de cât onorabile. Aţi văzut vreo analiză a jocului naţionalei României la Mondiale în ultimele zece zile? Nu, pentru că nu citeşte nimeni, nu comentează nimeni; imnul secuimii este cel mai interesant fenomen sportiv.

Ungaria are cam aceeaşi tradiţie în hochei precum România, diferenţa este că ai noştri, cu secui, cu ne-secui, au ajuns în grupa de elită, în 1976, au jucat cu cehii, cu sovieticii, cu canadienii, şi i-au bătut pe yankei. Ungurii n-au realizat aşa ceva, dar au mult mai multe patinoare decât noi. În plus, mai au şi un imn cu care înfurie adversarii. Premierul lor, cu toată aversiunea de care se înconjoară prin vecini, a declarat hocheiul pe gheaţă drept „prioritate sportivă naţională” deşi nimic din istoria sportului maghiar nu-l îndrituieşte. Dar dragostea pentru sportul cu crosa şi pucul este imensă la Budapesta. Noi cerem demisii şi para-demisii pentru nişte gesturi şi îngânări tâmpite. Oare dacă la Milano, la un meci Inter - Napoli, s-ar fi cântat imnul provinciei Lombardia, ar fi luat „cizma” foc?

Uite că ajunserăm la fotbal. Acum vreo cinci ani, Academia lui Gică Hagi de pe Litoral domina peisajul juvenil. Acum a apărut concurenţa şi „Machidonul” cam înghite în sec. Şi, odată cu el, generaţia românească de AUR când a auzit că finala juniorilor s-a jucat între Csikszereda şi Sepsi. Foc cât casa mai ales că guvernul lui Orban (nu vreo societate privată budapestană) investeşte în fotbalul ciucan. Deranjant, cumplit de deranjant, dar nimic ilegal. Chiar dacă scopul „academiilor” de la Sepsiszentgyörgy sau Csiksereda este racolarea unor talente pentru centrala de la Budapesta. Ce s-ar fi întâmplat dacă guvernul României ar fi instituit un centru de selecţie în Italia pentru puzderia de copii talentaţi de sorginte dacoromană care umplu Peninsula? Ar fi luat foc presa italiană? Deloc: am fi fost felicitaţi.

La noi, fapt interesant, lumea s-a indignat prea puţin de investiţiile lui Orban pe pământ românesc. Dar a luat foc când unii fotbalişti de la Sepsi n-au pus mâna la piept când fanfara a intonat „Deşteptă-te, române!”. Mai ales românul Roland Niczuly, la fel de get-beget ca maghiarul Paraschiv Amihălăchioaie din Vaslui. „Afară cu ungurii din ţară?” Nu, mai veniţi cu bani pentru sport!

De aceea, stimaţi iubitori de fotbal şi sporturi din spaţiul carpato-danubian-pontic, noi, condeierii, pixarii şi tastatorii în domeniu, am greşit în masă în aprecierile noastre. Sportul românesc merge minunat. Mai rămâne problema cu profanatorii de imnuri şi perfecţiunea va fi atinsă

PS: La modul serios, gravă este problema cu ministrul Eduard Novak la TV. Să fii medaliat paralimpic pentru România şi să fii pus de un reporteraş cu caş la gură să cânţi imnul este cu adevărat simptomatic pentru generaţia de AUR.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

De ţinut minte

Cătălin ONOFREI

De ţinut minte

Cele cinci mari trădări ale liberalilor.

opinii

Cine mai vrea să fie liber

Briscan ZARA

Cine mai vrea să fie liber

Nu mai există compatibilitate de idei şi credinţe nicăieri. E doar un curent general oficial, impus şi încurajat permanent de stat, la nivel de politică naţională, iar pe acela se merge într-un sens prin propagandă continuă. Se numeşte corectitudine politică. Nu poate fi definit de nimeni prin nimic, de aceea oricine poate face teoretic orice, dar poate fi şi tras la răspundere pentru orice, dacă situaţia o cere.

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Cristina DANILOV

Curcubeul deasupra unei lumi intolerante

Fiecare dintre noi a avut o experienţă în care s-a simţit deplasat, o situaţie în care s-a simţit ruşinat sau inconfortabil doar pentru că a fost sau a făcut ceva diferit faţă de ceilalţi. Oamenii sunt experţi în a identifica aceste situaţii şi a face glume pe seama lor, uneori, din nefericire, excesiv.

Uzul raţiunii

Nichita DANILOV

Uzul raţiunii

Un popor fără un lider care să-i apere demnitatea şi interesele tinde să devină o mulţime nulă. Oare mai e nevoie să mai spun că spre asta alunecă zi de zi, ceas de ceas, România zilelor noastre?! Căci azi, noi, cei care am trăit în comunism, vedem cum idealurile în care am crezut sunt călcate unul după altul în picioare.

pulspulspuls

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Pregătiri de puci la partidoiul ieşean: cine e organizatorul şi cine, vizatul?

Un uichend agitat tare s-a încheiat ieri la partidoiul ieşean, stimaţi telespectatori. Ceva ce nu s-a prea văzut din stradă, că la discreţie lumea de la partidoi e campioană zonală, dar care cică a lăsat urme grele prin multe berouri, dacă nu cumva chiar şi cicatrici pe unele obrazuri mai puţin tăbăcite. 

Caricatura zilei

La umplut piscina

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.