„Ghid” de supraviețuire a studentelor în fața prădătorilor sexuali din universități. Sfaturile la obiect ale unei cercetătoare
În contextul abuzurilor sexuale din cadrul universităților, o cercetătoare independentă din Cluj, specializată în Relații Internaționale, a scris un ,,Mic ghid de supraviețuire”, dedicat studentelor, masterandelor sau doctorandelor care simt că prefesorii ar putea fi abuzatori.
Mihaela Herbel a subliniat, pe pagina personală de Facebook, aspecte importante de care trebuie să țină cont orice tânără. Mesajul transmis a strâns sute de reacții, fiind catalogat ca un text care ar putea fi extrem de util multor tinere studente.
- CITEȘTE ȘI: Umbra prădătorului sexual Alfred Bulai pe Copou. Cazul universitarului acuzat de viol la Iași s-a blocat în cercetări. Cum s-a terminat un alt caz anterior de aici?
,,Nu răspunde la complimente”
În ghidul său, specialistul le spune studentelor să nu răspundă la complimente, oferind detalii atât despre profilul abuzatorilor, cât și despre tehnicile de ,,pradă” ale acestora. ,,E natural să îți placă complimentele, însă e important să înțelegi că manipulatorii/prădătorii se încadrează în ceea ce psihologia numește „triada neagră”: narcisist, sociopat sau psihopat. Aceste tulburări de personalitate au în comun un ciclu al abuzului format din patru etape. Prima este love bombing, adică te bombardează cu dopamină în diverse forme, dintre care cele mai frecvente sunt complimentele. Dacă nu răspunzi, cel mai probabil vor decide că nu vor să își piardă timpul cu tine”, a scris aceasta.
Apoi, Mihaela Herbel le recomandă să fie atente la cum se comportă cu alți oameni. ,,Poate pe tine te bombardează acum cu complimente, dar a doua etapă în acest ciclu de abuz este întotdeauna diminuarea. Dacă pe tine te laudă, iar pe alții îi umilește în public, înseamnă că ai de-a face cu cineva cu o tulburare de personalitate scăpată de sub control și cel mai sigur pentru tine este să limitezi cât se poate de mult contactul cu persoana respectivă. Pentru celelalte două etape ale ciclului abuzului, te sfătuiesc să o cauți pe YouTube pe dr. Ramani Durvasula”, a menționat aceasta.
Mai mult, un alt aspect, care ar putea schimba întreg parcursul situației, este reprezentat de refuzul victimelor de a încerca să îndeplinească cerințe absurde doar din cauza fricii de posibilele consecințe (note, examene, părinți, imagine, Comisie de etică, etc). ,,E normal să încerci să eviți conflictele cu figuri de autoritate, dar e important să înțelegi că nu ai nicio obligație să faci asta. Singura obligație pe care o ai este față de tine, iar aceea este să pui limite care să te facă pe tine să te simți în siguranță”, a mai menționat specialistul.
Femeile nu trebuie să se lase impresionate de celebritate
Așa cum sugerează Mihaela Herbel, deși este firesc să respectăm oamenii, femeile nu trebuie să se lase impresionate de celebritate, de putere sau de protecția politică sau de altă natură a persoanelor respective. ,,Oamenii care au putere cu adevărat preferă să o țină pentru ei și nu vorbesc non-stop despre ei înșiși în fața studenților, ci încearcă să vorbească cu și, mai ales, despre aceștia. Când oamenii își fabrică singuri legenda și vorbesc numai despre ei înșiși, e semn că e ceva în neregulă acolo. Chiar dacă omul respectiv are cu adevărat putere, nimic nu îți garantează că va împărți o parte din puterea lui cu tine doar pentru că tu îi satisfaci cerințele. Ba mai mult, omul respectiv va face tot ce poate ca tu să depinzi de el, deci fii sigură că nu va împărți puterea pe care o are cu tine. Așadar, pur și simplu a-i satisface cerințele nu e o afacere bună pentru tine”, a mai subliniat Mihaela Herbel.
Mai departe, este indicat ca persoanele care ar putea deveni victime ale abuzurilor să-și asculte corpul. ,,Corpul nostru are mereu un fel de a ne transmite că o situație nu e în regulă. Fă o pauză, respiră adânc și întreabă-te ce îți spune corpul în situația asta. Iar dacă îți spune că e ceva în neregulă, pleacă de acolo. Nu încerca să fii pragmatică sau să îți negi propriile emoții, pentru că la final vei plăti un preț imens pentru acest pragmatism”, a subliniat specialistul.
Nu în ultimul rând, întrucât de obicei femeile din mediile universitare (inclusiv profesoarele) știu cine e abuzator și cine nu, cercetătoarea recomandă fetelor să se consulte cu femei mature.
,,Unele nu vor vorbi despre asta, cel mai probabil pentru că au trecut și ele la rândul lor prin hărțuire sau abuz și nu s-au vindecat încă. Așa că încearcă să o identifici pe cea care îți inspiră cea mai mare încredere și abordează-o.
Ajută alte femei. Dacă vreo colegă este într-o situație de abuz, cel mai important lucru este să fii lângă ea, să îi validezi emoțiile, să o asculți, să nu o judeci și să o ajuți să proceseze ceea ce simte. Fii pregătită: va lua ceva vreme, dar e important să înțelegi că există puține lucruri mai importante decât solidaritatea autentică între femei”, a conchis aceasta. (Andreea TIMOFTE)
Publicitate și alte recomandări video