Lupte la baionetă la Mircești: șapte consilieri maziliți de ceilalți membri ai Consiliului Local
Comuna Mircesti ramâne una greu de guvernat. Exasperat de lipsa de eficienta a Consiliului Loc (...)
citeste totvineri, 27.05.2022
Decizie fără precedent a unei autorităţi judiciare din România, în privinţa atrocităţilor comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Dosarul privind masacrul etnicilor evrei ale căror cadavre au fost descoperite recent în pădurea Cârlig din comuna Popricani a fost clasat de Parchetul Militar, soluţia dată fiind însă aceea de genocid.
Clasarea a survenit deoarece persoanele responsabile de comiterea faptelor, care sunt decedate, au fost deja condamnate definitiv într-un proces din 1948. De remarcat este faptul că soluţia dată de Parchetul Militar este, practic, primul document juridic de după 1989 al unei instituţii a statului privind Holocaustul din România. Asumarea oficială a acestor atrocităţi de către stat reprezintă în mod cert un moment de cotitură în istoria disputelor ştiinţifice, dar şi politice pe acest controversat subiect. „Soluţia indică în mod clar responsabilitatea instituţiilor statului român din perioada antonesciană în exterminarea sistematică a populaţiei evreieşti“, a declarat ieri, după anunţarea soluţiei, Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului „Ellie Wiesel“.
Principalii condamnaţi în procesul din 1948
„Faptele ce fac obiectul prezentului dosar sunt susceptibile a întruni elementele constitutive ale infracţiunii de genocid. Însă, având în vedere că există autoritate de lucru judecat, urmează să se dispună clasarea cauzei (persoanele responsabile de comiterea faptelor au fost condamnate definitiv)“, se arată în soluţia pronunţată de Parchetul Militar de pe langă Curtea Militară de Apel Bucureşti. Ce înseamnă însă, pe larg, această soluţie aparent banală? Să reamintim mai întâi că, după aproape patru ani de la deschiderea dosarului, o instanţă s-a pronunţat. Traseul dosarului a fost unul sinuos, rând pe rând mai multe instanţe declinându-şi competenţa în acest caz, al exterminării etnicilor evrei în pădurea din comuna Popricani.
Demersurile oficiale au început pe data de 27 noiembrie 2010, atunci când, după intense săpături, cercetătorii au notificat autorităţile, la faţa locului sosind lucrători ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi. Cazul a fost preluat de Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul Militar Iaşi. În dimineaţa zilei de 5 noiembrie 2010 s-a deschis dosar la Parchetul de pe lângă Tribunalul Iaşi, dar instanţa si-a declinat competenţa în favoarea Parchetului Militar. Ulterior, în perioada 5-23 noiembrie 2010, au avut loc cercetări ale reprezentanţilor Parchetului în teren, la faţa locului fiind audiaţi martorii din comuna Popricani, cei care au furnizat istoricilor informaţii asupra celor petrecute în urmă cu 70 de ani. Totodată, Parchetul a consultat documentele istorice din Arhivele Militare şi din Arhiva Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii. De asemenea, au fost realizate mai multe analize specifice: raport de analiză medico-legală, raport de analiză tehnico-ştiinţifică (analiză balistică) şi analiză ADN. La începutul lunii februarie a anului 2012, prin Ordonanţa de declinare, Parchetul Militar Iaşi şi-a declinat competenţa în favoarea Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel Bucureşti, organism competent pentru cercetări sub aspectul infracţiunii de genocid. Întrucât la atrocităţi au participat atât civili, cât şi militari, pe 14 martie 2013 s-a declinat competenţa în favoarea Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie. La aproape un an distanţă, şi această instituţie şi-a declinat competenţa în favoarea Parchetului Militar de pe lângă Curtea Militară de Apel, conform prevederilor noului Cod de Procedură Penală. Aici, dosarul a fost încadrat la genocid, iar cazul a fost clasat, operând autoritatea faptului judecat.
„Juridic, un caz încheiat“
„Sentinţa din acest caz confirmă prezenţa armamentului românesc şi confirmă implicarea unor factori militari şi a unor civili în această crimă“, remarca ieri Alexandru Florian, directorul Institutului Naţional pentru Studierea Holocaustului „Ellie Wiesel“ (INSH-EW). „S-a dispus în cauza uciderii a 36 de persoane etnici evrei în pădurea Cârlig în vara anului 1941 neînceperea urmăririi penale şi clasarea cazului. Ceea ce este important din punctul nostru de vedere este buna colaborare cu instituţiile statului abilitate care au fost implicate în cercetarea criminalistică“, a adăugat Alexandru Florian. Totodată, el a arătat că sentinţa Parchetului Militar reprezintă o premieră istorică şi juridică în România, indicând clar responsabilitatea instituţiilor statului român din perioada antonesciană în exterminarea sistematică a populaţiei evreieşti. „Din anul 1945, de la Stânca Roznovanu, este pentru prima dată în România când găsim o groapă comună care provine din timpul celui de-al Doilea Război Mondial şi care are legătură cu tragedia evreilor din România. Este primul act juridic în care se consemnează şi se recunoaşte, dupa 70 de ani, că evreii au reprezentat victime ale Holocaustului din România din responsabilitatea unor trupe ale Armatei Române, că victimele erau populaţie civilă şi că au fost acolo doar pentru apartenenţa la etnie. Acestea au fost executate fie cu arme albe, fie cu glonţ. Au existat lovituri cauzatoare de moarte şi victime prin împuşcare. Cazul este, din punct de vedere juridic, încheiat. Aceasta este concluzia, şi este extrem de importantă în România, unde şi astăzi mai sunt mesaje publice de negare sau de minimalizare a tragediei evreilor din România şi a responsabilităţii instituţiilor statului românesc din acea perioadă“, a concluzionat directorul INSH-EW.
Masacrele antisemite ale Regimentului 6 Vânători
Potrivit documentelor aflate la dosar, unitatea condusă de căpitanul Ion Stihi, din cadrul Regimentului 6 Vânători, a ucis câteva mii de evrei pe linia de înaintare a Regimentului: la Stânca, Bălţi, Mărculeşti, Gura Căinari, Floreşti. În cadrul cercetărilor din comuna Popricani-pădurea Vulturi, întreprinse de INSH-EW, responsabilul de proiect a fost istoricul ieşean Adrian Cioflâncă (Institutul de Istorie „A.D. Xenopol“).
Coordonatorul echipei de arheologi care au făcut săpături a fost lectorul universitar Neculai Bolohan, de la Facultatea de Istorie a Universităţii „Al.I. Cuza“. În prima fază, s-au realizat interviuri de istorie orală cu martori ai masacrului, iar ulterior, pe măsură ce memoriile localnicilor scoteau la iveală tot mai multe indicii despre caz, INSH-EW a decis că este necesară obţinerea aprobărilor de la autorităţi pentru declanşarea săpăturilor. După obţinerea acestora, inclusiv din partea Procurorului General al României, echipa de cercetători condusă de Adrian Cioflâncă şi Neculai Bolohan au trecut la identificarea locului gropii comune cu ajutorul martorilor, al detectoarelor de metale şi al expertizei arheologice. Groapa comună a fost descoperită în luna octombrie a anului 2010. Au fost descoperite 36 de cadavre: 12 copii, 9 femei si 15 bărbaţi. După finalizarea cercetării arheologice a gropii comune, Parchetul a iniţiat cercetările penale în acest caz. Rămăşiţele umane au fost reînhumate în 2011 în Cimitirul Evreiesc din Păcurari.
„Avem mai multe masacre în timpul acestor luni (vara, toamna şi iarna anului 1941, n.r.) în urma cărora au rezultat peste 100.000 de victime. Autorităţile postbelice au iniţiat mai multe procese criminalilor de război. Sunt sute de astfel de procese, puţin cunoscute şi de către istorici. Documentele au fost ascunse în Arhivele Securităţii mai multe decenii, iar din anii 2000 au fost preluate de CNSAS, devenind accesibile cercetătorilor. Masacrul de la Stânca Roznovanu (Iaşi) s-a petrecut în acelaşi timp cu cel din pădurea Vulturi. Iaşul fiind zonă de tranzit pentru armatele române şi germane, operau mai multe ordine ale mareşalului Antonescu de «curăţare a terenului», mai exact de executare a tuturor celor care erau clasaţi drept pericol pentru trupe. Rapoartele Armatei ascund crima sub motive militare, de aceea este foarte important să fie combinate sursele istorice. Pe zona de operare acţiona exclusiv Regimentul 6 Vânatori. Evreii erau ucişi în zona punctului de comandă, iar în acest caz era chiar pădurea Vulturi, unde am găsit noi groapa comună“, a arătat istoricul ieşean Adrian Cioflâncă, responsabilul de proiect.
Mărturii cutremurătoare, aflate la dosar
Vasile Enache, martor ocular la masacrul evreilor din pădurea Cârlig: „Evreii au fost puşi să sape trei gropi. Pe evreii cu haine bune îi dezbrăcau. După aia, puneau câte zece evrei pe malul gropii, în fund şi cu picioarele în groapă. Iar românii noştri trăgeau cu puşca, ei cădeau în groapă. Şi era şi o femeie cu un copil mititel care s-a rugat să o lase în pace că are copil, dar tot au împuşcat-o. Şi bărbaţii se căinau, că nu au greşit cu nimic, că nu sunt animale să fie omorâţi în pădure. Erau mai mult de o sută de evrei, nu a scăpat niciunul. Zac acolo şi acuma.“
Ion Bosânceanu, mărturie aflată la dosar: „Am văzut convoaie cu evrei, de mai multe ori, în vara anului 1941. Veneau din Iaşi, din Păcurari, din Târgu Cucu, din Ciurchi, şi erau duşi prin satul Cârlig în pădurea de aici (din Vulturi, n.r.). Erau şi bărbaţi, şi femei, şi copii, şi tineri, şi bătrâni, păziţi de soldaţi români. După ce au intrat în pădure, s-au auzit focuri de armă. Eu am văzut vreo 7-8 coloane, câte 30-70-100 de oameni odată. Am auzit după aia că evreii au săpat singuri nişte şanţuri în Valea Climoaiei, şi acolo i-au pus soldaţii, şi au turnat var peste ei. Au fost mai multe gropi.“
Cuvinte cheie:
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Un concurs de arhitectură care poate da Iaşului o nouă clădire emblematică
Agamiţii Dandanache de la Iaşi: o lungă şi tristă poveste de succes
Lupte la baionetă la Mircești: șapte consilieri maziliți de ceilalți membri ai Consiliului Local
Un şef din Jandarmeria ieşeană a scăpat cu amendă, după ce fusese condamnat cu inchisoarea
Malurile Bahluiului, acoperite cu copaci. Arțar roșu în zona Podu Roș
Un scaun gol. De ce a lipsit primarul de la o dezbatere importantă pentru oraș
Administratorul firmei "Albăcazăpada" şi-a spălat păcatele plătind suma imputată de Fisc
FOTO Cum a reuşit Covid 19 să vindece Palatul de Justiţie Iași de “boala hârtiilor”
Și-a cumpărat din Ucraina, cu 200 de euro, un permis de conducere valabil 30 de ani
Primăria a virat ieri 700.000 RON în conturile echipei de fotbal
Trei dintr-o lovitură: vindeau cannabis ca să-şi finanţeze consumul propriu
Un şofer a scăpat de puşcărie la Curtea de Apel. Ce greşeli făcuse în prima instanţă?
Hotel pentru părinţii copiilor bolnavi de cancer, trataţi la Spitalul "Sf. Maria"
Muzeul Naţional al Literaturii din Iaşi organizează vineri o conferinţă la Chişinău
Un elicopter militar va survola azi Iaşul: „Accesul presei nu este permis”
Noual BMW, surprins pentru prima oara in teste. Ecran curbat urias in bord
Mesaj tranşant al cancelarului Olaf Scholz: Putin nu poate fi lăsat să câştige
Variola maimuţei: 219 cazuri confirmate la nivel mondial, anunţă ECDC
Emoţionant! O căţeluşă a adoptat un pui de căprioară aflat în grija autorităţilor (VIDEO)
Tesla, cea mai bine vândută marcă premium în SUA, în primul trimestru
Cum s-a salvat șoferul unui Tesla Model Y din mașina cuprinsă de flăcări
De la Londra la New York în 90 de minute cu avioanele hipersonice Mach 5
Logitech a creat cea mai tare tastatură office din lume și a regândit un mouse
Presa rusă: Aproximativ 8.000 de prizonieri de război se află în prezent în Doneţk şi Lugansk
iPhone 13 a fost cel mai bine vândut smartphone în primul trimestru din an
Prin mall-urile din Moscova bate vântul. Sancţiunile îşi arată colţii! (VIDEO)
Cum să alegi patul pentru a beneficia de somn odihnitor? (P)
Anunțul zilei de la Mercedes Benz: moartea mașinilor cu cutie manuală
Rusia câştigă miliarde de dolari de pe urma blocadei de la Marea Neagră
Mitrea, dezvăluiri despre Borcea: ”Îi spuneam 'Magdalena' bărbatului feroce”
Autoritatea ţarului Vladimir Putin se fisurează încetul cu încetul
Qinwen Zheng o înfruntă pe Halep: „Eram un copil gras și mă îmbolnăveam foarte des”
Penalul Cristian Rizea, fugar în Republica Moldova, amendat la un miting pro-Dodon
Blocada cerealelor de la Marea Neagră, spartă cu nave din SUA?
Ramzan Kadirov, liderul cenenilor, este hotărât să atace Polonia
Cursa angajărilor la stat înainte de „marea înghețare”. Cum scăpăm de funcționari?
Apar două tipuri de noi contracte de muncă. Ar putea fi introduse în Codul Muncii
Blonda din Botoşani care “scotoceşte” prin dulapurile femeilor
Grupul LTP, cu peste 2.000 angajaţi în nouă fabrici din lume, intră în România
O tânără de 33 de ani din Suceava a rămas fără bolidul Mercedes Benz
Țiriac, la 83 de ani: „Eu întotdeauna am preferat un muncitor în faţa unui talent”
Fiat Chrysler Automobiles îşi recunoaşte vinovăţia de fraudă privind emisiile diesel
Peste 100.000 de şoferi au vehiculele neasgiurate; nu şi-au reînnoit poliţele RCA
Istavan Kovacs, criticat de Arne Slot, antrenorul Feyenoor, după finala Conference League
Mită la Registrul Auto Român. Zeci de percheziţii domiciliare în dosarul de corupţie
Alexandru CĂLINESCUFranţa: un guvern de tranziţie, dar cu probleme |
George PLEȘUCine ocupă scaunul gol? |
dr. Eugen TÂRCOVEANUIN MEMORIAM: Am pierdut un model - prof. dr. Victor Strat |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.