Generaţiile de pe ambele maluri ale Prutului, sondate de istoricii ieşeni
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Generaţiile de pe ambele maluri ale Prutului, sondate de istoricii ieşeni

GALERIE
Podul de Flori
  • Podul de Flori
- +

Asociaţia de Relaţii Internaţionale „Est-Democraţia“ a lansat un proiect numit „Memorie, identitate şi comunitate. Studii de istorie orală pe Valea Prutului în România şi în Republica Moldova“, finanţat de Ministerul pentru Românii de Pretutindeni şi în parteneriat cu Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“, Muzeul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ şi Universitatea de Stat din Moldova, Chişinău. 

Vineri, 20 iulie, va avea loc evenimentul de lansare, la care va participa şi Veaceslav Şaramet - secretar de stat în cadrul Ministerului pentru Românii de Pretutindeni. Proiectul presupune demararea unor campanii de cercetare, prin metoda interviurilor de istorie orală şi a micromonografiilor locale pe valea Prutului, materialul ce va fi cules urmând a fost pus în circulaţie sub forma unui volum de interviuri, editate şi publicate ştiinţific, care să permită o mai bună înţelegere a „transformărilor identitare, a specificului şi memoriei colective a comunităţilor de pe malurile Prutului“.

„Prin aceste cercetări, Est-Democraţia îşi propune să aducă în dezbaterea publică o serie de probleme precum: viaţa comunităţilor româneşti în perioada postbelică, la traversarea mai multor etape istorice (comunism, postcomunism), construirea imaginii celuilalt de-a lungul frontierei, dorinţele de apropiere, dezvoltarea mijloacelor de cunoaştere reciprocă în diferite perioade istorice, metodele practice de colaborare, rolul ideologiilor şi propagandei în formarea imaginarul prezent“, au precizat reprezentanţii Est-Democraţia. Istoricul Paul Nistor, directorul proiectului, a adăugat că proiectul are o dublă semnificaţie - una ştiinţifică şi una personală, de colaborare a comunităţilor româneşti de la graniţa Uniunii Europene. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Lucian DÎRDALA

AUKUS: o ofertă de nerefuzat

Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

Filmuletul zilei

opinii

Lecţia 9/11

Florin CÎNTIC

Lecţia 9/11

Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

După liceul militar

Radu PĂRPĂUȚĂ

După liceul militar

... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Alex VASILIU

Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

pulspulspuls

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

Caricatura zilei

DNA

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.