anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 30.09.2020

Germania: Fosta RDG a recuperat în mare parte decalajul economic faţă de landurile din Vest

GALERIE
germania de est
  • germania de est
- +

La 30 de ani de la reunificarea Germaniei, fosta Republică Democrată Germană (RDG) a recuperat în mare parte decalajul economic faţă de landurile din Vest, însă rămâne în continuare mai puţin încrezătoare în instituţiile democratice, arată un raport anual publicat miercuri, informează AFP.

Produsul Intern Brut pe cap de locuitor în landurile din fosta RDG, inclusiv în capitala Berlin, a ajuns la 79,1% faţă de restul ţării, potrivit unui raport cu privire la unificarea germană prezentată miercuri în consiliul de miniştrii, la aproape 30 de ani de la reunificarea din 3 octombrie 1990.

Este vorba de o îmbunătăţire spectaculoasă faţă de situaţia din 1990, când PIB-ul pe capita în landurile din Est era la 37% faţă de restul ţării.

“Unele lucruri au durat mai mult decât se preconiza. Însă în numeroase domenii, putem spune în mare: unificare realizată” a salutat comisarul guvernamental pentru noile landuri, Marco Wanderwitz.

Decalajul a fost în mare parte înlăturat în termeni de venituri: media veniturile din Est era în 2018 echivalentă cu 88,3% din media veniturilor din Vest, graţie în parte aportului IMM-urilor, dintre care unele specializate în “tehnologiile viitorului”.

Există în continuare un anumit decalaj faţă de vest, în special din cauza unei densităţi a populaţiei semnificativ mai mici în est, unde zonele rurale rămân numeroase iar aglomerările urbane puţin dezvoltate.

“Un alt motiv important este “talia mică” a economiei, adică a absenţei de mari companii care să îşi aibă sediul social în est” şi care să investească în cercetare şi dezvoltare, se mai arată în raport.

Un alt domeniu în care decalajul a fost înlăturat este şomajul. Dacă în 2005 fosta RDG avea o rată a şomajului de aproape 15%, în prezent această rată a coborât sub 10% şi în unele zone a atins chiar 6%, aproape de nivelul minim de 4% înregistrat în unele regiuni din sudul Germaniei.

Raportul subliniază însă că această evoluţie se datorează în mare parte ieşirii la pensie a precedentelor generaţii.

Cu toate acestea, în unele domenii estul are performanţe mai bune decât vestul. Femeile din fosta RDG au un acces mai bun la un loc de muncă în program full time decât în vest (74% faţă de 68%), graţie în special unui sistem de îngrijire a copiilor mai performant.

În pofida acestor progrese există unii indicatori care sunt mai puţin favorabili în est. Astfel gradul de aprobare a sistemului şi instituţiilor democratice este de 91% în fosta RFG în timp ce în est ajunge abia la 78%. De asemenea, “atitudinile faţă de străini prezintă diferenţe între est şi vest”, precizează comisarul guvernamental.

Landurile din est, cu excepţia capitalei Berlin, sunt regiunile unde extrema dreaptă are cele mai bune performanţe la alegeri din Germania, deseori trecând de 20% din voturi. AGERPRES

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ciuma lui Pandele

Cătălin ONOFREI

Ciuma lui Pandele

Dar chiar sunt useriştii altfel decât ceilalţi? Au patru ani să ne convingă!

Filmuletul zilei

opinii

Ce facem acuma?...

Briscan ZARA

Ce facem acuma?...

Înţeleg atitudinea de învingător în alegeri a unui lider care se adresează doar echipei sale de campanie, în sensul că „munca voastră a dat roade şi am învins echipele celelalte”, dar nicidecum cu referire la câştigul unei funcţii în administraţie care e pur şi simplu un alt job, unul mai dificil chiar decât unul din privat.

Repede ochire asupra alegerilor locale

Mihai DORIN

Repede ochire asupra alegerilor locale

Hipnoza

Nichita DANILOV

Hipnoza

Brusc se auzi un râs în stânga noastră, care ne trezi la realitate. Râdea bătându-şi, în semn de triumf pumnii, Alleluieva, alături de compatriotul ei. „A fost o iluzie”, spuse ea. „Tot ce aţi văzut v-a fost indus în subconştient prin intermediul autosugestiei...”

pulspulspuls

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Primele concluziuni ale alegerilor de duminică de la Iaşi

Eheheei, stimaţi telespectatori, iacătă-ne trecuţi şi de alegerile astea locale greoaie, alegeri pe care noi, ca ieşeni, parcă le-am traversat olecuţă şi ruşinaţi tot văzând ce rivoluţii şi reforme au loc prin ţară. 

Caricatura zilei

Surpriza

Editia PDF

Bancul zilei

Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.