Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

George Clooney: "Frizele din Partenon trebuie redate Greciei"

GALERIE
George Clooney
  • George Clooney
- +

Actorul american George Clooney, care s-a angajat de mai mulţi ani în favoarea restituirii sculpturilor greceşti preluate la începutul secolul XIX de Lordul Elgin, crede că restituirea lor Greciei de către British Museum ar fi în acord cu istoria, potrivit Le Figaro.

Relaţiile dintre Marea Britanie şi Grecia sunt afectate de două secole de acest măr al discordiei. Subiectul frizelor din Partenon păstrate la British Museum a fost din nou readus în atenţie de George Clooney, în timpul unei vizite în Grecia. 

În contextul în care ţara se pregăteşte să celebreze pe 25 martie a 200-a aniversare a independenţei sale, actorul american a solicitat din nou Marii Britanii să facă o reparaţie şi să înapoieze Greciei colecţia de marmure din Partenon care constituie de la începutul secolului XIX una dintre cele mai mari comori ale British Museum. 

"Dacă există numeroase obiecte de valoare istorică care trebuie restituite proprietarilor de drept, niciunul dintre ele nu este la fel de important ca frizele din Partenon", a declarat George Clooney, potrivit informaţiilor publicate duminică de cotidianul grecesc Ta Nea. "Sculpturile din Partenon trebuie redate proprietarilor de drept", a subliniat actorul. 

Angajamentul artistului a fost salutat de Janet Suzman, preşedinta British Committee for the Reunification of the Parthenon Sculptures, care militează pentru restituirea frizelor. 

Actriţa, citată de Ta Nea, a declarat că angajamentul lui George Clooney în favoarea lor este un semnal pozitiv: "Este inima patrimoniului cultural al Greciei. British Museum le-a pus în carantină, dar într-o zi le va permite să ajungă acasă. O va face pentru că este lucrul corect. A invoca o proprietate fictivă este ceva ce o instituţie cu reputaţie nu poate continua să o facă fără să devină ridicolă". 

British Museum trebuie să facă dovada "unei generozităţi supreme de spirit" şi de un mare "curaj moral", a spus Paul Cartletz, profesor de istorie greacă la Universitatea din Cambridge. Nu este prima dată când actorul american s-a pronunţat în favoarea repatrierii marmurelor greceşti. George Clooney a mai spus şi în 2014 pentru reîntoarcerea colecţiei în Grecia, când a lansat filmul "Monuments Men", despre grupul american însărcinat cu găsirea operelor de artă furate de nazişti. Dacă declaraţiile lui au atras furia lui Boris Johnson - pe atunci primar al Londrei -, ele au fost apreciate de avocata Amal Alamuddin cu care se va căsători câţiva ani mai târziu. 

Frizele din Partenon au fost confiscate la începutul secolului al XIX-lea de ambasadorul britanic la curtea otomană din epocă, Lordul Elgin, şi în prezent sunt expuse la British Museum din Londra. Potrivit britanicilor, liderii otomani din Grecia i-au acordat permisiunea de a le împrumuta.

Marea Britanie a refuzat întotdeauna să înapoieze Greciei aceste plăci sculptate, chiar când Atena s-a pregătit în 2009 cu un muzeu ultra-modern pentru a le primi. Pentru autorităţile greceşti, permisiunea de a împrumuta frizele în chestiune nu a fost acordată de Grecia şi deci nu este valabilă.  De peste 30 de ani, Grecia reclamă returnarea frizelor din templul antic care reprezintă în special o bătălie mitică între centauri şi oameni. Atena a beneficiat de medierea propusă de Unesco pentru a ajuta cele două ţări să-şi rezolve neînţelegerile cu privire la restituirea frizelor, însă aceasta nu a reuşit niciodată.

Un recurs în justiţie contra Marii Britanii chiar a fost studiat de guvernanţii greci precedenţi, dosarul fiind încredinţat în special avocatei Amal Alamuddin Clooney. Alte celebrităţi, precum Liam Neeson, au fost în favoarea repatrierii frizelor de la British Museum, în timp ce UNESCO şi Uniunea Europeană au solicitat de asemenea un termen pentru acest diferend vechi de două secole. 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri