Ghiozdanele mult prea grele: o mare problemă. Specialist: „Maxim 10% din greutatea copilului”. Părinte: „Abia îl duc eu”

luni, 07 octombrie 2024, 03:42
5 MIN
 Ghiozdanele mult prea grele: o mare problemă. Specialist: „Maxim 10% din greutatea copilului”. Părinte: „Abia îl duc eu”

Greutatea excesivă a ghiozdanelor pe care le cară zilnic elevii a devenit un motiv de îngrijorare pentru părinți. Potrivit normelor de sănătate, un elev nu ar trebui să transporte mai mult de 10% din propria greutate, însă realitatea din școli arată că ghiozdanele depășesc frecvent această limită. În mod special, elevii de gimnaziu, cu vârste între 11 și 14 ani, ajung să care în jur de 10 kilograme zilnic, față de cele 4 kilograme recomandate.

„Ghiozdanul abia îl duc eu”, mărturisesc mulți părinți din Iași, care spun că lipsa vestiarelor în școli contribuie semnificativ la această problemă. Tatăl unor elevi de la Colegiul „Costache Negruzzi” din Iași a declarat că este îngrijorat de impactul asupra sănătății copiilor săi.

„Geanta, mai ales la copiii mici, le rupe spatele, cu 10 kilograme cărate zilnic. În toate filmele americane vezi autobuzul galben și vestiarele de pe hol. De ce nu am putea avea și noi astfel de soluții pentru a ușura greutatea pe care o cară copiii noștri? Mulți copiii se plâng că suferă de scolioză, cifoză, lordoză. De ce? Eu îmi sfătuiesc copiii să își ia caiete cât mai subțiri, de 48 de file. E un truc cu ajutorul căruia reduci cu aproape jumătate greutatea”, a transmis respectivul părinte.

De aceeași părere este și Constantin S., bunicul unei eleve de la Colegiul Național din Iași, care duce zilnic rucsacul nepoatei sale. „Ghiozdanul abia îl duc eu. Un copil mai slăbuț nu știu cum îl poate căra. Dacă are șase ore, sunt șase cărți și câte două caiete la fiecare materie”, a precizat acesta.

Potrivit declarațiilor părinților și bunicilor, majoritatea elevilor au materii la care duc zilnic câte două caiete la școală – unul de clasă și altul de teme, pe lângă manual și, uneori, auxiliar. „În momentul în care ai un manual, un auxiliar, un caiet de teme, un caiet de clasă și șase ore pe zi, ghiozdanul ajunge să cântărească 10-11 kilograme zilnic. Nu au dulăpioare unde își pot lăsa cărțile”, a transmis și mama unui copil de la Colegiul Național din Iași.

 

Părerea specialiștilor: greutatea ghiozdanului nu trebuie să depășească 10% din greutatea copilului

 

Reporterii „Ziarul de Iași” au discutat cu doctorul Cătălin Botez, medic primar de chirurgie și ortopedie pediatrică, pentru a afla care sunt riscurile la care sunt supuși elevii care cară zilnic ghiozdane prea grele. Medicul a explicat că un ghiozdan care depășește 10% din greutatea copilului poate duce la dureri musculare sau la afectarea tranzitorie a sistemului osos.

„În unele țări, maniera de predare în școli și modalitatea efectuării temelor acasă permite ca elevii să pastreze în cadrul școlii, în dulapuri special concepute, majoritatea cărților sau altor obiecte grele, astfel încât greutatea rucsacului personal este mai redusă. În țara noastră însă, copilul școlar transportă cu sine, în ghiozdanul său, toate elementele necesare studiului. În consecință, uneori greutatea rucsacului școlar este destul de mare, deseori cauzând dureri musculare sau afectarea tranzitorie a sistemului osos”, a declarat doctorul Cătălin Botez.

Medicul a spus că există norme de greutate stabilite pentru orice rucsac.

„În această manieră, un adult cu o constituție normală, fără țesut adipos în exces, nu neapărat atletic, poate purta pentru perioade limitate de timp greutăți ce nu trebuie să depășească 15% din propria masă corporală. Cu alte cuvinte, la o greutate proprie de 80 de kilograme, rucsacul poate cîntări 12 kilograme. Pentru o utilizare frecventă, zilnică, greutatea recomandată a unui rucsac pentru un adult reprezintă 10% din greutatea sa. În exemplul de mai sus, la 80 de kilograme greutate, rucsacul trebuie să cîntărească maximum 8 kg. Acest procent, de maximum 10% din greutatea proprie, este recomandabil și pentru copiii de vârstă școlară”, a menționat medicul primar de chirurgie și ortopedie pediatrică.

Potrivit doctorului, un copil de 7 ani, care are o greutate medie aproximativă de 23 de kilograme, poate căra un ghiozdan ce cântărește maximum 2,3 kilograme. În cazul unui preadolescent de 12 ani, de sex masculin, cu o greutate medie de 40 de kilograme, rucsacul nu trebuie să depășească 4 kilograme, arată medicul Cătălin Botez. Iar o adolescentă de sex feminim, la vârsta de 16 ani, care are în medie 55 de kilograme, nu trebuie să poarte un ghiozdan mai greu de 5,5 kilograme.

„Evident, acestea sunt norme generale, în practică existând variații în ceea ce privește capacitatea fiecărui copil de a purta un rucsac, în funcție de constituția sa fizică, de timpul efectiv în care poartă rucsacul, distanța de acasă până la școală, dacă această distanță este parcursă pe jos sau în picioare într-un mijloc de transport în comun etc.”, a transmis specialistul.

 

Ghiozdanul trebuie purtat cu bretelele pe ambii umeri

 

Cătălin Botez atrage atenția și asupra modului în care este purtat ghiozdanul. Așa cum greutatea prea mare a rucsacului de școală poate cauza dureri musculare sau poate afecta sistemul osos, și purtarea incorectă a acestuia poate cauza diverse afecțiuni.

„Un rucsac trebuiește purtat corect, adică cu bretelele pe ambii umeri, bretelele fiind bine ajustate ca lungime, astfel încât rucsacul să stea lipit de spatele copilului, iar partea de jos a acestuia să fie la nivelul centurii. Dar, în realitate, aceste aspecte nu sunt respectate, de foarte multe ori rucsacul fiind purtat fie pe un singur umăr, fie pe ambii dar cu bretelele foarte largi. Toți acești factori, combinați și cu o eventuală greutate prea mare a obiectelor din ghiozdan, pot duce la dureri de spate, contracturi musculare, poziții vicioase ale umerilor – un umăr mai sus decât celălalt -, sau chiar atitudini scoliotice, cu deformarea coloanei vertebrale”, a declarat doctorul.

 

Cum se poartă corect un rucsac: sfatul medicului

 

Cătălin Botez, medic primar de chirurgie și ortopedie pediatrică, a oferit pentru „Ziarul de Iași” o serie de sfaturi adresate părinților, care trebuie să își învețe copiii cum să poarte corect ghiozdanul:

– „Rucsacul să nu depășească o greutate totală mai mare de 10% din greutatea copilului la acel moment.

– Rucsacul ales e bine a fi de calitate, ales nu numai în funcție de culori și design. Bretelele trebuie să fie late, bine căptușite, cu reglaje.

– E bine să aibă mai multe compartimente în interior, iar obiectele mai grele (cărțile de exemplu) sa fie puse în compartimentul cel mai apropiat de spatele copilului, iar cele mai ușoare în compartimentele dinspre exterior.

– Când este purtat, partea cea mai de jos a rucsacului este indicat să fie la nivelul centurii copilului, nu mai jos.”

În cazul în care observați o postură vicioasă a copilului, precum un umăr mai sus decât celălalt sau atitudinea „gheboasă”, este indicat să consultați un ortoped pediatru. „În cele mai multe cazuri, aceste posturi nu sunt cauzate neapărat de purtarea rucsacului, dar este bine ca un specialist să se pronunțe în acest sens”, a completat medicul ieșean.

Etichete: copil, ghiozdan, greutate, spate

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii