Ghid de pandemie tip semafor, destinat celor cu boli respiratorii
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Ghid de pandemie tip semafor, destinat celor cu boli respiratorii

GALERIE
ghidâ
  • ghidâ
- +

 „Planul de acţiune este structurat ca un semafor, cu verde, galben şi roşu, iar pacientul trebuie să ştie ce are de făcut în fiecare moment, ca să nu intre în panică”, spun autorii

 

Coaliţia Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România (COPAC) împreună cu Societatea Naţională de Medicina Familiei (SNMF) şi cu Asociaţia Iniţiativa Pacientul 2.0 au redactat, în contextul actualei pandemii, un ghid cu recomandări şi informaţii în sprijinul persoanelor care suferă de boli respiratorii. Deşi conform unor studii riscul de infectare cu noul coronavirus pentru pacienţii cu astm este acelaşi la cel al altor pacienţi, cei care suferă de astm moderat sau sever pot avea o evoluţie mai gravă. Agravarea simptomelor de astm în această perioadă presupune în primul rând agravarea dispneei. Având în vedere că astmul se caracterizează, conform specialiştilor, prin exacerbări destul de frecvente, favorizate în ultima perioadă şi de izolarea indusă de această pandemie şi pentru că mersul la spital nu este recomandat în acest context, pacienţii trebuie să aplice „planul de acţiune în astm”.

„Planul de acţiune este structurat ca un semafor (cu verde, galben şi roşu), iar pacientul trebuie să ştie ce are de făcut în fiecare moment, ca să nu intre în panică. Verde înseamnă: lipsa simptomelor diurne şi nocturne, nu există limitări ale gradului de activitate fizică, iar activităţile profesionale se desfăşoară normal. Trecerea în galben vine cu anumite simptome nocturne şi chiar şi diurne (mai mult de 2 ori/săptămână) cu o anumită limitare a activităţii fizice, medicaţia de salvare este administrată mai des. Roşu înseamnă criză: simptomele sunt cvasi-constante, diurne şi nocturne, nu mai este posibilă niciun fel de activitate fizică, tusea este permanentă şi însoţită de constricţie toracică şi neplăcuta dispnee. Dacă semaforul «ajunge pe roşu», după administrarea medicaţiei de salvare, pacientul trebuie să sune la 112 şi să ştie că uneori singura soluţie poate fi să meargă la spital”, se precizează în ghidul elaborat.

Printre recomandările speciale pentru persoanele cu boli respiratorii se numără: reducerea numărului de persoane cu care pacientul intră în contact, în special evitarea contactului cu persoanele suspecte de infecţii respiratorii acute, utilizarea măştilor de protecţie atunci când se află în apropierea persoanlor necunoscute, dar şi menţinerea legăturii cu specialistul pneumolog şi cu medicul de familie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Alexandru LĂZESCU

Despre importanţa îndoielii în ştiinţă şi falimentul calităţii în educaţie

Îndoiala şi spiritul critic nu mai sunt la modă. Un curent dominant în mass media şi pe reţelele sociale cultivă intoleranţa faţă de punctele de vedere care se abat de la cele considerate acceptabile, „corecte”, adesea, în mod ironic, „în numele ştiinţei”.

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Liviu Suhar

Nichita DANILOV

Liviu Suhar

Senzaţia pe care o încearcă spectatorul privindu-i tablourile e una stranie. Cufundate într-o tăcere ce trece dincolo de cotidian, proiectându-şi umbra lăuntrică în spaţiul ancestral, obiectele par să comunice între ele într-un limbaj mut, prin intermediul ultrasunetelor transpuse într-o partitură muzicală. Tăcerea lor e înşelătoare.

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Dana ȚABREA

Raportul dintre public şi privat, din perspectivă feministă

Aparent, dacă e să-l avem în vedere pe Richard Rorty, distincţia dintre sferele publică şi privată sunt separate în măsura în care problemele care cad sub incidenţa fiecăreia dintre ele sunt diferite şi, desigur, întrebările adresate sunt altele. Cu privire la individul uman, cineva ar putea fi deopotrivă liberal şi ironist, ceea ce conduce la posibilitatea ca cele două sfere să nu prezinte o opoziţie ireconciliabilă. Dimpotrivă. Cele două sfere converg. Să luăm ca exemplu familia: prin definiţie familia presupune spaţiul privat şi discreţia, cu toate acestea familia este reglementată prin reguli şi norme care ţin de sfera publică.

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Michael ASTNER

O întâlnire nici măcar de gradul 7 şi o mică incursiune onomatologică

Acum trei ani, la început de martie - eram în drum spre Bucureşti (cu trenul) - m-am trezit cu un mesaj de la o persoană necunoscută, dar cu acelaşi nume de familie. Am avut o conversaţie ciudăţică pe messenger cu femeia în cauză, apoi am uitat de discuţie. 

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De 8 martie

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.