Germania pledează în favoarea unui euro digital
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

sambata, 08.05.2021

Germania pledează în favoarea unui euro digital

GALERIE
euro digital
  • euro digital
- +

Ministrul german al Finanţelor Olaf Scholz îndeamnă Europa să se afle ”în avanpostul” creării unei monede digitale comune şi să acţioneze ”în mod activ” pentru ca acest nou intrument de plată să fie implementat, relatează AFP.

”O Europă suverană are nevoie de soluţii de plată inovatoare şi competitive”, apreciază Scholz, înaintea unei videoconferinţe a miniştrilor Finanţelor din zona euro (Eurogrup) care urmează să abordeze această temă. În opinia ministrului social-democrat german, ”Europa este necesar să se afle în avanpost în problema monedelor digitale ale băncii centrale şi să le promoveze în mod activ”.

Prima economie a zonei euro ”va susţine în mod constructiv” demersuri lansate de către Banca Centrală Euroeană (BCE) în vederea ceării unui euro digital. ”Nu trebuie să fim spectatori” ai acestei evoluţii, apreciază ministrul german, care îndeamnă ”să nu devenim dependenţi atunci când este în joc suveranitatea statelor” UE.

BCE urmează să decidă în această vară dacă lansează sau nu înfiinţarea unui euro digital, în urma unei vaste consultări şi unor studii angajate în ultmele luni, anunţa săptămâna trecută un reprezentant al băncii. Potrivit unei anchete publicate de către instituţia de la Frankfurt, particulari şi profesionişti intervievaţi aşteaptă în primul rând de la o monedă virtuală confidenţialitate (43%), urmată de securitate (18%), capacitatea de a plăti în zona euro (11%), absenţa unor cheltuieli suplimentare (9%) şi posibilitatea de a plăti şi în afara Internetului (8%).

Problema criptomonedelor este studiată îndeaproape de numeroase ţări, în urma unui proiect al unei monede digitale iniţiat de Facebook - Libra. Mai multe bănci centrale examinează acest subiect, în contextul în care un proiect al unui criptoyuan în China este unul dintre cele mai avansate. Monedele digitale sunt depozitate pe un suport electronic, fără să fie necesar un cont în bancă, şi sunt acceptate ca mijloc de plată de către întreprinderi.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

În atenția DIICOT

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.