Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Generaţia post-aurită

GALERIE
chivu-dorinel2000
  • chivu-dorinel2000
- +

 

Din 1993 până în 1998 România a avut un singur selecţioner, de atunci s-au perindat 12 mandate, unele cu repetiţie * Schimbul de generaţii nu s-a produs, dar schimbul de selecţioneri rulează non stop

Perioada fastă a echipei naţionale, asimilată aşa numitei „Generaţii de Aur” se întinde pe durata unui deceniu, 1990-2000, dar bazele au fost puse încă din anii '80 de tânărul pe atunci selecţioner Mircea Lucescu. „Il Luce” a dus naţionala la Euro 1984 unde contraperformanţa echipei a fost influenţată de factori extrasportivi, a reuşit în condiţiile fotbalului de atunci să construiască o echipă naţională (ceea ce e imposibil astăzi) şi a fost înlocuit doi ani mai târziu cu Emerich Ienei, trofeul CCE cucerit de acesta la Sevilla 1986 cu Steaua, nefiind o explicaţie viabilă.

Din 1990 până în 2000 naţionala a fost prezentă la trei Cupe Mondiale şi două campionate Europene, în mare parte datorită unei generaţii de excepţie, dar şi a unei stabilităţi solide pe banca tehnică. Astfel după Ienei, care a plecat în toamna anului 1990 şi trei „intermezzi” cu Gheorghe Constantin, mătrăşit în urma unui ruşinos 0-3 pe teren propriu cu Bulgaria, Mircea Rădulescu (demisionar) şi Cornel Dinu (care a plătit „dezastrul de la Kosice”, 2-5 cu Cehoslovacia), în vara lui 1993 a venit Anghel Puiu Iordănescu, antrenorul care a gestionat cea mai mare parte a perioadei până după „Coupe du Monde” 1998, când a schimbat naţionala României cu cea a Greciei. De atunci, România nu a reuşit decât trei calificări europene (2000, 2008, 2016) iar la cârmă s-au perindat mulţi selecţioneri, unii schimbaţi chiar în toiul campaniei.

1.Victor Piţurcă (1998-2000). Cu Piţurcă la cârmă şi cu Hagi în teren în ultima fază a campaniei,tricolorii s-au calificat la Euro 2000, dar selecţionerul a fost înlocuit forţat de liderii „Generaţiei”,care s-au revoltat împotriva premierii lui Hagi conform meciurilor jucate. Practic, Hagi, Popescu &Petrescu au şantajat FRF. Ori el, ori noi!

2.Emerich Ienei (2000). Nea Imi,propus ca soluţie de avarie în urma refuzului lui Mircea Lucescu, a avut un „Euro” acceptabil, soldat cu o victorie asupra Angliei şi ultimul meci al lui Hagi în sfertul contra Italiei,

3.Laszlo Bölöni (2000-2001). A fost adus să califice naţionala la CM 2002 dar a demisionat exact la mijlocul campaniei pentru un contract la Sporting Lisabona.

4. Gheorghe Hagi (2001). Adus direct din „iarbă” fără experienţă ca antrenor sau selecţioner, a pierdut calificarea după un baraj cu Slovenia. FRF ar fi vrut să continue, dar „Regele” a demisionat.

5. Anghel Iordănescu (2002-2004). A vrut să demisioneze după un 2-5 cu Danemarca, dar o remiză la Erevan cu Armenia i-a fost fatală.

6.Victor Piţurcă (2005-2009). A condus România la Euro 2009 dar a fost demis cu scandal în mijlocul campaniei pentru CM 2010 din cauza rezultatelor

7. Răzvan Lucescu (2009-2011). Privit cu simpatie de presă şi suportri, „Luce junior” a căzut în dizgraţia unor forţe „oculte” (spune el). A demisionat după un succes frumos, 3-0 cu Bosnia-Herţegovina)

8. Victor Piţurcă (2011-2014). Un alt mandat de la mijloc la mijloc de campanie. Echipa a jucat un baraj pentru Cupa Mondială cu Grecia, în acest al treilea mandat al lui Piţurcă punându-se bazele calificării la Euro 2016. A demisionat pentru a accepta o ofertă din Arabia Saudită.

9.Anghel Iordănescu (2014-2016), Cu chiu cu vai, tricolorii au obţinut calificarea la un turneu final încheiat cu un eşec „antologic” contr Albaniei.

10. Christoph Daum (2016-2017).Experimentul „selecţioner străin” a fost o catastrofă, din cauza alegerii proaste. Practic, tehnicianul neamş a compromis ideea.

11.Cosmin Contra (2017-2019). Nici”Guriţă” n-a reuşit să dreagă busuiocul ratând calificarea la Euro 2020, dar lăsând o „portiţă” prin Liga Naţiunilor

12. Mirel Rădoi (2020-2021). Portiţă risipită la Reykjavik de un tehnician fără experienţă care a dorit să schimbe din mers maniera tradiţional reactivă. O nouă remiză cu Islanda şi ratarea calificării la barajul pentru Cupa Mondială

COROLAR: Din cele 12 mandate din perioada analizată, doar o treime au acoperit campanii complete de calificare. Două Iordănescu, două Piţurcă.

CONCLUZIA: E drept, nu mai avem generaţii de aur. Dar ce ne costă mai multă răbdare cu selecţionerii? Tot mereu, demisia-demisia?

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri