anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

vineri, 30.09.2022

Generaţiile de pe ambele maluri ale Prutului, sondate de istoricii ieşeni

GALERIE
Podul de Flori
  • Podul de Flori
- +

Asociaţia de Relaţii Internaţionale „Est-Democraţia“ a lansat un proiect numit „Memorie, identitate şi comunitate. Studii de istorie orală pe Valea Prutului în România şi în Republica Moldova“, finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi în parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“, Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ şi Universitatea de Stat din Moldova, Chişinău. 

Vineri, 20 iulie, va avea loc evenimentul de lansare, la care va participa şi Veaceslav Şaramet - secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Proiectul presupune demararea unor campanii de cercetare, prin metoda interviurilor de istorie orală şi a micromonografiilor locale pe valea Prutului, materialul ce va fi cules urmând a fost pus în circulaţie sub forma unui volum de interviuri, editate şi publicate ştiinţific, care să permită o mai bună înţelegere a „transformărilor identitare, a specificului şi memoriei colective a comunităţilor de pe malurile Prutului“.

„Prin aceste cercetări, Est-Democraţia îşi propune să aducă în dezbaterea publică o serie de probleme precum: viaţa comunităţilor româneşti în perioada postbelică, la traversarea mai multor etape istorice (comunism, postcomunism), construirea imaginii celuilalt de-a lungul frontierei, dorinţele de apropiere, dezvoltarea mijloacelor de cunoaştere reciprocă în diferite perioade istorice, metodele practice de colaborare, rolul ideologiilor şi propagandei în formarea imaginarul prezent“, au precizat reprezentanţii Est-Democraţia. Istoricul Paul Nistor, directorul proiectului, a adăugat că proiectul are o dublă semnificaţie - una ştiinţifică şi una personală, de colaborare a comunităţilor româneşti de la graniţa Uniunii Europene. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.