EURO-2024

Punem punctul pe știi

Germania a zdrobit selecționata Scoției în meciul de deschidere de la EURO 2024

sâmbătă, 15 iunie 2024, 00:15
3 MIN
 Germania a zdrobit selecționata Scoției în meciul de deschidere de la EURO 2024

Grupa A. München: Germania-Scoția 5-1 (3-0)     

  • Germania: Neuer – Kimmich, Rüdiger, Tah, Mittelstädt- Andrich (’46-Gross), Kroos (’81-Can) – Musiala (’73-Müller), Gündogan, Wirtz (’67-Sané)– Havertz (’63-Füllkrug). Selecționer: Julian Nagelsmann.
  • Scoția: Gunn – Hendry, Porteous, Tierney (’77-McKenna) – Ralston, McGregor (’67-Gilmour), McTominay, Robertson – McGinn (’67-McLean), Adams (’46-Hanley), Christie (’82-Shankland). Selecționer: Steve Clarke.
  • Au marcat: Wirtz (’10), Musiala (’19), Havertz (’45+1-penalty Füllkrug (’67), Can (’90+3 / Rüdiger (’87-autogol)
  • Arbitru: Clément Turpin (Franța)
  • Cartonașe galbene: Andrich, Tah / Ralston
  • Cartonaș roșu: Porteous (’46)

Se zice că că scoțienii sunt neam de zgârciți. Echipa de fotbal de peste Tweedle sfărâmă această prejudecată prin tradiția la turneele finale la care au participat destul de des: scoțienii arată fotbal agreabil, dar sunt teribil de rispitori. În meciul de deschidere al Euro 2024, băieții lui Steve Clarke n-au arătat nici măcar oleacă de fotbal. Poate de vină sunt lacrimile din ochii junkerilor la elogiul adresat regretatului „Kaiser” Franz Beckenbauer în timpul festivității de deschidere. Poate că și imnul cântat de coșcogemite „Alliana Arena” i-au ambiționat, amintindu-le că la ultimele turnee finale, Germania a fost mai mult „unter Alles”.

Cert este că nemții celui mai tânăr selecționer al competiției, Julian Nagelsmann, au șters pe jos cu oaspeții lor, aducându-i la rampă pe puștii teribili. Wirtz și Musiala au făcut rapid 2-0 în urma unor combinații orchestrate de căpitanul Gündogan, cu Kimmich și Havertz în postura de pasatori decisivi. Și dacă arbitrul Turpin a vrut să fie musafir gentil, mutând în careu un fault comis de Christie asupra lui Musiala (decizie invalidată de VAR), în finalul reprizei el nu a văzut un fault evident comis de Porteous asupra lui Gündogan. La vizionarea înregistrării, arbitrul francez a luat decizia corectă, dictând penalty și eliminarea lui Porteous.Havertz a consemnat un scor de forfait la pauză

Nu e în firea germanilor s-o lase mai moale când au un avantaj substanțial. Din contra, în ciuda strădaniei scoțienilor de a drege busuiocul, tot echipa lui Nagelsmann a rămas la putere. Și dacă Wirz a ratat de puțin în min. 57, rezerva de lux Füllkrug face 4-0 cu un șut de toată frumusețea de la 15 m direct în vinclu. Iar în final (’87), fundașul Rüdiger s-a arătat mai gentleman decât britanicii, deviind în proprie poartă la o lovitură liberă de la mare distanță executată de McKenna. Dar Emre Can n-a apreciat gestul fundașului de la Real și l-a împușcat pe nefericitul Gunn din afara careului, refăcând diferența în ultimele secunde și punând pecete pe cel mai mare scor înregistrat într-un meci de deschidere al unui turneu european

E greu de spus dacă după acest meci, Germania se arată ca mare favorită la trofeu, ținând cont de evoluția palidă a britanicilor. Meciurile cu Ungaria și Elveția, altfel de echipe, ne vor da răspunsul. Amintirea lui Kaiser Franz și acordurile „Deutschland über Alles” nu sunt de ajuns!

Programul zilei de sâmbătă 15 iunie

  • Ungaria-Elveția (grupa A, 16:00)
  • Spania-Croația (grupa B, 19:00)
  • Italia-Albania (grupa B, ora 22:00)

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii