Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Nichita: Organizatia de Iasi mi-a spus ca avem nevoie de fermitate, nu de scandal

Geoană, Vanghelie şi Şova, excluşi din PSD. Ponta: Majoritatea covârşitoare a decis că trebuie să ne despărţim drumurile

GALERIE
mircea-geoana
  • mircea-geoana
- +

Comitetul Executiv Naţional al PSD a votat, joi, excluderea din partid a lui Mircea Geoană, Marian Vanghelie şi Dan Şova. Preşedintele PSD, Victor Ponta a declarat, joi, despre excluderea din partid a social-democraţilor Mircea Geoană, Dan Şova şi Marian Vanghelie, că majoritatea covârşitoare a colegilor a decis că trebuie să meargă pe drumul lui şi că a plătit un preţ pentru că nu a fost un om al deciziilor radicale.

Surse social-democrate au menţionat că au existat în CExN două propuneri, una de suspendare şi una de excludere, fiind votată cea de excludere.

Propunerea de excludere a fost votată cu 80 de voturi "pentru", două "împotrivă" şi două abţineri, au relatat sursele citate.

Potrivit Statutului PSD, excluderile se votează cu două treimi din membrii CExN.

18.08: Sedinta conducerii PSD s-a incheiat. Primul care a iesit la declaratii a fost Mircea Geoana, care a anuntat ca el, Dan Sova si Marian Vanghelie au fost suspendati din partid pana la congres.

Marian Vanghelie a fost urmatorul care a dat declaratii dupa Mircea Geoana, afirmand ca "la baietii astia le e frica de un congres adevarat si au vrut sa ne dea afara din partid".

"Am iesit din sala pentru ca mi-a fost greata. Nu am vazut niciodata o asemenea executie, nici la partidul comunist", si-a inceput Vanghelie declaratia, pe scarile PSD.

Acesta a vorbit despre o "chestie foarte amesteca si foarte penibila".

"A fost o executie, motivatia ca am dat declaratie, ca sunt langa Mircea Geoana, ca Sova e in greturi cu dl Dragnea, niste prostii", a continuat Vanghelie.

Acesta a precizat ca aceste lucruri au venit din partea "celor doi care au pierrdut alegerile, Ponta si Dragnea" si ca el, din acest moment, nu mai are niciun plan alaturi de PSD.

"Ponta a plecat in Dubai l-a lasat pe Dragnea sa se ocupe de partid. Acum Ponta spune ca nu poate conduce partidul daca noi suntem aici (...) Nu-i npartidul mutilor, suntem nebuni?", a continuat acesta, inainte de a adauga: "Am pierdut alegerile si nu ne dam seama ca nu mai putem sa ne prezentam cu acelasi candidat peste cinci ani si cu Liviu Dragnea sef de campanie".

Intrebat daca isi va facete un partid, Marian Vanghelie a raspuns tot cu o intrebare: "Voi ce credeti?".

Dan Sova isi toarna cenusa in cap: Am fost exclus, accept sanctiunea, e justificata

Dan Sova a declarat, spre deosebire de Mircea Geoana, ca este vorba de o excludere din partid, dar el accepta decizia, care este justificata.

Acesta a precizat ca ramane social-democrat dar isi va lua un "timp de reflexie", pentru a-si da seama de ce s-a luata aceasta decizie.

"Imi iau un timp de reflexie pentru mine insumi. Daca ma alatur unui partid am sa ma alaturi tot PSD, intotdeauna", a spus acesta, intrebat daca se va inscrie intr-o alta formatiune politica.

Sova a precizat ca accepta sanctiunea partidului, care este "justificata, de altfel", deoarece a incalcat un principiu de baza, afectand unitatea PSD.

"Cred ca e o decizie corecta a partidului. Nu ma alatur altui partid. Ce am spus atunci, am gresit, imi pare rau", a mai spus acesta.

12:49 - Surse spun ca Victor Ponta le-a propus colegilor sai organizarea unui congres in luna martie.

Mircea Geoană, Dan Lova, Marian Vanghelie şi Robert Negoiţă vor fi propuşi spre excluderea din PSD, au anunţat surse din cadrul partidului.

Cei patru ar urma să fie propuşi spre excludere în urma unor declaraţii în care au susţinut că partidul ar trebui să iasă de la guvernare.

12:01 - Sedinta a inceput. Pentru ca telefoanele sunt bruiate in cladirea din Kiseleff, cel mai probabil nu vor mai aparea informatii pe surse pana la finalul sedintei.

12:00 - Ultima care a ajuns la sedinta a fost Ecaterina Andronescu, presedintele PSD Bucuresti. Aceasta a venit la sediul din Kiseleff direct de la DNA, unde a fost audiata timp de mai multe ore in dosarul Microsoft.

"E nevoie de calm, intelepciune, inteligenta si sa intelegem buna cuviinta (...) Partidul este o structura care trebuie sa luceeze pentru oameni (...) Un razboi nu aduce decat victime, nu avem nevoie de victime", a spus ea.

Intrebata cum trebuie sa plateasca cei care sunt responsabili de pierderea alegerilor, Andronescu a raspuns zambind: "Eu cred ca unii au platit deja".

Liderul PSD Bucuresti nu a vrut sa comenteze esecul inregistrat de organizatia pe care o conduce, in conditiile in care Klaus Iohannis a castigat in turul doi al prezidentialeor in toate sectoarele Capitalei.

11:54 - Victor Ponta a sosit la sediul central al PSD insotit de Liviu Dragnea, dar a refuzat sa dea declaratii, spunand ca va face acest lucru dupa incheierea sedintei.

11:50 - Robert Negoita, primarul Sectorului 3, a refuzat sa comenteze informatiile conform carora ar putea fi exclus pentru declaratiile date in ultimele zile.

"Dati-mi nume, cine a facut lista? Delictul de opinie nu mai e condamnat de multa vreme, doar pe vremea de trista amintire erau condamnate delictele de opinie. E penibil pentru toata lumea sa comentam niste chestiuni pe surse, neasumate, eu ce am de spus spun. E profund in neregula si ne ducem cu totii in derizoriu", le-a spus el jurnalistilor inainte de intrarea la sedinta.

11:46 - Mircea Geoana s-a aratat convins ca "va fi o discutie calma".

"Nu e prima data cand trecem prin momente delicate. Va sigur, din experienta mea mai veche, ca partidul nostru are suficiente resurse de intelepciune, luciditate", a declarat senatorul PSD.

11:40 - Presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, le-a spus jurnalistilor ca PSD trebuie sa ramana la guvernare pentru ca "a guvernat bine".

"Sigur, au fost si erori, dar PSD a intregit salarile, a crescut pensiile, a scutit de impozit profitul reinvestit", a spus el.

Intrebat despre excluderi, Oprisan a declarat: "Va trebui sa vedem ce argumente exista si, daca sunt colegi care au gresit grav, potrivit statului vom lua o masura. Ma gandesc cat se poate de clar la faptul ca urmatoarea perioada guvernul PSD va trebui sa mizeze pe continuarea proiectelor si in special pe capitolul investitii. Partidul e unit in acest moment, dar trebuie o analiza foarte clara, sa vedem ce erori am facut. O eroare majora a reprezentat-o faptul ca nu am putut anticipa ce s-a intampla la votul in diaspora (...) Partidul are o conducere legitima. Un congres am putea avea, desi nu e cazul in acest moments si nici pana la congresul normal, in asa fel incat sa prezentam cetatenilor noul proiect".

11:35 - Ion Iliescu i-a refuzat pe jurnalisti. "N-am de gand sa fac declaratii in avanscena. Ce avem de spus spunem inauntru", a explicat el.

11:34 - Marian Vanghelie a fost intrebat de jurnalisti despre posibila sa excludere: "Eu nu am asemenea probleme, lucrurile trebuie analizate serios. Daca mie nu imi place de cineva, asta nu inseamna ca trebuie sa il exclud. (..) Eu cred ca nu trebuie sa ne grabim cu nimica. Congresul trebuie sa fie, cum a zis si presedintele, in februarie-martie. Eu sunt foarte degajat, poate unii sunt grabiti, incurcati, eu nu am nicio problema. Toti suntem vinovati si trebuie sa raspundem, asa este firesc", a declarat Vanghelie.

El i-a ironizat pe cei care nu i-au trimis, in prima instanta, invitatie la CExN. "Fiind o persoana nu tocmai cunoscuta si numele meu fiind complicat, Vanghelie, am fost lasat la urma", a zis el.

11:33 - Dan Sova spune ca "autosuspendarea" sa a expirat. "Sunt de acord cu Victor Ponta, congresul trebuie sa fie undeva in martie, spre primavara. Nu vad motivul pentru care as fi exclus. Poate am dat declaratii prea devreme, dar nu am facut rau partidului", a mai spus Sova, refuzand sa precizeze daca mai e de acord cu demiterea lui Dragnea.

11:30 - Fostul ministru de Externe Titus Corlatean le-a spus jurnalistilor ca, in opinia sa, "Romania are nevoie de stabilitate si de continuarea unui act de guvernare care in acesti doi ani si jumatate a produs crestere economica si echitate sociala". El a reamintit ca duminica au loc alegeri in R.Moldova, in Ucraina este criza, asa ca Romania nu are nevoie de schimbari guvernamentale. "Deci, continuitate", a subliniat el.

11:25 - Inainte de sedinta CExN, Ecaterina Andronescu, vicepresedinte PSD, a fost audiata timp de 3 ore si jumatate la DNA in dosarul Microsoft. Ea le-a spus jurnalistilor ca e doar "suspectata de abuz in serviciu", dar surse citate de televiziunile de stiri sustin ca va fi urmarita penal.

11:20 - Liderul europarlamentarilor PSD, Catalin Ivan, spune ca nu este de acord cu excluderile, pentru ca "am pierdut cu totii".

"Este o vina colectiva, trebuie sa ne-o asumam cu totii. Apoi vom analiza pe fiecare regiune. Este foarte greu sa spui cine e vinovat", a declarat Ivan.

11:18 - Surse au declarat ca vor fi propusi pentru excludere Mircea Geoana, Marian Vanghelie, Dan Sova si Robert Negoita.

11:11 - Presedintele CJ Iasi, Gheorghe Nichita, a spus ca isi doreste ca astazi sa se discute "toate aspectele" legate de activitatea partidului si a guvernarii. El a sustinut ca trebuie gasite solutii pentru toate problemele, inclusiv pentru "perceptia pe care o are electoratul" cu privire la PSD.

"Nu discut despre excluderi, trebuie sa vedem faptele si care sunt consecintele. Eram adeptul unui congres rapid, dar ma gandesc ca daca discutam la cald, e prea coleric, prea agresiv (...) Organizatia de Iasi mi-a spus ca avem nevoie de fermitate, nu de scandal public. Intai discutii in interior si apoi publice", a declarat Nichita, precizand ca la Iasi partidul "a functionat foarte bine", desi Iohannis a luat mai multe voturi decat Ponta in turul doi. El a sustinut ramanerea la guvernare si mentinerea actualei conduceri a partidului.

11:07 - Sedinta are loc in sediul central al PSD, nu la Palatul Parlamentului, pentru ca in aceasta cladire exista un sistem de bruiaj, iar participantii la sedinta nu vor mai putea sa transmita informatii in exterior, colegilor de partid sau presei.

11:00 - Adrian Tutuianu, presedintele CJ Dambovita, a declarat la intrarea in sediul central al PSD ca el nu este preocupat de excluderi. "Astazi ne-am intalnit sa discutam despre partid si viitorul nostru. Vom vedea, dar eu nu ma pronunt pentru niciun fel de excluderi", le-a spus Tutuianu jurnalistilor.

ziare.com

UPDATE

Liderul de la Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost unul dintre primii care au ajuns la PSD în această dimineaţă. El a spus că nu este interesat de excluderile din partid şi de o strategie care să scoată partidul din criza în care se află acum.

Şi Cătălin Ivan a venit la partid: "Categoric din punctul meu de vedere congresul trebuie să aibă loc la primăvară, trebuie făcute analize". "Sunt de părere că nu trebuie să căutăm vinovaţii acum", a spus el, întrebat dacă Ponta-Dragnea ar trebui să plece. "Eu exclud ideea de excluderi acum. (...) este o vină colectivă", a mai spus el, întrebat dacă Marian Vanghelie sau Dan Şova ar trebui să fie daţi afară.

b1.ro şi evz.ro

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri