GHID HOTNEWS - „Ce se întâmplă dacă un coleg de clasă al copilului meu are Covid-19?”
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
Oala cu Gust
anunturi

GHID HOTNEWS - „Ce se întâmplă dacă un coleg de clasă al copilului meu are Covid-19?”

GALERIE
test covid elevi
 • test covid elevi
- +

După începerea acestui an şcolar, grupurile de Facebook ale părinţilor s-au umplut de întrebări legate de cum se aplică în diferite situaţii procedurile stabilite de guvern - când se fac testări la şcoală, cine este considerat contact direct al unui elev confirmat pozitiv cu COVID-19, ce trebuie să facă în cazul în care un copil este confirmat cu boala.

Care sunt paşii concreţi de urmat de către şcoală atunci când un elev anunţă că a fost confirmat cu COVID-19?

 • „Unitatea de învăţământ trebuie sa anunţe Direcţia de Sănătate Publică în cel mai scurt timp posibil, astfel încât departamentul cu responsabilităţi în acest sens să înceapă ancheta epidemiologică.
 • În funcţie de datele pe care le vor primi de la elevi şi profesori, specialiştii DSP vor stabili care sunt contacţii direcţi ai persoanei infectate cu SARS-COV2. Bineînţeles, în acest sens se va ţine cont de definiţia existentă în metodologia emisă de INSP”.

Ce elevi sunt consideraţi contacţi direcţi?

 • ”Contacţii direcţi sunt acele persoane cu care copilul confirmat pozitiv a stat fără mască, în spaţiu închis, la distanţă mai mică de 2 metri şi mai mult de 15 minute.
 • Având în vedere această definiţie, în afara unor situaţii punctuale, colegii de clasă ai copilului confirmat pozitiv nu sunt consideraţi contacti direcţi, având în vedere că în interiorul şcolii sunt dispuse măsuri, precum portul măştii de protecţie, inclusiv în spaţii închise, plus păstrarea distanţei. Ţinând cont de toate acestea, faţă de colegii de clasă nu se poate spune că aceştia se carantinează, însă ca măsură de protecţie, procesul de învăţământ se va desfăşura on-line.
 • Excepţie vor face persoanele vaccinate, care vor continua procesul de învăţare în format fizic”.
 • Conform legislaţiei, sunt testaţi gratuit pentru COVID doar pacienţii care au fost contaţi direcţi şi prezintă semne de boală, spune DSP.

Trebuie părinţii să îşi testeze copiii? Pe cine va testa DSP?

 • „În urma anchetei epidemiologice, persoanele confirmate pozitiv la testul SARS-COV2, împreună cu contacţii direcţi, primesc decizia de carantinare, conform legislaţiei în vigoare. Aceştia vor merge acasă imediat după testare sau după finalizarea anchetei epidemiologice.
 • Testarea ulterioară se efectuează doar pentru elevii care desfăşoară cursuri online, nu contacţii direcţi, prin prezentarea acestora la cabinetul medical din şcoală. Această operaţiune are loc în ziua a 8-a şi doar cu acordul părinţilor/tutorelui legal.
 • În cazul în care unitatea de învăţământ nu are cabinet medical, atunci testarea se face cu ajutorul echipelor DSP”.
 • Ordinul comun prevede posibilitatea testării după 8 zile de carantină, iar dacă este negativ testul se poate reveni fizic la şcoală. Cum se procedează concret cu această testare?
 • „Testarea se face în ziua a 8-a doar pentru elevii care învaţă online. În cazul în care testele sunt negative, atunci aceştia se pot întoarce la ore fizic. Elevii care nu se prezintă la testare reiau cursurile cu prezenţă fizică după 14 zile de la suspendarea acestora.
 • Dacă părinţii vor să apeleze la serviciile unor clinici private care fac testări, pot fi acceptate rezultatele unităţilor autorizate”. 


Ce se întâmplă cu un copil cu simptome care sugerează infecţie COVID la şcoală?

 • „Unitatea de învăţământ are obligaţia să-i testeze pe toţi elevii simptomatici, însă doar după ce părinţii îşi dau acordul în acest sens. Această procedură se realizează cu teste rapide antigen pe care le va primi de la DSP.
 • Este foarte important ca părinţii să completeze formularul de consimţământ şi să se gândească la faptul că cei mici pot duce virusul la bunici sau alte persoane vulnerabile din familie. Am observat o reticenţă cu privire la completarea acestui formular, însă trebuie să înţelegem cu toţii că oprirea răspândirii noului coronavirus depinde de fiecare dintre noi”.

În aşteptarea rezultatului testului elevului cu simptome, ce se întâmplă cu acesta - vin părinţii să îl ia acasă sau se întoarce la ore?

 • „În cazul în care un elev este simptomatic trebuie să stea într-o zonă separată de restul clasei până când are rezultatul testului, iar în cazul în care se confirmă infectarea cu SARS-COV2, atunci vor fi anunţaţi părinţii şi elevul va rămâne acasă timp de 14 zile.
 • DSP va începe automat ancheta epidemiologică şi va stabili, împreună cu reprezentanţii şcolii, care sunt contacţii direcţi şi cine va trece în sistem online.
 • Dacă totuşi părintele nu este de acord cu testarea, copilul este menţinut în spaţiul special destinat, sub supraveghere, până la sosirea părintelui, care va lua legătura cu medicul de familie şi va urma paşii indicaţi de către acesta”.

Ce se întâmplă cu părinţii - sunt consideraţi contacţi direcţi, trebuie să stea în carantină? Se testează singuri?

 • „Părinţii elevilor depistaţi pozitivi sunt consideraţi contacţi direcţi şi trebuie să respecte procedurile aflate în vigoare în acest moment. Excepţie fac părinţii vaccinaţi cu schema completă şi au 10 zile de la rapel. De asemenea, sunt exceptaţi de la carantină părinţii care au trecut prin boală şi se află în perioada 15-180 de zile de la testul pozitiv.
 • DSP este entitatea responsabilă pentru stabilirea necesităţii sau nu a carantinării, în funcţie de ancheta epidemiologică.
 • Contacţii direcţi se testează doar în situaţia în care devin simptomatici, se anunţă medicul de familie, iar dacă starea de sănătate se schimbă brusc, atunci aceştia trebuie să apeleze numărul de urgenţă 112”.

Cum este verificată carantina de către autorităţi?

 • „Persoanele carantinate sunt verificate în continuare de către reprezentaţii Ministerului de Interne.” 

Ce înseamnă contact direct, potrivit DSP:

 • Persoană care locuieşte în aceeaşi gospodărie cu un pacient cu COVID-19
 • Persoană care a avut contact fizic direct cu un caz de COVID-19 (ex. strângere de mână fără igiena ulterioară a mâinilor);
 • Persoană care a avut contact direct neprotejat cu secreţii infecţioase ale unui caz de COVID-19 (ex. în timpul tusei, atingerea unor batiste cu mâna neprotejată de mănuşă)
 • Persoană care a avut contact faţă în faţă cu un caz de COVID-19 la o distanţă mai mică de 2 m şi cu o durată de minim 15 minute
 • Persoană care s-a aflat în aceeaşi încăpere (ex. sala de clasă, sală de şedinţe) cu un caz de COVID-19, timp de minimum 15 minute şi la o distanţă mai mică de 2 m

SURSA: hotnews

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Drum bun, cale bătută

Nicolae GRECU

Drum bun, cale bătută

Dacă Mirel Rădoi nu poate fi întors la echipa naţională pentru probabilele meciuri de baraj, FRF poartă o mare parte de vină.

Filmuletul zilei

opinii

Etimologicale pescăreşti (VIII)

Eugen MUNTEANU

Etimologicale pescăreşti (VIII)

A venit acum momentul ca să dedic câteva paragrafe admirabilei lotci lipoveneşti, indisolubil legată în memoria mea afectivă de explorarea apelor Dunării, pentru pescuit sau în alte scopuri.

Câteva notiţe la final de pelerinaj

pr. Constantin STURZU

Câteva notiţe la final de pelerinaj

Într-un context atât de dificil pentru ţară, era firesc să întâmpine extrem de multe provocări şi gazdele pelerinilor Sfintei Cuvioase Parascheva.

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Doctrina celor „două cetăţi”, de la medieval la modern sau de la mariaj fericit la divorţ zgomotos

Sfântul Augustin (354-430) arăta că într-o societate există laolaltă, însă fără amestecare, o cetate terestră, imperfectă şi coruptă, şi o Cetate Celestă, superioară din toate punctele de vedere. Cetăţeanul trebuie să se supună rigorilor autorităţii laice până acolo unde moralitatea creştină a acestuia este încălcată. 

pulspulspuls

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Iacătă şi legăturile senatoarei de Iaşi! Nu, nu cu Biserica, ci cu altcineva

Pentru că tot a făcut Şoşoaca cinste târgului care a ales-o anul trecut senatoare, venind la hramul Sfintei şi făcând şi olecuţă de circ, am zic că nu ar strica să vă prezentăm o fotografie mai de arhivă, din colecţia rară, că ar fi multe de comentat şi, mai ales, de băgat la cap dacă vrem să ştim de unde şi de către cine ne-a fost paraşutată pe listeaceastă revelaţie politică. 

Caricatura zilei

Sochoauxă

Editia PDF

Bancul zilei

- Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Intrebarea zilei

  Ar trebui închise școlile dacă se trece de 6 la mie?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.