anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Ghinea, despre autostrăzi finanţate prin PNRR: Prioritatea absolută este A7

GALERIE
autostrada a7
 • autostrada a7
- +

Există diferenţe de opinie între Guvern şi Comisia Europenă în ceea ce priveşte Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR), a declarat, joi, ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, la Digi 24, menţionând autostrăzile, irigaţiile şi cultura.

"Sunt 350 de linii de investiţie în PNRR. Am trecut aseară cu liderii coaliţiei prin toate. În cele mai multe cazuri vorbim de o reducere a sumelor pentru că au fost cazuri în care, aşa cum ne aşteptam, nu aveam o fundamentare foarte bună a fluxurilor. Nu este nimic dramatic. M-aş abţine însă de la a da detalii pentru că aş vorbi de nişte negocieri în curs. De altfel, dacă aţi observat eu am ţinut aceste negocieri cu Comisia Europeană destul de low profile, ca să zic aşa. Adică nu am simţit nevoia să facem negocierile publice. Nicăieri, în nicio ţară, nu s-au făcut negocierile publice", a subiniat Cristian Ghinea.

El a menţionat că există un calendar pe care l-a anunţat atunci când a gândit acest proces.

"S-a făcut o consultare cu toate ministerele şi cu toate patronatele, sindicatele, ONG-urile, autorităţile locale. Am făcut o listă de priorităţi care la acel moment era la 100 şi ceva de miliarde, ceea ce arată nevoia de dezvoltare şi de investiţii a României. Apoi am făcut o primă selecţie ca să ajungem la 40 (miliarde, n.r.). Pe acestea am lucrat, le-am dezvoltat tehnic. Am început procesul de consultare cu Comisia Europeană. Am primit feedback pe toate. Şi apoi a urmat o propunere din partea noastră de a reduce din investiţii pe zonele mai problematice cu mediul, unde nu erau fixe prin recomandările de ţară şi această propunere în cea mai mare parte a ei a fost acceptată de preşedinte şi coaliţie aseară", a spus Cristian Ghinea.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a afirmat că negocierile fiind în curs trebuie "să avem răbdare să le terminăm şi să ieşim la sfârşitul lunii mai cu detalii şi cu ceea ce agreem cu Comisia".

"Am avut două dezbateri în interiorul Parlamentului şi dacă mai există invitaţie merg din nou. Adică mie mi se pare că suntem în plin absurd. Au fost 13 dezbateri publice. Au participat mii de oameni la aceste dezbateri publice. Au fost două discuţii în Parlament, în Comisiile de afaceri europene şi PSD spune că nu a existat dezbatere. Problema PSD-ului este că neavând ce să reproşeze pe fond, că să reproşezi, că vrem să dăm bani pentru autostrăzi? Da, vrem să dăm şi ne batem cu Comisia Europeană pentru autostrăzi. Vrem să dăm bani pentru spitale. Da, două miliarde şi vom face acest lucru. Vrem să dăm bani pentru şcoli. Vrem să dăm bani pentru păduri noi plantate în România. Neavând ce să reproşeze pe fond, PSD-ul se leagă de ce nu ne-am legat şireturile în ordinea în care trebuie la consultări. Îmi pare rău, am făcut consultări extinse ca niciodată în România pe fonduri europene", a declarat Cristian Ghinea.

El a explicat că mai sunt puncte în care există diferenţe de opinie între Guvern şi Comisia Europenă, precum fondul pentru Unităţile Administrativ Teritoriale sau cu fondurile pentru cultură.

"Nu înseamnă că e cu scandal sau că e cu ceartă. Pur şi simplu avem opinii diferite. Aşa cum am primit de la Comisia Europeană feedback de mai mult de 150 de pagini pe componente. Cele mai multe dintre comentariile Comisiei le-am integrat, am schimbat, am modificat, am adus clarificări, am spus unde nu suntem de acord. Acesta este procesul de negociere şi de consultare absolut obişnuit în relaţia cu Comisia Europenă. Numai nouă ni se pare că "domnule, dăm examen, a picat, nu a picat". Acesta este un model provincial de oameni care nu ştiu cu funcţionează Buxelles-ul. PSD-ul nu are de unde să ştie şi de aceea face garagaţă pe subiect", a spus Cristian Ghinea.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene a precizat că există teme unde s-a înţeles cu Comisia Europeană, dar că există şi puncte unde nu s-a agreat.

"Unde nu am agreat v-am spus: autostrăzi, irigaţii, cultură şi mai sunt câteva. Doar că repet, trebuie să ne limităm fronturile de negociere. Nu putem să vrem tot şi mai ales trebuie să avem argumente tehnice foarte bune acolo unde vrem. Pe autostrăzi avem proiecte care pot fi gata până în 2026. Prioritatea absolută este Autostrada spre Moldova, A7. Acolo suntem fermi, stăm pe această poziţie. Dacă va fi acceptată nu am de unde să vă spun pentru că până la urmă butonul e la Comisie. Acest regulament european prevede că planul trebuie să fie aprobat de Comisie. Tocmai de aceasta spun, hai să avem avem un moment de maturitate politică, hai să stăm uniţi în jurul acestor obiective. Dacă avem ceva de discutat pe fond, discut şi cu opoziţia şi cu toată lumea care trebuie, Odată agreat hai să avem un moment de unitate în care susţinem aceleaşi lucruri la Bruxelles. Din păcate nu se întâmplă asta şi nu înţeleg de ce avem această garagaţă pe proces, când de fapt obiectivele politice de transformare ale României le înţelegem", a declarat Cristian Ghinea.

De asemenea, el a menţionat că România are un sistem de audit care trece de criteriile Comisiei Europene. Ministrul a declarat că a avut loc o discuţie despre care tip de audit să fie folosit şi s-a decis să fie utilizat cel de la fondurile europene clasice iar acesta este o garanţie pentru Comisie că nu se vor fura banii.

El a mai spus că termenul pentru depunerea planului este 31 mai şi că este foarte mult de muncă la partea tehnică.

Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene, Cristian Ghinea, a declarat miercuri seara că în şedinţa de coaliţie s-a agreat un Plan Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) de 29 de miliarde de euro, urmând să meargă la Bruxelles, împreună cu premierul Florin Cîţu, pentru negocierile finale.

România va depune Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă (PNRR) pe 31 mai. AGERPRES

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Alexandru LĂZESCU

Vremurile, ambiţiile neo-imperiale ale Rusiei, guvernele şi noi

Războiul din Ucraina nu a făcut decât să amplifice crize globale deja existente; în condiţiile unui nou Război Rece, iluziile că mai este posibil modul de viaţă din trecut şi mai pot fi menţinute politicile sociale generoase, deja nesustenabile, trebuie abandonate.

opinii

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Nichita DANILOV

Oglinda fisurată a lui Nicolae Stan

Lumea lui Nicolae Stan se configurează rotindu-se melancolic în jurul pipei din lemn de cireş pe care o fumează agale stând în cerdacul casei parohiale tânărul preot al satului Crăsani, Radu Plămadă, pătruns până dincolo de adâncul sufletului său de ceea ce crede că ar fi menirea sa.

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Ciprian IFTIMOAEI

Un top al problemelor sociale din judeţul Iaşi şi din împrejurimile sale

Orice demers ştiinţific, implicit sociologic, începe cu definirea conceptelor, cu o definiţie, pentru ca toată lumea să ştie despre ce vorbim. În cazul ne faţă, trebuie să lămurim ce este o „problemă” şi ce anume o face să fie „socială”. De pildă, consumul de alcool sau droguri poate să fie o problemă individuală sau poate să devină socială la un moment dat. În genere, problema socială este un dezechilibru, o disfuncţie la nivelul societăţii, sau un eveniment care afectează oamenii negativ, despre care există percepţia că poate fi rezolvată prin anumite măsuri din partea statului (strategii, politici, metode, tehnici şi proceduri de intervenţie) şi/sau din partea mediului neguvernamental.

Sportul alb şi Războiul negru

Michael ASTNER

Sportul alb şi Războiul negru

A iscat ceva vâlvă decizia organizatorilor turneului de mare şlem de la Wimbledon, atunci când au decis să nu permită participarea jucătorilor şi jucătoarelor din Rusia şi din Belarus. 

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.