Ghişeele de la Iaşi considerate umilitoare. Merită desființate la cererea ministrului?
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 02.12.2020

În ce măsură se pot implementa la Iaşi cerinţele ministrului Violeta Alexandru

Ghişeele de la Iaşi considerate umilitoare. Merită desființate la cererea ministrului?

GALERIE
ghisee Primarie
  • ghisee Primarie
- +

S-a găsit leac la PNL pentru „boala ghişeelor“? O instituţie publică din Iaşi ar putea fi pustiită de ele cât de curând dacă se va dovedi că iniţiativa ministrului Muncii, Violeta Alexandru, care le vrea desfiinţate pe cele de la Casele de Pensii, poate fi implementată cu succes prima dată în Capitală. De altfel, ministrul a dat deja ordin ca până astăzi să se reamenajeze spaţiile în aşa fel încât pensionarul să poată interacţiona faţă în faţă cu angajatul statului. Cum? Între el şi cetăţean să nu fie ziduri, ci să stea amândoi la o masă.

Măsura pe care vrea statul să o impună a generat în ultimele zile numeroase discuţii, care au evidenţiat atât părţile bune, cât şi pe cele „rele“. Sociologul ieşean Nicu Gavriluţă, prof.univ.dr. la Facultatea de Filosofie şi Ştiinţe Social-Politice din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi, a explicat pentru „Ziarul de Iaşi“ ce ar presupune pentru instituţiile publice acest salt uriaş în relaţia cetăţean - funcţionar. „Sunt oameni singuri, împovăraţi de griji, oameni apăsaţi de nevoi din familie, unii au copii, nepoţi plecaţi, şi atunci încep să-şi verse oful faţă de politica românească şi situaţia din ţară. (...) Plus tensiunea, uzura morală a funcţionarului, cât rezistă bietul om? Devine un fel de psihoterapeut sau de duhovnic“, este de părere Nicu Gavriluţă. 

Pe teritoriu, Casele Judeţene de Pensii se pot organiza deocamdată „după putere“, adaptaţi la situaţia concretă. Maria Andronache, directorul Casei Judeţene de Pensii Iaşi, se arată sceptică cu privire la soluţiile pe care ar putea autorităţile locale să le găsească acum, pentru a putea respecta cât de cât cerinţele ministrului, în cazul în care măsura se va extinde în toată ţara. „Ideea este bună, însă doar în cazurile ideale“, ne-a spus Maria Andronache.

Aceasta a evidenţiat faptul că românii încă „se zbat“ într-un sistem în care sunt legaţi de multe hârtii, de prezenţa omului, de documentul original. Drept urmare, nu vede cu ochi buni procesul de desfăşurare al activităţilor în cadrul dorit de cei de la minister. „Ar fi destul de greu, deoarece sunt foarte multe persoane care ni se adresează în timpul zilei şi nu am putea, într-o singură încăpere, să discutăm cu toţi. (...) Timpul de aşteptare ar fi mai mare decât cel pe care l-ar petrece la ghişeu. Dacă vom găsi o soluţie rezonabilă din punctul ăsta de vedere, ne vom adapta noilor cerinţe“, a asigurat Maria Andronache.

Părerea sociologului

Chiar dacă presupunem că nu trec pragul instituţiei într-un an nici măcar un sfert dintre cei aproximativ 170.000 de pensionari care sunt înregistraţi acum la nivelul judeţului Iaşi, interacţiunea zilnică cu oamenii, fie că sunt mulţi sau puţini, impune o atenţie sporită. În relaţia cetăţeanului cu funcţionarul public, care de altfel este una veche, de prin perioada comunistă, problemele care sunt create sunt probleme reale, după cum arată şi sociologul Nicu Gavriluţă. „În primul rând, este vorba despre un timp de aşteptare foarte mare. Într-o bună măsură s-au făcut paşi şi s-a rezolvat oarecum această situaţie neplăcută, în sensul că există un dispozitiv de unde îţi iei un bon de ordine, eşti invitat la ghişeu, îţi spui problema şi se rezolvă. Este o soluţie civilizată“, a spus Nicu Gavriluţă.

Din punctul său de vedere însă se poate merge mai departe, prin adoptarea metodelor din alte ţări, pentru eficientizarea procesului. „În Italia, de pildă, există mijlocitori, intermediari, cei care se ocupă de dosarul tău privind plata impozitului anual, de exemplu. Îi dai o sumă de bani, iar el îţi rezolvă problema. (...) Evident, este vorba şi de prezenţa ta la un moment dat pentru semnăturile de vigoare, dar nu ar mai exista timpul de aşteptare. O altă problemă creată este cea a existenţei de pile, cunoştinţe şi relaţii, oameni care nu stau la rând şi care intră în faţă, oameni care îşi rezolvă imediat problemele comparativ cu ceilalţi, ceea ce nu este corect“, a spus Nicu Gavriluţă.

În ciuda obstacolelor pe care le au de înfruntat pensionarii (şi nu numai) atunci când păşesc în „universul“ instituţiilor publice, sociologul nu crede că desfiinţarea ghişeelor reprezintă o soluţie în momentul de faţă. Motivul este simplu: nu există alternative! Nu avem un sistem online pe care să îl aceseze tot românul, prin care să îşi plătească taxele ori să-şi rezolve anumite probleme. „Realist vorbind, nu se poate aşa ceva“, a aprobat el.

Şi totuşi, chiar dacă luăm în calcul alternativa pe care o propune actualul ministru, se poate dovedi, în timp, că nu este tocmai cea mai strălucită. Asta deoarece pensionarul, pe lângă dorinţele lui foarte precise legate de plată, de pensii - de orice, încearcă deseori să se confeseze, atrage atenţia Nicu Gavriluţă. Aici lucrurile se complică, întrucât poate creşte timpul de aşteptare pentru ceilalţi. Ce este de făcut? „Trebuie continuat luându-se în atenţie modelul ţărilor occidentale“, spune acesta.

„Nişte mincinoşi“

Ar putea fi răspunsul sociologului un punct de la care să plece pensionarii la drum? Câţi dintre ei şi-ar permite însă să plătească din pensiile lor un om care să le rezolve anumite probleme? Reporterii „Ziarului de Iaşi“ au întrebat câţiva pensionari care aşteptau sfioşi la rând în incinta Casei Judeţene de Pensii cum li se pare iniţiativa ministrului şi dacă le provoacă un sentiment nu tocmai plăcut interacţiunea de „după zid“ cu angajatul statului. Unii nu s-au arătat deranjaţi de felul în care relaţionează cu aceştia, iar alţii au spus că le este indiferent. O parte dintre ei, deşi şi-au exprimat entuziasmul legat de idee, au spus că sunt reticenţi cu privire la punerea ei în aplicare. „Nu am avut probleme până acum, iar eu vin des aici. Ideea mi se pare bună, însă nu cred că vor face ei modificările astea, aşa cum nici pensiile nu ni le vor mări. Nişte mincinoşi!“, ne-a spus un pensionar.

Alte instituţii, aceleaşi ghişee

Am vrut să vedem cum se mai prezintă situaţia şi la nivelul altor instituţii de prin Iaşi. La ANAF - multe ghişee, oameni ceva mai puţini. Dar, pe lângă asta, ne-a mai atras atenţia şi altceva: de la un ghişeu eşti direcţionat la alt ghişeu prin intermediul afişelor lipite pe alocuri. Rişti, astfel, să stai la coadă de două, trei ori pentru aceeaşi problemă. În cazul în care este aglomerat şi te-ai încadrat greşit, situaţia nu este prea fericită. „Suntem şi noi atenţi, nu avem ce face“, ne-a spus un ieşean.

Situaţia s-a mai normalizat cât de cât la Serviciul de Înmatriculări, sau poate am fost noi „mai ghi­nio­nişti“ şi angajaţii statului „mai noro­coşi“, cert este că acele cozi care se întindeau pe vremuri până în afara clădirii nu mai sunt!

Ceva mai multă forfotă am găsit în schimb la Finanţele Publice Loca­le, unde oamenii îşi plăteau oarecum liniştiţi tot felul de taxe şi impo­zite, fiind resemnaţi în faţa cozilor din dreptul fiecărui pătrăţel din sticlă. „Funcţio­narii funcţionau“ şi ei, o atmosferă nu tocmai apăsătoare, cum era pe vremuri. Însă, chiar şi aşa, „boala ghişeelor“ persistă în multe locuri din oraş.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vot de Sf. Nicolae

Lucian DÎRDALA

Vot de Sf. Nicolae

Chiar dacă parlamentarii şi Parlamentul, ca instituţie, nu se bucură de încredere în rândul opiniei publice, cetăţenii României sunt singurii care pot remedia această situaţie, prin voturile lor. Singura condiţie ar fi ca ele să fie rezultatul unui proces de reflecţie atentă şi, poate, de deliberare sinceră cu cei apropiaţi.

Filmuletul zilei

opinii

Votul ca dar

Florin CÎNTIC

Votul ca dar

Deşi nu sunt superstiţios, m-am gândit să reiau acest text scris înainte de europarlamentarele de anul trecut, cu speranţa că poate nu şi-a pierdut din caracterul său profetic şi duminică va fi dusă la bun sfârşit o acţiune începută atunci.

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Radu PĂRPĂUȚĂ

O lume ce gândea în basme şi vorbea în poezii

Această lume nu judeca sau, vai! nu condamna lumea de ieri cu mintea de azi, stângistă, de un neomarxism avântat şi prostesc. Măcar de-ar fi numai prefăcut, dar e prostesc. Nu cunoştea „progresismul” actual şi nici nu-l practica. Pentru ea lumea veche era şi lumea de azi, nu era una „mai înaintată”. 

Boala locvacităţii deşănţate

Ioan MILICĂ

Boala locvacităţii deşănţate

Să ne imaginăm, urmând firul consideraţiilor lui Huxley, că apocalipsa discursivă declanşată pe durata pandemiei actuale se traduce nu numai într-un puhoi de bâlbe, aberaţii, confuzii şi nehotărâri de tot soiul, ci şi într-un lanţ de constrângeri, privaţiuni şi pedepse, impuse printr-un discurs public ofensiv şi cinic, care amplifică încordarea şi istovirea psihică a indivizilor. 

pulspulspuls

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Mesaj pentru nea Orban: iacătă de ce tac mâlc băieţii matale!

Fiindc-am auzit că tot a anunţat nea Şică Orban că vine azi la Iaşi, am zis că merită să-i transmitem pe această cale şi o anume informare despre care suntem siguri că nu ştiu să i-o spună conţilierii lui de la Bucureşti, în legătură cu Iaşul. 

Caricatura zilei

Defilare cu distanțare

www.haidalacafeasiceai.ro

Editia PDF

Bancul zilei

O ambulanta goneste pe strazi si, la o intersectie rastoarna si accidenteaza un pieton. Soferul coboara imediat, ridica victima (...)

Linkuri

Alte ziare locale

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.