Gigacaloria se scumpește cu 45%. Firmele și instituțiile vor plăti cu 130% mai mult

sâmbătă, 27 iulie 2024, 03:01
3 MIN
 Gigacaloria se scumpește cu 45%. Firmele și instituțiile vor plăti cu 130% mai mult

Prețul gigacaloriei se dublează la Iași începând chiar cu luna iulie. Primăria va aloca fonduri mai mari de la bugetul local pentru a acoperi parte din creștere, iar populația va simți o majorare de 45%.

Primăria are în plan o astfel de majorare încă de la începutul anului 2023, dar măsura a fost amânată și a ajuns să fie aplicată, coincidență sau nu, imediat după alegerile locale.

Decizia va fi adoptată miercuri

Proiectul de hotărâre va fi supus aprobării plenului Consiliului Local (CL) în ședința ordinară din 31 iulie și vizează aprobarea prețului pentru livrarea de apă fierbinte începând cu luna iulie. Astfel, ieșenii racordați la sistemul centralizat de termoficare vor plăti facturi mai mari începând cu luna august.

Ultima creștere de tarif în cazul gigacaloriei datează din anul 2019. Între timp, operatorul privat care gestiona sistemul (Veolia) a plecat din Iași (invocând pierderile financiare), iar Primăria înregistrează de trei ani cheltuieli semnificative la buget în urma administrării acestei activități. În prezent, este în derulare o licitație pentru o nouă concesionare a serviciului, ofertele fiind așteptate pe 22 august.

Comparativ, prețul local al gigacaloriei livrate populației va crește de la 324 lei la 739 lei, respectiv cu aproape 130%. Însă, mare parte din sumă este subvenționată de la bugetul local, astfel că populația va plăti circa 300 lei/Gcal față de 206 lei în prezent, majorarea fiind de 45%.

Impactul subvenției în buget va fi acoperit din banii pe care îi vor plăti utilizatorii non-casnici

Primăria va suporta 439 lei din prețul gigacaloriei, o sumă de aproape patru ori mai mare față de cea din prezent (117 lei), iar impactul bugetar anual va fi de circa 44,5 milioane lei (inclusiv TVA). În cazul clienților noncasnici, municipalitatea nu acordă subvenții, astfel că acești utilizatori (care consumă anual cu 6% mai multe gigacalorii decât populația) vor achita prețul integral.

„Creșterea diferenței dintre prețul local de producere, transport, distribuție și furnizare a energiei termice livrate populației și prețul local pentru energia termică facturată populației, diferență asigurată de la bugetul local al Municipiului Iași, implică alocarea suplimentară de fonduri la un nivel estimativ de plus 3 milioane lei/lună (la care se adaugă TVA-ul aferent) peste nivelul mediu asigrat până în prezent (circa 1,2 milioane lei/lună plus TVA”, se arată într-un raport de specialitate întocmit Direcția de finanțe locale, document-suport pentru aprobarea hotărârii.

În prezent, agentul termic la Iași este livrat doar de CET I Tudor Vladimirescu, în condițiile în care CET II Holboca nu a fost pornită nici iarna trecută. De altfel, capacitățile de producție pe bază de cărbune de la centrala din comuna limitrofă trebuie închise până la finalul 2025 din cauza gradului ridicat de poluare.

Conform datelor Primăriei Iași, sarcina termică, adică energia termică vândută în Municipiul Iaşi, este de circa 208.000 de gigacalorii/an – din care circa 101.000 de gigacalorii pentru clienţii casnici şi aproximativ 107.000 de gigacalorii pentru clienţii noncasnici. Creșterea de preț pentru utilizatorii non-casnici va aduce Primăriei o sumă comparabilă cu cea necesară pentru subvenționarea prețului la consumatorii casnici.

La sistemul centralizat de termoficare sunt racordate peste 22.700 de apartamente și peste 300 de entități juridice (firme, instituții).

Citiți și:

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii