Gheorghiţă anunţă că România are cele mai multe modalităţi în care o persoană se poate vaccina
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco
agri.shop

duminica, 09.05.2021

Gheorghiţă anunţă că România are cele mai multe modalităţi în care o persoană se poate vaccina

GALERIE
Valeriu Gheorghiţă
  • Valeriu Gheorghiţă
- +

Medicul Valeriu Gheorghiţă, care coordonează campania naţională de vaccinare împotriva COVID-19, afirmă că România are cele mai multe modalităţi în care o persoană se poate vaccina, dar atingerea ţintelor de vaccinare nu este o chestiune fixă, de matematică, ci ţine de dorinţa oamenilor de a se vaccina. ”Nu trebuie să ne fixăm nişte borne rigide”, airmă Gherghiţă, întrebat dacă vom ajunge în septembrie la zece milioane de persoane vaccinate.

Întrebat, marţi după-amiază, într-o conferinţă de presă, dacă preconizează că România va atinge tintele de vaccinare pe care şi le-a propus, Valeriu Gheorghiţă a afirmat: ”Eu sper... dar campania de vaccinare nu este, dacă vreţi, o problemă de matematică, pentru că mai avem câteva necunoscute care ţin de adresabilitatea şi de dorinţa persoanelor de a se vaccina. Cred că este esenţial ca din punct de vedere organizatoric să creăm cât mai multe modalităţi prin care o persoană poate să ajungă să se vaccineze şi vedem organizarea centrelor de tip drive thru, organizarea evenimentelor de tip maraton de vaccinare, completarea modalităţilor de programare prin prezentare directă la un centru de vaccinare, vaccinarea prin medicul de familie, vaccinarea prin intermediul operatorilor economici şi, suplimentar, vaccinarea în spitale”.

Gheorghiţă afirmă că ”sunt cele mai multe modalităţi, pot să vă spun, de la nivel european, în care o persoană poate să-şi aleagă şi tipul de vaccin şi unde să se vaccineze şi când vrea să se vaccineze”.

”În momentul de faţă, sunt şi vor fi create în perioada următoare toate modalităţile prin care o persoană, dacă vrea să se vaccineze, să facă acest lucru. Vă mai spuneam că obiectivul nostru este să creăm un sistem încât dacă astăzi, cineva vrea să se vaccineze, să poată să facă acest lucru până seara. (...) Vom merge mai departe. Nu trebuie să ne fixăm nişte borne rigide, sunt estimări şi ori de câte ori am vorbit de date, de cifre, trebuie să înţelegem că sunt estimări. Sunt estimări bazate pe intenţia estimată de vaccinare, bazate pe capacitatea de vaccinare, bazate pe adresabilitatea oamenilor la vaccinare. Deci nu putem să vorbim de date exacte în medicină, vorbim de estimări şi de evaluări periodice din punct de vedere al ritmului de vaccinare”, a mai declarat Valeriu Gheorghiţă.

Acesta a explicat şi ce reprezintă pragul de 10 milioane de persoane imunizate prin vaccin la nivel naţional. ”Această ţintă nu a fost stabilită doar ca un ordin numeric, o cifră din punct de vedere matematic , ci reprezintă un număr care se potriveşte cu rata de acoperite vaccinală, cu acea imunitate de grup, acea imunitate colectivă de circa 60-70%. Însă dacă din punct de vedere epidemiologic lucrurile vor avea o evoluţie favorabilă, nu trebuie să ne blocăm în această cifră de 10 milioane de persoane vaccinate”, a adăugat medicul.

Gheorghiţă a mai afirmat să ”este dificil de stabilit o bornă, un prag de vaccinare” de la care să se poată considera că este sigur să se renunţe la masca de protecţie sanitară. Conform acestuia, autorităţile nu deţin în acest moment date privind numărul real al persoanelor care au fost infectate cu SARS-CoV-2.

Cititi si: Ultimele pregătiri pentru vaccinarea în cabinetele medicilor de familie din Iași

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Obsesiile microbiştilor români

Nicolae GRECU

Obsesiile microbiştilor români

„Ne-a furat arbitrul” şi „jucătorul X ne-a vândut la pariuri” sunt unele dintre acestea.

Filmuletul zilei

opinii

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Eugen MUNTEANU

Metamorfoze ale protocronismului sau despre incompetenţa cu ştaif (VI)

Episodul de azi, penultimul din această serie, conţine o succintă prezentare a confuziei medievale dintre denumirile istorice Dacia versus Danemarca, respectiv Dacus versus Danus, confuzie pe baza căreia autori contemporani construiesc ipoteze aberante, cu motivaţie „patriotică”, dar cu un puternic iz protocronist.

După Înviere

pr. Constantin STURZU

După Înviere

Cea mai importantă predică a Domnului a fost una fără cuvinte. A început în Ghetsimani, cu sudoarea Lui, care "s-a făcut ca picături de sânge" (Luca 22, 44) şi a continuat pe Cruce, până la gestul de a-Şi da duhul de bunăvoie, nu pentru că fusese biruit de moarte. 

Dezastru de sărbători

Alexandru CĂLINESCU

Dezastru de sărbători

Să nu ne amăgim cu gândul că lumea, în special tinerii, nu se mai uită la televizor. România TV are audienţă la un segment deloc neglijabil din populaţie, sensibil la „patriotism” şi la grija pentru „nevoile românilor”. Direct sau insidios, postul exercită o influenţă nefastă, cu consecinţe pe termen lung.

pulspulspuls

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Imagini de colecţie: oare ne-am schimbat sau nu în bine?

Un amic cetitor atent atent ne-a pus ieri la dispoziţie această faină poză de campanie, stimaţi telespectatori. 

Caricatura zilei

Bravo autorităților locale care au ținut gol Spitalul Mobil de la Lețcani!

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.