Noua propunere de admitere la liceu: 60% din locuri la concurs, 40% prin Evaluare Naţională. Ce cred profesorii ieşeni despre două admiteri?
Potrivit propunerilor care urmeaza sa fie votate în Parlamentul României, în cadru (...)
citeste totmarti, 21.03.2023
Lunga pledoarie pro domo a tânărului asistent universitar continuă în ampla scrisoare adresată profesorului Balan, tatăl fetei pe care și‑o dorea de soție.
Adresându‑se profesorului Balan „ca între bărbați”, cu sobrietate și reținere, își argumentează cererea formală în căsătorie apelând la un arsenal argumentativ divers, mânuit cu îndemânare. De la implorarea înțelegerii pentru un suflet chinuit, până la invocarea ca reper a numelui filosofului Lucian Blaga ca un fel de „argumentum ad auctoritatem” și până la accentele dramatice („examinarea stării mele mintale și internarea în vreun ospiciu”), frazele sincere, dar și meșteșugite ale îndrăgostitului, asigurările oferite, ar fi mișcat, poate, în altă epocă și în altă și în altă, și inima unui rege. A domnului director al laboratorului de medicină legală din Iași, la anul 1942, însă, nu!
Pagină din scrisoarea neexpediată
Gîndiți’vă că un om ca mine, care de ani de zile stă închis între cei 4 pereți ai camerelor, simte nevoia unui suflet feminin în preajma lui. Cînd văd în domnișoara Viorica pe singura cu care m’aș putea căsători, nu mă mai lipsiți de tovărășia ei, tovărășie care va trebui să fie pe măsura unor oameni nu dintre cei obișnuiți. Într’o scrisoare pe care i’am trimis’o astă‑toamnă, îi spuneam că ar fi timpul să se intereseze de lingvistică (să se orienteze), să se ocupe cu filosofia și să’și formeze în știință și filosofie aceleași convingeri ca și mine. Mă gîndesc că acele rînduri v’au supărat, dar gîndiți‑vă că ele nu ieșeau decît din dorința unei comuniuni sufletești cu domnișoara Viorica. Pentru începerea acestei comuniuni sufletești, vă voi ruga astăzi foarte mult să’mi îngăduiți să’i dăruiesc domnișoarei cartea cu care am venit la 21 decembrie la Dumneavoastră și pe care o trimit împreună cu această scrisoare. Pe celelalte broșuri și cărți pe care i le’am dăruit domnișoarei mai înainte, le voi aduce cînd voi veni la Dumneavoastră. Acum vă mai rog să’mi permiteți să’i împrumut domnișoarei cartea lui Lucian Blaga, pe care eu îl consider unul dintre cei mai mari filozofi din Europa de astăzi. Citind’o și meditînd’o, cam la vîrsta la care am citit și meditat’o și eu întîia oară, cred că domnișoara se va simți, ca și mine, îmbogățit sufletește și își va forma parțial aceleași convingeri pe care mi le’am format și eu. Desigur se pot face lui Blaga unele obiecții și permiteți’mi să vă spun că o corectare va găsi în primul meu articol de filosofie care va apărea în revista „Valori” și care se va intitula Teoria lui L. Blaga despre stil, dar în atitudinea ei generală concepția lui Blaga este justă. Această carte a lui Blaga nu’mi aparține, dar o pot lăsa domnișoarei mai multe săptămîni. Totodată vă rog să’mi îngăduiți ca domnișoara Viorica să primească scrisoarea alăturată.
Vă rog toate acestea, Domnule Profesor, pentru că sînt convins că tot țineți la mine. Dar dacă cumva e adevărat că atitudinea mea față de Dumneavoastră și față de domnișoara vă este neplăcută, atunci vă voi ruga foarte mult să faceți ceva care să mă despartă pentru totdeauna de domnișoara Viorica și de Dumneavoastră, căci eu nu pot face așa ceva, și să cereți de exemplu examinarea stării mele mintale și internarea în vreun ospiciu, căci alte „mijloace legale” cred că nu mi se pot aplica, și nici acesta nu mi s’ar putea aplica dacă n’aș fi dovedit în domeniul științei și al filosofiei o putere de creație, pe care n’a mai dovedit’o niciun român pînă astăzi, decît doar Blaga, și dacă n’aș fi conștient de acest lucru.
Cu acestea, vreau să primiți expresia respectului meu.
Gh. Ivănescu
Același plic elegant, care nu a mai fost expediat către destinatari, și pe care subsemnatul l‑a desigilat peste 80 de ani, conține și o scrisoarea lui Gh. Ivănescu către domnișoara Viorica Balan:
22 ianuarie 1942
Scumpă Viorica, te rog să nu te superi că mă adresez tot astfel. Nu pot, însă face altfel, atîta vreme cît sînt încă stăpînit de cel mai puternic sentiment de iubire pentru tine și atîta vreme cît nu pot să‑mi scot din minte gîndul că ne vom uni viețile pentru totdeauna. Vin să-ți mărturisesc iarăși toată iubirea mea și să te rog din tot sufletul să faci și tu la fel, și să faci să înceapă o nouă viață pentru mine și pentru tine, pe care o aștept de atîta timp. Crede-mă că supărările mari pe care mi le-ai produs și pe care continui să mi le produci mereu mă împiedică de la lucru, tocmai acuma cînd trebuie să‑mi sfîrșesc teza de doctorat și să o susțin. Trebue numaidecît să fac acest lucru pînă la Paști, eu care ar fi trebuit să mă definitivez ca asistent la 1 octombrie 1941. În loc să mă împiedici în această muncă, caută să-mi fii sprijin și îndemn astfel cum s-ar cuveni. Crede-mă că lunile care urmează sînt de cea mai mare importanță pentru cariera mea.
Te mai rog mult să accepți darul pe care ți-l fac, cartea domnului Iordan, care te va introduce în probleme de lingvistică generală, ce m-au pasionat cel mai mult pe mine, și să accepți să-ți împrumut cartea lui L. Blaga, Orizont și stil, pe care eu o consider una din cele mai temeinice din istoria gîndirii umane. Pe cea dintîi voiam să ți-o dau chiar în acea zi în care te-am așteptat zadarnic la domnișoara Miroslav, și cînd nu știam că domnul Iordan va fi însărcinat cu suplinirea Catedrei de Romanistică și va face la curs tocmai materia tratată acolo. Te rog foarte mult să-mi asculți de această dată rugămințile și îngăduie-mi ca marți dimineața, la ora 9 fără un sfert, să te întîlnesc pe str. Toma Cozma, în fața Liceului Internat, de unde vom merge la Universitate.
Îngăduie-mi să-ți dovedesc că nu te-a stimat nimeni mai mult ca mine și nimeni nu se simte mai legat de tine ca mine.
George
Eugen Munteanu este profesor universitar doctor la Facultatea de Litere, Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași
Cuvinte cheie: + prof. dr. N. Balan, Gh. Ivanescu, corespondenta amoroasa Iasi, jurnal intim Ivanescu, Viorica Balan
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Petre Daea ar putea fi demis de la conducerea Ministerului Agriculturii
Un bărbat şi o femeie au fost reţinuţi după ce au agresat şi au şantajat un bărbat de 48 de ani
Trupul unei fetiţe nou-născute a fost aruncat la groapa de gunoi
PSD se teme că va plăti pentru eşecul PNRR şi cere PNL să-l trimită pe Boloş la Bruxelles
Firmă executată silit după ce a confiscat banii de la o nuntă
Pelicula "Shazam! Furia zeilor" a debutat pe primul loc la box office-ul românesc de weekend
Amazon, companie cu mii de angajaţi în Iaşi, va concedia încă 9.000 de persoane
Zeci de percheziţii în Bucureşti şi trei judeţe la o grupare care făcea afaceri ilegale cu deşeuri
Premierul japonez Kishida se va întâlni cu Zelenski într-o vizită surpriză la Kiev
Preţurile petrolului au crescut, în tranzacţii volatile, inversând pierderile iniţiale
Putin şi Xi au vorbit luni 4 ore şi jumătate. Ce au pus la cale cei doi şefi de stat
Compania de Transport Public Iaşi îşi măreşte echipa cu revizori tehnici (P)
Dacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei
Analiză: Eliminarea care a rupt derby-ul. 11 puncte avans faţă de baraj!
Handbaliştii au mai dres busuiocul. Două victorii în patru zile în ultima divizie
15 ieşeni depistaţi cu tuberculoză în cadrul unor teste aleatorii realizate de DSP
CJ pune la bătaie 300.000 de lei pentru curăţenia pe un an din Casa Pătrată
Demolarea depoului din Dacia va costa 3 milioane de lei şi se va face pe bucăţi, de sus în jos
Proces între Operă şi primul balerin: răsturnare de situaţie la Tribunal
Număr record de proiecte PNRR la Tomeşti. Valoarea totală a acestora: 35 mil. euro
Digital Innovation Zone – o conferinţă interesantă, joi, la Centrul de evenimente “Agora”
Pandemia nu s-a încheiat: mai multe cazuri de Covid la copii. Ce trebuie făcut, care sunt simptomele
El este Ionuț, tânărul care se află de în comă, după ce a ajuns la spital cu o durere de măsea
A murit Luminiţa Grădinariu, una dintre cele mai iubite profesoare de la Colegiul “Mihai Eminescu”
Sondaj: Românii vor să ajute refugiaţii ucraineni, dar nu şi Moldova în caz că o atacă ruşii
Tupeul fără margini al lui Chirica în fața disperării elevilor de la Colegiul „Vasile Lupu“! (P)
Colocviu Național de Muzicologie - Ediția XXV, 24-25 Martie 2023
Ce se cere pe piaţa muncii: profesii, experienţă, competenţe?
Cresc blocuri pe locul fostei fabrici Nicolina. Va fi mutată piaţa? Planurile lui Constantin Duluţe
FOTBAL: Succes meritat, aşteptat, la Galaţi, promovarea e din ce în ce mai aproape (VIDEO)
Un nou concurs de manager la spitalul din Iaşi care este condus de la înfiinţare de aceeaşi persoană
Cum a apărut criza bancară din America şi cum ne-ar putea afecta
Cosmin PAȘCADacă nu-i închideţi pe infractori şi nu le luaţi banii, lăsaţi-ne măcar să râdem de ei |
Briscan ZARAInevitabilul scandal |
Cristina DANILOVSoacra cu o singură noră |
Mihai DORINPe urmele incaşilor (II) |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.