anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Germania acuză Rusia de atacuri cibernetice înaintea alegerilor parlamentare

GALERIE
atacuri cibernetice
 • atacuri cibernetice
- +

Germania protestează pe lânga Rusia cu privire la tentative de furt ale datelor unor parlamentari, denunţând o presupusă pregătire a răspândirii unor dezinformări înaintea alegerilor parlamentare germane, a anunţat luni Ministerul german de Externe, relatează The Associated Press.

Un grup de hackeri - ”Ghostwriter” - care ”împleteşte atacuri cibernetice convenţionale, dezinformarea şi operaţiuni de influenţare” atacă Germania ”de ceva timp”, acuză o purtătoare de cuvânt a Ministerului german de Externe, Andrea Sasse. Înaintea alegerilor parlamentare germane - prevăzute la 26 septembrie -, grupul a încercat, cu ajutorul unor e-mailuri de tip phising şi alte mijloace, să obţină informaţii de contectare ale parlamentarilor de la nivel federal, cu scopul de a le fura identitate, precizează ea.

”Aceste atacuri ar putea fi nişte pregătiri ale unor operaţiuni de influenţare, precum campanii de dezinformare vizând alegerile parlamentare”, a denunţat ea în faţa presei, la Berlin. ”Guvernul german deţine informaţii fiabile în baza cărora activităţile Ghostwriter pot fi atribuite unor actori cibernetici ai statului rus, şi anume serviciului militar de informaţii clasificate GRU”, a acuzat ea.

Berlinul denunţă ”aceste activităţi inacceptabile drept un pericol la adresa Republicii Federale Germania şi a procesului democratic de luare a deciziilor şi drept o presiune gravă asupra relaţiilor bilaterale”, a subliniat ea. Germania îndeamnă Guvernul rus să înceteze aceste activităţi imediat şi a cerut în mod direct unor oficili ruşi, cel mai recent în cadrul unei reuniuni, joi şi vineri, a unui grup de lucru germano-rus privind politica securităţii, în cadrul căreia adjunctul ministrului german de Externe Miguel Berger i-a prezentat această problemă adjunctului său rus, a precizat ea.

Sasse nu a dorit să comenteze cu privire la amploarea acestor atacuri cibernetice sau la eventuale pagube, însă le-a denunţat drept ”complet inacceptabilce” şi a subliniat că ”Guvernul german îşi rezervă dreptul de a lua măsuri suplimentare”. Directorul serviciului german de informaţii clasificate interne anunţa, la jumătatea lui iulie, că începând din februarie agenţia sa a observat activităţi care se concentrează asupra unor tentative de phishing a unor conturi private de e-mail ale unor parlamentari de la nivel federal şi de land şi ale unor colaboratori ai acestora.

El preciza atunci că puţine dintre aceste atacuri auavut succes, iar în aceste cazuri au cauzat puţine pagube. Germania alege la 26 septembrie un nou Parlament, care va stabili succesorul Angelei Merkel, care nu mai candidează după 16 ani de putere. Rezultatul acestui scrutin este foarte deschis, în contextul în care principalele partide sunt creditate cu scoruri apropiate.

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moscova taie punţile

Lucian DÎRDALA

Moscova taie punţile

Câtă vreme nu este decisiv învinsă pe câmpul de luptă, iar acest scenariu este greu de imaginat într-un război purtat doar cu Ucraina (fie ea şi înarmată de Occident), Rusia nu va negocia asupra „teritoriului naţional”. Ideea că angrenarea Rusiei într-un război de uzură, lipsit de victorii şi generator de costuri umane şi materiale, ar conduce la înmuierea Kremlinului în materie de teritorii era problematică dintru început - acum, ea nici nu mai poate fi luată în calcul.

opinii

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Codrin Liviu CUȚITARU

Ego-grafii. Emil Brumaru (I)

Emil Brumaru era, în subsidiar, aidoma tuturor scriitorilor adevăraţi, fiinţa cea mai delicată cu putinţă - aproape fragilă, aş îndrăzni să observ - care-şi disimula, în identitatea (construită) de rebel al culturii, propriile temeri şi inhibiţii în faţa „infernului” din celălalt.

Viitorul memoriei

Bogdan ILIESCU

Viitorul memoriei

„Nothing is ever really lost to us as long as we remember it.” (Nimic nu e complet pierdut câtă vreme ni-l putem aminti.) L.M. Montgomery

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Grigore ILISEI

Bogdan Bârleanu - poftire la un ospăţ al spiritului şi inefabilului

Bogdan Bârleanu trăieşte timpul deplin al slujirii artei. Sigur, nu-i ceva nou în existenţa sa de artist. Rostirea în limbajul plasticii a fost şi este, în chipul cel mai firesc, raţiunea sa de a fi. Dar acum, mai mult poate decât oricând, viaţa lui Bogdan Bârleanu curge în albia picturii. 

pulspulspuls

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Povestea pe scurt a doi imobiliari din Iaşi: unul are o jenă financiară, iar celălalt tocmai a luat o chelfăneală pe cinste

Spun surse din târg, care stau cu urechea lipită de caldarâmuri rezidenţiale şi ascultă cu atenţie vuietul pieţei imobiliare, că este jale mare printre developerii din târg şi că unii dintre ei sunt pe marginea prăpastiei în timp ce alţii sunt pe tobogan la vale chiuind ca Pintea haiducul care se aruncă de pe stânci. 

Caricatura zilei

Zbor anulat

Editia PDF

Bancul zilei

Un sofer de TIR opreste la un popas, comanda un sandwich, o cafea si o placinta. Intra trei motociclisti rai, unul îi man&ac (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.