„Ghid” de combatere a stresului din sesiunea care se apropie. Cum te poate ajuta ca student activitatea fizica?

duminică, 14 aprilie 2024, 03:00
3 MIN
 „Ghid” de combatere a stresului din sesiunea care se apropie. Cum te poate ajuta ca student activitatea fizica?

Stresul este un factor de care nu te poți ascunde, mai ales fiind student. Pentru unii oameni studenția se asociază cu „perioada distracțiilor” și cu „viața fără de griji”. Poate, în bună măsură, chiar așa este.

Poate unii chiar au parte de o studenție fără responsabilități. Poate chiar simt ceea ce spun unii profesori de la facultate: „Tot ce trebuie să faceți voi e să învățați! Voi nu aveți alte griji, la vârsta voastră!”. Pentru ceilalți, însă, care nu sunt deloc puțini, studenția nu e doar despre învățat și distracții. Astfel, pe lângă stresul provocat de sesiune, aceștia se confruntă și cu stresul cauzat de muncă, familie, prieteni, bani, griji, probleme… Cum să le faci față?

Cum reduci anxietatea?

Stresul este deja considerat a fi la nivelul de epidemie globală, afectând sute de milioane de oameni și ducând la numeroase pierderi de vieți omenești și la costuri financiare consistente. Deși stresul în sine nu ucide, bolile și afecțiunile asociate lui, în special cele cardiovasculare, o fac. Acesta poate fi redus prin mai multe metode. Mulți tineri spun că, atunci când sunt stresați, obișnuiesc să doarmă, să se uite la filme, să mănânce, să asculte muzică. Unii, și se pare că din ce în ce mai puțini, aleg să facă sport. Toate studiile arată că ultima variantă, adică sportul, este una dintre cele mai bune, deoarece aduce beneficii multiple.

Sportul și activitățile fizice au un rol foarte important în viața de student. Acestea nu doar că îmbunătățesc starea de sănătate fizică, ci și pe cea mintală. Prin exercițiile regulate, poți reduce nivelul de stres și anxietate, poți îmbunătăți concentrarea și productivitatea la învățare și chiar îți poți face noi prieteni, prin participarea la diverse activități sportive sau de fitness. Există multe modalități de a te implica în activitățile sportive, de la a face jogging, mers pe bicicletă în parc sau mers la cursurile de sport de la facultate, până la a participa la antrenamente în echipă sau la clase de dans.

Copoul vă așteaptă la mișcare!

Un sport excelent pentru a reduce stresul este și yoga. Yoga combină mișcările lente și controlate cu respirația profundă și meditația, ceea ce te poate ajuta să îți calmezi mintea și să îți relaxezi corpul. Este o modalitate perfectă pentru a scădea nivelul de stres. Pe lângă yoga, mai sunt și alte sporturi care pot fi foarte eficiente în reducerea stresului. De exemplu: alergatul, mersul pe bicicletă, înotul și chiar dansul. Cât privește primele variante – alergat, mers pe bicicletă -, studenții din zona Copou ar trebui să fie ultimii care să se plângă de faptul că nu ar avea unde.

Sportul, în special, antrenamentele de tip cardio, ajută la eliberarea endorfinelor (hormonii fericirii), care creează o stare de plăcere, de mulțumire și ne fac să uităm de anxietate. Această eliberare de endorfine ajută și creierul să se refacă și corpul se poate astfel odihni mai bine noaptea. De asemenea, sporturile de echipă (fotbal, volei etc.) ajută la reducerea stresului și combaterea depresiei, deoarece implică socializare. Care, în studenție, este mai importantă ca oricând. Așadar, sesiunea se apropie, stresul crește, așa că rețineți: «Sportul înseamnă viață!» nu e doar un slogan.

Toate articolele din noua secţiune ZdI “Ziarul Studenţesc”, AICI

Despre noul proiect ZdI “Ziarul Studenţesc” citeşte AICI

 

Etichete: copou, Iasi, miscare, studenti

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii