anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

vineri, 27.01.2023

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (IV)

GALERIE
Eugen Munteanu
 • Eugen Munteanu
- +

Pledoaria epistolară pro domo a eroului central al poveștii de dragoste din mediile universitare de altădată capătă accente tensionate.

Declarația de dragoste este acum explicită și tranșantă. Nu lipsește, din retorica eternă a îndrăgostitului disperat, în caz de refuz, nici nota implorator‑amenințătoare („voi rămîne bolnav sufletește”), nici asigurările cavalerești privind onoarea postulantului, trimiterea directă la „puterea de judecată și la caracterul” acestuia. Și doar tot ceea ce îi cere este o simplă întîlnire! De remarcat este și întrebuințarea pronumelui de politețe „mata”, cu care profesorul ni se va adresa cu afecțiune tuturor discipolilor, pentru a evita și vulgarul „tu” și mult prea distantul „dumneavoastră”. Reținem de asemenea ceremonioasa formulă de încheiere a scrisorii. În această primă scrisoare apare menționată pentru prima dată și „domnișoara Miroslav”, colegă și, probabil, confidentă a Vioricăi. Misteriosului personaj feminin îi fusese destinat un rolul tradițional‑arhetipal, ca în poveștile medievale „d’amour courtois”, acela de gardian al integrității tinerei fete, dar și de curier discret între cei doi tineri. Țin să mai remarc un „topos” care va reveni aproape obsesiv în epistolele care urmează: credința naivă a tânărului savant în devenire că domnița visurilor sale va fi impresionată de articolele științifice publicate, pe care el i le trimite ca pe niște ofrande de preț! Iată deci textul scrisorii.

Miercuri, 5 noiembrie 1941

Scumpă și stimată domnișoară Balan,

Voesc să vorbesc cu mata anumite lucruri a căror discuție nu se mai poate amîna căci altfel, în cazul în care totuși nu m-aș căsători cu mata, ar însemna să fiu toată viața un om bolnav sufletește. Te rog să vii mîine după-amiază la ora 4, la Universitate. Te rog să-mi îngădui a te aștepta la această oră pe strada Toma Cozma și a te conduce apoi la Institutul de Filologie Română, unde vom avea discuția. Aș fi căutat să mă întîlnesc altfel cu mata, dacă aș fi avut posibilitatea, dar cred că ceia ce îți cer acum, ca de altfel tot ceia ce ți-am cerut pînă astăzi, împacă toate condițiile onoarei. Te rog să vii cu încredere în puterea mea de judecată și în caracterul meu.

Îți trimit totodată, prin domnișoara Miroslav, extrasul din „Însemnări ieșene” pe care ți l‑am promis de multă vreme, precum și volumul întîi al Buletinului Institutului de Filologie Română, cumpărat de mine de la Institut, în care vei găsi primele mele pagini de lingvistică și cîteva articole sau note importante ale altora. Acestea intenționam să ți le dau săptămîna trecută, în ziua în care mă așteptam să vii împreună cu domnișoara Miroslav la Institutul de Filologie Română.

Cu respectuoase sărutări de mînă,

Gheorghe Ivănescu

 

Există și o ciornă a acestei scrisori, datată 1 noiembrie 1941, încheiată cu o notă marcată prin asterisc: Dacă plouă, te rog să vii la aceiași oră la sala Facultății.

Gh. Ivănescu (primul din dreapta) într‑o fotografie de grup de la sfîrșitul anilor ’30 ai secolului trecut

 

Tonul relativ sobru și reținut al acestei scrisori exprimă prea puțin din trăirile vulcanice al expeditorului, după cum atestă următoarea ciornă a unei scrisori scrise pe un ton inflamat a doua zi, dar, foarte probabil, neexpediată vreodată. Gelozia devine atroce, declanșînd de sub penița suferindului din dragoste o remarcă aproape reprobabilă, un veritabil denunț referitor la o presupusă infamie a unui la fel de închipuit rival.

6 Noiembrie 1941

Viorica,

Dacă într‑adevăr ții la mine, astfel cum mi s‑a părut din unele fapte petrecute anul școlar trecut, și dacă te gîndești că între noi o căsătorie este posibilă, atunci îngăduie‑mi următoarele rugăminți, pe care cred că le vei socoti raționale și pornite numai din sentimentele pe care le am față de tine. Întîiu, de a nu te mai plimba pe stradă cu tinerii care nu prezintă calități intelectuale și morale deosebite, chiar dacă ei ți‑ar eși întîmplător în cale; și, al doilea, de a te închide în casă, astfel cum fac și eu de ani de zile. [Inițial, tăiat cu o linie, fusese scris: de a face plimbări în oraș numai în zilele de sărbătoare.] Rugămințile acestea par să fie jignitoare, dar de fapt ele nu sînt. Știu că eșind la plimbare, la cinematograf sau cu diferite alte treburi în oraș, nu poți evita întîlnirile cu acei pe care în diferite întîmplări i‑ai cunoscut și că mai multă mișcare este recomandabilă. Dar dacă într’adevăr ții la mine, ascultă‑mă. Dealtfel aceste rugăminți nu ți le‑aș fi făcut dacă nu te‑aș fi întîlnit odată în tovărășia unui tînăr care, pe cînd era în ultima clasă de liceu, a fost surprins executînd actul sexual într‑o lojă de teatru, în timpul reprezentației, împreună cu fata unui avocat, și dacă nu te‑aș fi văzut zîmbindu‑i.

Oare crezi că poate avea față de tine altfel de gînduri și de sentimente?

Nu uita că tinerii cu calități deosebite sînt foarte rari astăzi. Dacă, după ce te‑ai purtat cu mine cum te‑ai purtat, tu înțelegi să acorzi atenția ta oricui, faci față de mine greșeli care pot dezlănțui tragedii. Trebuie să știi că în ziua în care te‑am văzut în tovărășia acelui tînăr am plîns.

Rugămințile pe care ți le fac sînt de fapt legi pe care superioritatea mea intelectuală și morală ți le impune dacă într‑adevăr mă iubești sau cel puțin dacă într’adevăr ai o oarecare considerație pentru mine. Sînt sigur că și tu îți dai seama de cele spuse, numai că îți închipui că aș putea accepta nesocotirea lor care, de altfel, nu‑ți va fi părînd prea gravă. Dar sînt fel de fel de oameni și crede‑mă că eu sufăr grozav oridecîteori constat că nesocotești aceste legi, pe care, de altfel, chiar oamenii mediocri le cer ființelor la care țin ei. Gîndește‑te că și eu mi‑am impus restricții și că o viață fără restricții nu se poate. Ascultă de aceste legi și atunci te voi ridica pe înălțimile pe care nu te poate ridica nimeni altul decît mine. Altfel mă vei pierde [Tăiat cu o linie: pot veni zile cumplite].

 

Înainte de a încheia acest episod, atrag atenția cititorului asupra ultimului paragraf. Dincolo de tonalitatea de‑a dreptul apocaliptică, afirmarea „superiorității mele intelectuale și morale” încalcă orice limită suportabilă, oricând și oriunde într‑o istorie posibilă a amorului universal. Prizonier al propriilor fantasme, bietul îndrăgostit se crede îndreptățit să tragă după el pe biata fată, chiar cu forța, pe înălțimi pe care nimeni altcineva nu o poate înălța! (Va urma)

Eugen Munteanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Ioan Alexandru TOFAN

OPENAI: despre viitorul luminos al şcolii

Cumva, punctişorul ne readuce la realitate: adică cu capul în nori, acolo unde le şade bine celor care pornesc pe drumul cunoaşterii. Ne provoacă, aşadar, să căutăm sensul şi nu informaţia, culoarea şi nu doar forma lumii. Să înţelegem în profunzime, nu să stăpânim, mongolic, depărtările. Cum spunea Marin Tarangul, să privim lumea, nu doar să o vedem.

opinii

Conservator? De ce nu…

Alexandru CĂLINESCU

Conservator? De ce nu…

Dacă odinioară mi se reproşa că eram prea atras de „nou”, iată că recent am fost etichetat drept „conservator”. Cum termenul are, pentru cei care l-au folosit, o conotaţie negativă, m-am întrebat în ce măsură mi se potriveşte şi dacă trebuie numaidecât să văd în asta un defect. Nu sunt, în mod clar, un „tradiţionalist”, nu mă cramponez de valori ce par - şi adesea chiar sunt - anacronice, am oroare de închistările dogmatice şi de tezismul rudimentar. În acelaşi timp constat că da, sunt zone unde agresivitatea „progresistă” mă crispează şi unde dispariţia unor criterii (morale, estetice etc.) mă deprimă.

IoT

Neculai SEGHEDIN

IoT

Adică Internet of Things (IoT), adică Internetul lucrurilor, sau, mai convingător spus, Internetul tuturor lucrurilor. Acest concept desemnează reţeaua de obiecte fizice, care conţin senzori, software şi alte tehnologii, în scopul conectării şi schimbului de date cu alte dispozitive şi sisteme de pe Internet. Lucrurile care se conectează pe Internet sunt, de exemplu, autoturisme, obiecte de uz casnic, sisteme de iluminat, sisteme de alarmă, sisteme de producţie industrială etc.

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

pr. Constantin STURZU

„Dezumanizarea” femeii Canaanence

Într-un text publicat acum zece ani, atrăgeam atenţia asupra unor tendinţe extrem de îngrijorătoare pentru viitorul umanităţii. Din păcate, ele se adeveresc pe zi ce trece. Enumeram atunci, nu neapărat într-o ordine anume: promiscuitatea şi vulgaritatea, violenţa şi decăderea morală, transformarea omului în utilizator de tehnică performantă, concomitent cu pierderea accentuată a intimităţii, înmulţirea alimentelor tot mai chimizate şi creşterea gradului de dependenţă faţă de medicamente şi multe, multe alte elemente care indică un anumit grad de dezumanizare programată.

pulspulspuls

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

Iată-l pe marele politician ieşean care se milogea să urce pe scenă, lângă boşi!

La cererea publicului continuăm pe astăzi miniseria de întâmplări haioase petrecute la Iaşi cu ocazia Zilei Unirii, dragi telespectatori. 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.