Generația online (P)
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Generația online (P)

GALERIE
Dobre - aug. 2018
  • Dobre - aug. 2018
- +

Acum vreo 4-5 ani vă relatam că fusesem impresionat de un reportaj, care ar fi trebuit să dea de gândit fiecaruia dintre noi, atunci ca dealtfel şi acum. Un tren oprea într-o gară cu un singur călător, respectiv o elevă care trebuia dusă și adusă de la școală. Gara urma să fie desființată, dar numai după ce eleva își termina școala. Să nu credeți că aceasta se întâmpla în România! Nicidecum! Aceasta se întâmpla în… Japonia! La acel moment, poate povestea a fost ușor romanțată, dar valoarea ei simbolică rămâne: fiecare elev contează. Nici unul nu este abandonat, pentru că orice stat are nevoie de oameni școliți.

Mai nou, am citit că dintr-un sătuc din Norvegia, pentru un copil, singurul de vârstă şcolară, autorităţile au pus la dispoziţie un elicopter pentru a-l transporta la cea mai apropiată şcoală. Zilnic, un singur elev. Statul a considerat că nici un efort nu este prea mare pentru ca micuţul Cristiensen să urmeze cursurile unei şcoli, să înveţe carte alături de colegii lui.

Toate acestea se întâmplă într-o ţară cu cel mai novator şi eficient sistem de învăţământ de pe glob, integral gratuit, extrem de competitiv, descentralizat şi depolitizat, ministrul fiind un tehnocratProfesorii finlandezi acționează pe baza dictonului: „Un om trebuie să fie pregătit fie pentru viață, fie pentru examene. Noi alegem prima variantă”, aplicând metoda învăţării prin explorareDe la grădiniţă până la facultate, învăţământul/educaţia sunt prioritate naţională, toţi elevii sunt egali, profesorii sunt apreciaţi şi respectaţi, la fel ca medicii sau judecătorii, fiind deosebit de competitivi.

Şi noi? Noi, astăzi, nu suntem în stare să asigurăm o amărâtă de tabletă de 400 de lei pentru copiii ai căror familii au dificultăţi materiale. Inconştientul stat român exclude sute de mii de copii de la educaţie, cu această tâmpenie de învăţământ online. Nu avem bani pentru un banal releu de telefonie mobilă şi internet, nu sunt bani pentru manuale şcolare, în schimb, se găsesc bani pentru armament. Dacă mai ieri, adică înainte de pandemie, aveam peste 50 la sută dintre elevi analfabeţi funcţionali, de mâine, guvernul „pregăteşte” analfabeţi curaţi, în timp ce în Finlanda, 93 la sută dintre elevi absolvă liceul, iar 45 la sută o facultate. Acolo, în Finlanda, cineva mai şi munceşte.

 Am nepoți care fac parte din generația online, iar dacă noi – cei adulți – nu avem capacitatea de a-i determina să ridice ochii din telefon, ci din contră, îi afundăm mai tare în el, cu certitudine aceştia vor fi o generație de roboței, care vor uita ce înseamnă conexiunea umană.

Fără nicio exagerare, școala aceasta din fața ecranului este un experiment social, un experiment făcut din păcate pe viitorul unei generații. Situațiile sunt distincte, problemele la fel, dar în cele din urmă frustrarea rămâne aceeași: pe acești copii totuşi cine îi mai învață carte?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Cosmin PAȘCA

PNL Iaşi, mână moartă în jocurile de putere din partid

Fără un transfer rapid şi real de putere la nivel local, PNL Iaşi nu va avea niciun cuvânt de spus în transferul de putere de la Bucureşti. Va rămâne o organizaţie orfană, o gaşcă tolerată în partid, cu lideri lăsaţi să-şi facă şmenurile prin judeţ, atâta vreme cât nu emit pretenţii la funcţii şi bani de la centru.

Filmuletul zilei

opinii

Tutoriat

Codrin Liviu CUȚITARU

Tutoriat

Drăguşilă a fost întrerupt de un tinerel apărut subit lângă noi: „Nenea îndrumătoru’, nenea îndrumătoru’, ce bine că te întâlnesc! Plănuiam să te textuiesc, dar mai bine-i face-to-face. Sunt Ţiţi Bâtă de la anul I. Nu vrei să mergi matale la Becanat să-mi iei adeverinţă de student? Îmi trebuie iute pentru abonamentul la transporturi.”

Despre oraşele creative ale României (IV)

George ŢURCĂNAŞU

Despre oraşele creative ale României (IV)

Domeniile considerate creative au înregistrat o creştere importantă a numărului de angajaţi, de la 335,9 mii, în 2011, primul an de creştere economică semnificativă după criza de la finalul primului deceniu al secolului actual, la 506,2 mii angajaţi, în 2019, ultimul an pentru care avem date. Din perspectiva procentuală, creşterea e de aproape 50,7%.

Intermedierea financiară şi băncile străine

Alin ANDRIEȘ

Intermedierea financiară şi băncile străine

În România se înregistrează cel mai scăzut nivel al intermedierii financiare din Uniunea Europeană, nivelul creditelor acordate mediului privat fiind de doar 24,7% din Produsul Intern Brut, comparativ cu un nivel mediu în ţările UE de 85,8%. Acest nivel scăzut al intermedierii financiare are ca efect un acces dificil şi redus la finanţare a populaţiei şi a firmelor private, precum şi costuri mai mari de finanţare. 

pulspulspuls

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Ce să te faci cu aceşti bambilici politici împiedicaţi, nene Relu?

Am zis că, pe azi, să sărim faza cu jongleriile de bambilici ale băieţilor ăştia noi de la liberalii ieşeni unşi pe funcţii, căci, ne sugerează amicul Archibald Tănase, îi enervăm deja prea tare pe cei ce i-au votat şi văd acuma cât de tare s-au păcălit. 

Caricatura zilei

Febra

Editia PDF

Bancul zilei

In Antarctica s-a inregistrat cea mai scazuta temperatura de pe glob: -93,2 grade ...prin urmare va propunem sa ne reami (...)

Parteneri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.