anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

sambata, 19.09.2020

Geniul românesc e mereu actual şi tot ce-i românesc nu piere!

GALERIE
bancomat
  • bancomat
- +

Într-o zi, când n-am avut în rucsăcel micul recipient cu pompiţă, care împroaşcă spirt medicinal, şi am avut treabă la bancomat, am gândit cu mintea românească mereu deschisă şi pusă pe fapte mari că butoanele alea pot fi apăsate şi cu altceva.

 De-aia am căutat întâi de toate un băţ, o scândurică, o lopăţică de îngheţată, ceva, dar n-am găsit, aşadar am scos cheile din buzunar şi am apropiat de primul buton prima dintre ele. De-abia atunci am văzut bietele butoane, peste care parcă trecuseră turcii, ruşii şi tătarii, înarmaţi cu rotopercutoare şi role de şmirghel: erau toate zgâriate, apăsate, deformate de mii de alte chei, şi am avut un real sentiment de mândrie: "Iată, românii sunt descurcăreţi, s-au gândit din prima să se protejeze şi au folosit cheile. La urma urmei, ce-i un biet buton, acolo? Oricând se poate schimba?". Clientul următor, care aştepta la coadă, a apăsat cu degetele pe toate butoanele, că a avut de efectuat mai multe tranzacţii, apoi şi-a vârât trei degete în gură, să le umezească, să numere banii mai uşor; teancul era gros, după fiecare zece bancnote îşi umezea din nou degetele în gură, şi am avut un nou sentiment de mândrie: "Iată, compatrioţii sunt şi conştienţi că tot ce-i românesc nu piere!". Omul s-a şters de scuipatul de pe degete cu masca.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Nicolae GRECU

Să ne luăm tricolorii înapoi!

Fie că suntem dinamovişti sau stelişti, fie că ne credem cetăţeni ieşeni sau botosăneni, doar naţionala noastră se numeşte România.

Filmuletul zilei

opinii

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Eugen MUNTEANU

Doi mari învăţaţi: Gheorghe Ivănescu şi Eugeniu Coşeriu (III)

Autorul articolului încheie schiţarea, începută în foiletoanele anterioare, a portretelor celor mai importanţi lingvişti pe care Iaşul i‑a dat ştiinţei universale.

Nevoia de echilibru

arh. Ionel OANCEA

Nevoia de echilibru

Acelaşi mare arhitect şi om de cultură amintit aici mereu, George Matei Cantacuzino, compara împrejurimile Iaşului istoric, cu podgoriile, livezile, fâneţele, pădurile şi iazurile ei, presărate cu mănăstiri şi conace, cu Toscana Florenţei. Astăzi, peisajul acesta fabulos a dispărut. Este proba limpede a inexistenţei culturii urbane a locuitorilor şi a administratorilor, în aceeaşi măsură.

Confruntarea. De dorit, de evitat?

pr. Constantin STURZU

Confruntarea. De dorit, de evitat?

Motto: „Vreme este să taci şi vreme să grăieşti”  (Eclesiastul 3, 7)

pulspulspuls

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

O mare minune dumnezeiască la saloanele Covid de la Iaşi

Pentru că e uichend, haideţi să fie, conform tradiţiei, tot fără politichie, deşi e campanie. 

Caricatura zilei

Untură specială

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.