Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Ghinea, despre autostrăzi finanţate prin PNRR: Prioritatea absolută este A7

GALERIE
autostrada a7
  • autostrada a7
- +

Există diferenţe de opinie între Guvern şi Comisia Europenă în ceea ce priveşte Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a declarat, joi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la Digi 24, menţionând autostrăzile, irigaţiile şi cultura.

"Sunt 350 de linii de investiţie în PNRR. Am trecut aseară cu liderii coaliţiei prin toate. În cele mai multe cazuri vorbim de o reducere a sumelor pentru că au fost cazuri în care, aşa cum ne aşteptam, nu aveam o fundamentare foarte bună a fluxurilor. Nu este nimic dramatic. M-aş abţine însă de la a da detalii pentru că aş vorbi de nişte negocieri în curs. De altfel, dacă aţi observat eu am ţinut aceste negocieri cu Comisia Europeană destul de low profile, ca să zic aşa. Adică nu am simţit nevoia să facem negocierile publice. Nicăieri, în nicio ţară, nu s-au făcut negocierile publice", a subiniat Cristian Ghinea.

El a menţionat că există un calendar pe care l-a anunţat atunci când a gândit acest proces.

"S-a făcut o consultare cu toate ministerele şi cu toate patronatele, sindicatele, ONG-urile, autorităţile locale. Am făcut o listă de priorităţi care la acel moment era la 100 şi ceva de miliarde, ceea ce arată nevoia de dezvoltare şi de investiţii a României. Apoi am făcut o primă selecţie ca să ajungem la 40 (miliarde, n.r.). Pe acestea am lucrat, le-am dezvoltat tehnic. Am început procesul de consultare cu Comisia Europeană. Am primit feedback pe toate. Şi apoi a urmat o propunere din partea noastră de a reduce din investiţii pe zonele mai problematice cu mediul, unde nu erau fixe prin recomandările de ţară şi această propunere în cea mai mare parte a ei a fost acceptată de preşedinte şi coaliţie aseară", a spus Cristian Ghinea.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a afirmat că negocierile fiind în curs trebuie "să avem răbdare să le terminăm şi să ieşim la sfârşitul lunii mai cu detalii şi cu ceea ce agreem cu Comisia".

"Am avut două dezbateri în interiorul Parlamentului şi dacă mai există invitaţie merg din nou. Adică mie mi se pare că suntem în plin absurd. Au fost 13 dezbateri publice. Au participat mii de oameni la aceste dezbateri publice. Au fost două discuţii în Parlament, în Comisiile de afaceri europene şi PSD spune că nu a existat dezbatere. Problema PSD-ului este că neavând ce să reproşeze pe fond, că să reproşezi, că vrem să dăm bani pentru autostrăzi? Da, vrem să dăm şi ne batem cu Comisia Europeană pentru autostrăzi. Vrem să dăm bani pentru spitale. Da, două miliarde şi vom face acest lucru. Vrem să dăm bani pentru şcoli. Vrem să dăm bani pentru păduri noi plantate în România. Neavând ce să reproşeze pe fond, PSD-ul se leagă de ce nu ne-am legat şireturile în ordinea în care trebuie la consultări. Îmi pare rău, am făcut consultări extinse ca niciodată în România pe fonduri europene", a declarat Cristian Ghinea.

El a explicat că mai sunt puncte în care există diferenţe de opinie între Guvern şi Comisia Europenă, precum fondul pentru Unităţile Administrativ Teritoriale sau cu fondurile pentru cultură.

"Nu înseamnă că e cu scandal sau că e cu ceartă. Pur şi simplu avem opinii diferite. Aşa cum am primit de la Comisia Europeană feedback de mai mult de 150 de pagini pe componente. Cele mai multe dintre comentariile Comisiei le-am integrat, am schimbat, am modificat, am adus clarificări, am spus unde nu suntem de acord. Acesta este procesul de negociere şi de consultare absolut obişnuit în relaţia cu Comisia Europenă. Numai nouă ni se pare că "domnule, dăm examen, a picat, nu a picat". Acesta este un model provincial de oameni care nu ştiu cu funcţionează Buxelles-ul. PSD-ul nu are de unde să ştie şi de aceea face garagaţă pe subiect", a spus Cristian Ghinea.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că există teme unde s-a înţeles cu Comisia Europeană, dar că există şi puncte unde nu s-a agreat.

"Unde nu am agreat v-am spus: autostrăzi, irigaţii, cultură şi mai sunt câteva. Doar că repet, trebuie să ne limităm fronturile de negociere. Nu putem să vrem tot şi mai ales trebuie să avem argumente tehnice foarte bune acolo unde vrem. Pe autostrăzi avem proiecte care pot fi gata până în 2026. Prioritatea absolută este Autostrada spre Moldova, A7. Acolo suntem fermi, stăm pe această poziţie. Dacă va fi acceptată nu am de unde să vă spun pentru că până la urmă butonul e la Comisie. Acest regulament european prevede că planul trebuie să fie aprobat de Comisie. Tocmai de aceasta spun, hai să avem avem un moment de maturitate politică, hai să stăm uniţi în jurul acestor obiective. Dacă avem ceva de discutat pe fond, discut şi cu opoziţia şi cu toată lumea care trebuie, Odată agreat hai să avem un moment de unitate în care susţinem aceleaşi lucruri la Bruxelles. Din păcate nu se întâmplă asta şi nu înţeleg de ce avem această garagaţă pe proces, când de fapt obiectivele politice de transformare ale României le înţelegem", a declarat Cristian Ghinea.

De asemenea, el a menţionat că România are un sistem de audit care trece de criteriile Comisiei Europene. Ministrul a declarat că a avut loc o discuţie despre care tip de audit să fie folosit şi s-a decis să fie utilizat cel de la fondurile europene clasice iar acesta este o garanţie pentru Comisie că nu se vor fura banii.

El a mai spus că termenul pentru depunerea planului este 31 mai şi că este foarte mult de muncă la partea tehnică.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat miercuri seara că în şedinţa de coaliţie s-a agreat un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de 29 de miliarde de euro, urmând să meargă la Bruxelles, împreună cu premierul Florin Cîţu, pentru negocierile finale.

România va depune Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe 31 mai. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri