George Clooney: "Frizele din Partenon trebuie redate Greciei"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 14.04.2021

George Clooney: "Frizele din Partenon trebuie redate Greciei"

GALERIE
George Clooney
  • George Clooney
- +

Actorul american George Clooney, care s-a angajat de mai mulţi ani în favoarea restituirii sculpturilor greceşti preluate la începutul secolul XIX de Lordul Elgin, crede că restituirea lor Greciei de către British Museum ar fi în acord cu istoria, potrivit Le Figaro.

Relaţiile dintre Marea Britanie şi Grecia sunt afectate de două secole de acest măr al discordiei. Subiectul frizelor din Partenon păstrate la British Museum a fost din nou readus în atenţie de George Clooney, în timpul unei vizite în Grecia. 

În contextul în care ţara se pregăteşte să celebreze pe 25 martie a 200-a aniversare a independenţei sale, actorul american a solicitat din nou Marii Britanii să facă o reparaţie şi să înapoieze Greciei colecţia de marmure din Partenon care constituie de la începutul secolului XIX una dintre cele mai mari comori ale British Museum. 

"Dacă există numeroase obiecte de valoare istorică care trebuie restituite proprietarilor de drept, niciunul dintre ele nu este la fel de important ca frizele din Partenon", a declarat George Clooney, potrivit informaţiilor publicate duminică de cotidianul grecesc Ta Nea. "Sculpturile din Partenon trebuie redate proprietarilor de drept", a subliniat actorul. 

Angajamentul artistului a fost salutat de Janet Suzman, preşedinta British Committee for the Reunification of the Parthenon Sculptures, care militează pentru restituirea frizelor. 

Actriţa, citată de Ta Nea, a declarat că angajamentul lui George Clooney în favoarea lor este un semnal pozitiv: "Este inima patrimoniului cultural al Greciei. British Museum le-a pus în carantină, dar într-o zi le va permite să ajungă acasă. O va face pentru că este lucrul corect. A invoca o proprietate fictivă este ceva ce o instituţie cu reputaţie nu poate continua să o facă fără să devină ridicolă". 

British Museum trebuie să facă dovada "unei generozităţi supreme de spirit" şi de un mare "curaj moral", a spus Paul Cartletz, profesor de istorie greacă la Universitatea din Cambridge. Nu este prima dată când actorul american s-a pronunţat în favoarea repatrierii marmurelor greceşti. George Clooney a mai spus şi în 2014 pentru reîntoarcerea colecţiei în Grecia, când a lansat filmul "Monuments Men", despre grupul american însărcinat cu găsirea operelor de artă furate de nazişti. Dacă declaraţiile lui au atras furia lui Boris Johnson - pe atunci primar al Londrei -, ele au fost apreciate de avocata Amal Alamuddin cu care se va căsători câţiva ani mai târziu. 

Frizele din Partenon au fost confiscate la începutul secolului al XIX-lea de ambasadorul britanic la curtea otomană din epocă, Lordul Elgin, şi în prezent sunt expuse la British Museum din Londra. Potrivit britanicilor, liderii otomani din Grecia i-au acordat permisiunea de a le împrumuta.

Marea Britanie a refuzat întotdeauna să înapoieze Greciei aceste plăci sculptate, chiar când Atena s-a pregătit în 2009 cu un muzeu ultra-modern pentru a le primi. Pentru autorităţile greceşti, permisiunea de a împrumuta frizele în chestiune nu a fost acordată de Grecia şi deci nu este valabilă.  De peste 30 de ani, Grecia reclamă returnarea frizelor din templul antic care reprezintă în special o bătălie mitică între centauri şi oameni. Atena a beneficiat de medierea propusă de Unesco pentru a ajuta cele două ţări să-şi rezolve neînţelegerile cu privire la restituirea frizelor, însă aceasta nu a reuşit niciodată.

Un recurs în justiţie contra Marii Britanii chiar a fost studiat de guvernanţii greci precedenţi, dosarul fiind încredinţat în special avocatei Amal Alamuddin Clooney. Alte celebrităţi, precum Liam Neeson, au fost în favoarea repatrierii frizelor de la British Museum, în timp ce UNESCO şi Uniunea Europeană au solicitat de asemenea un termen pentru acest diferend vechi de două secole. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Eurocanapeaua

Lucian DÎRDALA

Eurocanapeaua

Ar trebui să ne aşteptăm, cât de curând, la o exprimare publică a coeziunii (regăsite) între doamna von der Leyen şi domnul Michel. Uniunea Europeană nu îşi poate permite să ofere adversarilor ei o satisfacţie precum demisia celui din urmă şi cu atât mai puţin să apară divizată în faţa interlocutorilor externi, fie ei prieteni sau rivali.

Filmuletul zilei

opinii

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Florin CÎNTIC

Un dosar sensibil: Mircea Eliade - Radu Gyr (V)

Cum luna martie este legată de naşterea lui Mircea Eliade (13 martie 1907) vă propun un serial care pune câteva accente pe relaţia dintre acesta şi Radu Gyr, un scriitor controversat din cauza activităţii sale politice legionare, plecând de la corespondenţa lor din 1968-1969, aşa cum este ea păstrată la Colecţiile speciale ale bibliotecii Universităţii din Chicago.

De-a joaca

Radu PĂRPĂUȚĂ

De-a joaca

Mă trezisem brusc. Visasem ceva, ce?

În amintirea lui Constantin Munteanu

Alex VASILIU

În amintirea lui Constantin Munteanu

Aparent, despre cei buni la suflet, speciali, este uşor să scrii. Dar cuvintele se aşază încet, pe măsura discreţiei celui evocat acum, la despărţire.

pulspulspuls

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Tanti Veorica lansează partid. Pe cine s-ar baza de la Iaşi?

Atenţiune, atenţiune, stimaţi telespectatori şi simpatice telespectatoriţe: prin anumite redacţii din ţară tropăie de câteva zile un zvonuleţ tare mălăieţ, care zice că madam Veorica, fosta şefă de partidoi, ar urma să lanseze în perioada următoare o nouă construcţie politică cu care să rupă gura târgului. 

Caricatura zilei

Mutare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.