anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

În ce măsură se pot implementa la Iaşi cerinţele ministrului Violeta Alexandru

Ghişeele de la Iaşi considerate umilitoare. Merită desființate la cererea ministrului?

GALERIE
ghisee Primarie
 • ghisee Primarie
- +

S-a găsit leac la PNL pentru „boala ghişeelor“? O instituţie publică din Iaşi ar putea fi pustiită de ele cât de curând dacă se va dovedi că iniţiativa ministrului Muncii, Violeta Alexandru, care le vrea desfiinţate pe cele de la Casele de Pensii, poate fi implementată cu succes prima dată în Capitală. De altfel, ministrul a dat deja ordin ca până astăzi să se reamenajeze spaţiile în aşa fel încât pensionarul să poată interacţiona faţă în faţă cu angajatul statului. Cum? Între el şi cetăţean să nu fie ziduri, ci să stea amândoi la o masă.

Măsura pe care vrea statul să o impună a generat în ultimele zile numeroase discuţii, care au evidenţiat atât părţile bune, cât şi pe cele „rele“. Sociologul ieşean Nicu Gavriluţă, prof.univ.dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ ce ar presupune pentru instituţiile publice acest salt uriaş în relaţia cetăţean - funcţionar. „Sunt oameni singuri, împovăraţi de griji, oameni apăsaţi de nevoi din familie, unii au copii, nepoţi plecaţi, şi atunci încep să-şi verse oful faţă de politica românească şi situaţia din ţară. (...) Plus tensiunea, uzura morală a funcţionarului, cât rezistă bietul om? Devine un fel de psihoterapeut sau de duhovnic“, este de părere Nicu Gavriluţă. 

Pe teritoriu, Casele Judeţene de Pensii se pot organiza deocamdată „după putere“, adaptaţi la situaţia concretă. Maria Andronache, directorul Casei Judeţene de Pensii Iaşi, se arată sceptică cu privire la soluţiile pe care ar putea autorităţile locale să le găsească acum, pentru a putea respecta cât de cât cerinţele ministrului, în cazul în care măsura se va extinde în toată ţara. „Ideea este bună, însă doar în cazurile ideale“, ne-a spus Maria Andronache.

Aceasta a evidenţiat faptul că românii încă „se zbat“ într-un sistem în care sunt legaţi de multe hârtii, de prezenţa omului, de documentul original. Drept urmare, nu vede cu ochi buni procesul de desfăşurare al activităţilor în cadrul dorit de cei de la minister. „Ar fi destul de greu, deoarece sunt foarte multe persoane care ni se adresează în timpul zilei şi nu am putea, într-o singură încăpere, să discutăm cu toţi. (...) Timpul de aşteptare ar fi mai mare decât cel pe care l-ar petrece la ghişeu. Dacă vom găsi o soluţie rezonabilă din punctul ăsta de vedere, ne vom adapta noilor cerinţe“, a asigurat Maria Andronache.

Părerea sociologului

Chiar dacă presupunem că nu trec pragul instituţiei într-un an nici măcar un sfert dintre cei aproximativ 170.000 de pensionari care sunt înregistraţi acum la nivelul judeţului Iaşi, interacţiunea zilnică cu oamenii, fie că sunt mulţi sau puţini, impune o atenţie sporită. În relaţia cetăţeanului cu funcţionarul public, care de altfel este una veche, de prin perioada comunistă, problemele care sunt create sunt probleme reale, după cum arată şi sociologul Nicu Gavriluţă. „În primul rând, este vorba despre un timp de aşteptare foarte mare. Într-o bună măsură s-au făcut paşi şi s-a rezolvat oarecum această situaţie neplăcută, în sensul că există un dispozitiv de unde îţi iei un bon de ordine, eşti invitat la ghişeu, îţi spui problema şi se rezolvă. Este o soluţie civilizată“, a spus Nicu Gavriluţă.

Din punctul său de vedere însă se poate merge mai departe, prin adoptarea metodelor din alte ţări, pentru eficientizarea procesului. „În Italia, de pildă, există mijlocitori, intermediari, cei care se ocupă de dosarul tău privind plata impozitului anual, de exemplu. Îi dai o sumă de bani, iar el îţi rezolvă problema. (...) Evident, este vorba şi de prezenţa ta la un moment dat pentru semnăturile de vigoare, dar nu ar mai exista timpul de aşteptare. O altă problemă creată este cea a existenţei de pile, cunoştinţe şi relaţii, oameni care nu stau la rând şi care intră în faţă, oameni care îşi rezolvă imediat problemele comparativ cu ceilalţi, ceea ce nu este corect“, a spus Nicu Gavriluţă.

În ciuda obstacolelor pe care le au de înfruntat pensionarii (şi nu numai) atunci când păşesc în „universul“ instituţiilor publice, sociologul nu crede că desfiinţarea ghişeelor reprezintă o soluţie în momentul de faţă. Motivul este simplu: nu există alternative! Nu avem un sistem online pe care să îl aceseze tot românul, prin care să îşi plătească taxele ori să-şi rezolve anumite probleme. „Realist vorbind, nu se poate aşa ceva“, a aprobat el.

Şi totuşi, chiar dacă luăm în calcul alternativa pe care o propune actualul ministru, se poate dovedi, în timp, că nu este tocmai cea mai strălucită. Asta deoarece pensionarul, pe lângă dorinţele lui foarte precise legate de plată, de pensii - de orice, încearcă deseori să se confeseze, atrage atenţia Nicu Gavriluţă. Aici lucrurile se complică, întrucât poate creşte timpul de aşteptare pentru ceilalţi. Ce este de făcut? „Trebuie continuat luându-se în atenţie modelul ţărilor occidentale“, spune acesta.

„Nişte mincinoşi“

Ar putea fi răspunsul sociologului un punct de la care să plece pensionarii la drum? Câţi dintre ei şi-ar permite însă să plătească din pensiile lor un om care să le rezolve anumite probleme? Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au întrebat câţiva pensionari care aşteptau sfioşi la rând în incinta Casei Judeţene de Pensii cum li se pare iniţiativa ministrului şi dacă le provoacă un sentiment nu tocmai plăcut interacţiunea de „după zid“ cu angajatul statului. Unii nu s-au arătat deranjaţi de felul în care relaţionează cu aceştia, iar alţii au spus că le este indiferent. O parte dintre ei, deşi şi-au exprimat entuziasmul legat de idee, au spus că sunt reticenţi cu privire la punerea ei în aplicare. „Nu am avut probleme până acum, iar eu vin des aici. Ideea mi se pare bună, însă nu cred că vor face ei modificările astea, aşa cum nici pensiile nu ni le vor mări. Nişte mincinoşi!“, ne-a spus un pensionar.

Alte instituţii, aceleaşi ghişee

Am vrut să vedem cum se mai prezintă situaţia şi la nivelul altor instituţii de prin Iaşi. La ANAF - multe ghişee, oameni ceva mai puţini. Dar, pe lângă asta, ne-a mai atras atenţia şi altceva: de la un ghişeu eşti direcţionat la alt ghişeu prin intermediul afişelor lipite pe alocuri. Rişti, astfel, să stai la coadă de două, trei ori pentru aceeaşi problemă. În cazul în care este aglomerat şi te-ai încadrat greşit, situaţia nu este prea fericită. „Suntem şi noi atenţi, nu avem ce face“, ne-a spus un ieşean.

Situaţia s-a mai normalizat cât de cât la Serviciul de Înmatriculări, sau poate am fost noi „mai ghi­nio­nişti“ şi angajaţii statului „mai noro­coşi“, cert este că acele cozi care se întindeau pe vremuri până în afara clădirii nu mai sunt!

Ceva mai multă forfotă am găsit în schimb la Finanţele Publice Loca­le, unde oamenii îşi plăteau oarecum liniştiţi tot felul de taxe şi impo­zite, fiind resemnaţi în faţa cozilor din dreptul fiecărui pătrăţel din sticlă. „Funcţio­narii funcţionau“ şi ei, o atmosferă nu tocmai apăsătoare, cum era pe vremuri. Însă, chiar şi aşa, „boala ghişeelor“ persistă în multe locuri din oraş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

Cosmin PAȘCA

Un profesor universitar explică de ce Iaşul nu merită autostradă

A se observa formularea în context a profesorului: autostrada „este un mijloc ca EU să ajung undeva”. Cu alte cuvinte, pentru Bulai şoseaua rapidă are un singur sens, spre Iaşi. Oraşul e văzut ca o grădină zoologică, oamenii stau aici într-un ţarc, din care n-au voie să iasă. Pot fi însă vizitaţi, ideal când începe bâlciul de Sfânta Parascheva.

opinii

New York şi Alabama. Un circuit epic

Codrin Liviu CUȚITARU

New York şi Alabama. Un circuit epic

Prin povestirile lui, Capote a avut, în mod evident, o influenţă hotărâtoare asupra a ceea ce s-a numit proza minimalistă americană din ultima jumătate a secolului XX. Acest tip de epic se concentrează pe frânturi din existenţa imediată, pe care le explorează nesofisticat şi totuşi artistic. Viziunea naratorului minimalist e pragmatică, evitând, din start, construcţiile monumentale ale romanului tradiţional, căutarea adevărurilor majore ale lumii sau elucidarea codurilor absconse şi derutante din istorie.

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

George ŢURCĂNAŞU

Miticilectualii ca Alfred Bulai şi disursul discriminatoriu la adresa moldovenilor

Când ai într-o regiune devenită fundătură prin proiectarea şi construcţia statului naţional, respectiv o aglomeraţie urbană de 400-450 mii de locuitori, ce ar fi singura capabilă să gestioneze fluxuri importante la nivel regional şi să polarizeze cât de cât regiunea, atât cât să-i creeze o minimă stabilitate şi coeziune teritorială, nu o izolezi din cauză că nu i-ar fi Bucureştiului de folos nu ştiu ce autostradă, ci faci eforturi să o deschizi către lume.

Întâmplările lui Nobel (I)

Bogdan ILIESCU

Întâmplările lui Nobel (I)

„All things are ready, if our mind be so.” (Toate lucrurile sunt pregătite, dacă şi mintea noastra este.) - William Shakespeare, Henry V

pulspulspuls

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Iarăşi s-a făcut mişto de pârlipca lui Tudorel din Sărărie. Iată cu ce ocazie!

Două vorbe mai relaxate pe astăzi, dacă tot e joi, despre unul din evenimentele notabile care au loc în aceste zile în târg, stimaţi telespectatori şi drăguţe telespectatoriţe: selecta adunarea arhitecţilor de pe tot rotogolul ţării şi, de ce nu, chiar al Evropii şi al planetei. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

La farmacie: - Un prezervativ, va rog. - Doar unul? - Da. Incerc sa ma las.

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.