anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
TVR Iasi Telejurnal
anunturi

duminica, 02.04.2023

Giganţii din IT dau afară zeci de mii de angajaţi la nivel mondial. Ce se întâmplă acum, în branşă, la Iaşi? Ce previziuni au specialiştii locali?

GALERIE
angajati_IT_Iasi
 • angajati_IT_Iasi
- +

Norul negru al îngrijorării că îşi vor pierde locul de muncă începe să îi umbrească şi pe IT-iştii din România. Ştirile despre concedierile masive de personal ale companiilor gigant îi fac şi pe răsfăţaţii ultimilor ani de pe piaţa muncii să se întrebe când sau dacă vor primi şi ei un email în care vor fi anunţaţi că angajatorul nu îi mai poate plăti. Cum se justifică valul de concedieri la nivel global? Este, într-adevăr, ameninţată piaţa IT din Iaşi şi din România? Vor ajunge angajaţii „tech” şomeri? Cu ajutorul unor specialişti în domeniu, am încercat să răspundem la aceste întrebări provocatoare şi îngrijorătoare pentru mulţi.

 

„Hai să-ţi spun cum se simte acum, dintr-o companie multinaţională mare, în care lucrez de prin 2011”, comentează Mihai, un angajat într-o companie mare de IT, la un articol referitor la concedierile din IT. “Până în 2017 am lucrat într-o companie subsidiară celei mari, din 2017 sunt angajat cu drepturi depline. De atunci am trecut prin multe valuri de «subţieri», dar ca cel de acum n-am văzut niciodată. Nici ca volum, şi nici ca modalitate. Nu pot să spun prea multe, pentru că sunt informaţii interne. Pot doar să spun că profitul nu a fost atât de mare pe cât se aşteptau ei şi, atunci, au recurs la tăierea cheltuielilor, indiferent de modalitate, ca să calmeze investitorii. Nu are importanţă niciodată câte miliarde au în cont, pentru că ei fac doar comparaţii şi îi interesează să aibă mereu profitul mai mare faţă de anul precedent, sau cel puţin la nivelul prognozat”.

Valurile concedierilor în marile companii IT din lume i-au speriat pe profesioniştii din domeniu, prin amploare:

 • Amazon: 18.000 de angajaţi,
 • Google: 12.000 de angajaţi,
 • SAP: 3.000 de angajaţi,
 • IBM: 3.900 de angajaţi,
 • Spotify: 600 de angajaţi,
 • Microsoft 10.000 de angajaţi,
 • Meta: 11.000 de angajaţi

Doar angajaţii concediaţi de Google şi Amazon reprezintă o populaţie mai mare decât are comuna Miroslava. Dacă adăugăm şi pe cei de la IBM, toţi “şomerii” celor trei giganţi IT ar putea înlocui populaţia Paşcaniului. Cât despre Microsoft, “este clar însă că metaverse-ul nu vine peste noi cu viteza cu care se aşteptau unele companii, aşa că Microsoft micşorează viteza de dezvoltare în acea direcţie”, scrie bloggerul de tehnologie Radu Dumitru, care arată că Microsoft, a făcut concedieri în special din diviziile de Virtual Reality, în timp ce anunţă investiţii de miliarde de dolari în OpenAI.

S-au făcut angajări în pandemie şi acum e reversul medaliei

Cum s-a ajuns aici? Marius Ursache, fondator al mai multor startup-uri în IT, a explicat pentru Ziarul de Iaşi: “Ce se întâmplă în momentul ăsta în SUA e o consecinţă a două lucruri. În primul rând, companiile mari de tech au făcut foarte mulţi bani pe bursă în pandemie, şi din surplusul de bani au făcut foarte multe angajări. Însă de anul trecut performanţa lor pe bursă a scăzut, şi nici nu se întrevăd nişte creşteri spectaculoase. Prin urmare, reducerile de personal sunt primul lucru pentru a se proteja. În al doilea rând, a apărut, vorbim în special de SUA acum, efectul de turmă”.

Pe lângă “efectul de turmă” amintit de antreprenorul ieşean, mai apare şi un efect de domino. „Echipele în astfel de companii sunt echipe globale. Tu ai un proiect, ai o linie de proiect, dar ai şapte angajaţi din India, zece din România, trei din Germania şi încă cinci în SUA. În momentul în care tu ai decis că închizi acea linie de business sau acea linie de proiect, dai toţi oamenii afară din proiect, inclusiv pe cei din România”, a explicat Dan Zaharia, fondatorul companiei Fab Lab din Iaşi. Citat de Europa Liberă, spune totuşi că efectul concedierilor din IT se resimte mai puţin în România decât în Statele Unite, pentru că „un om pe care îl dai afară din State probabil valorează cât salariul anual al multor oameni din România”.

IT-iştii ieşeni au primit e-mailuri de liniştire

“Nu suntem noi, românii, chiar atât de ieftini. Pe unele tipuri de proiecte sunt mai ieftini, de exemplu, grecii”, spune Marius Ursache, care administrează în prezent o companie de recrutare pentru piaţa IT, Qualibro.ai. Însă, ca şi Dan Zaharia, şi Marius Ursache este convins că piaţa IT din România, şi în special din Iaşi, este deocamdată „la adăpost” în faţa avalanşei de disponibilizări din IT-ul global: “Deocamdată, piaţa locală, fiind o piaţa de outsourcing, nu e atât de afectată, pentru că aici companiile angajează când au clienţi pe anumite proiecte. În momentul de faţă mă ocup chiar de recrutare, şi suntem în contact cu industria asta chiar mai mult decât înainte. Dacă ne referim la piaţa locală, pot spune că am sesizat şi noi o scădere a entuziasmului în recrutare, dar nu e o scădere radicală. În rest, programatorii sunt un pic mai precauţi în legătură cu schimbarea de joburi. Pe de altă parte, primim continuu oferte de LinkedIn. Industria de tech a crescut foarte mult şi sunt încă multe oferte în piaţă pentru România. Mai departe, depinde de ce se va întâmpla în plan economic. Dacă intrăm în recesiune, atunci ar fi afectată şi piaţa de joburi din IT din România”.

Angajaţii din IT-ul ieşean susţin că cei care lucrează în Iaşi la Endava, Amazon şi Continental ar fi primit emailuri. Dar nu de concediere, ci de calmare a spiritelor. Ei ar fi fost anunţaţi astfel că la Iaşi nu se vor face disponibilizări de personal.

La nivel naţional sunt concedieri

„La Continental avem încă o cerere mare de specialişti în software. Două treimi din aproape 6.000 de poziţii la Continental la nivel mondial sunt deschise în IT şi Automotive Business Development. Mai ales în sectorul Auto, căutăm în continuare specialişti software. Acest lucru este valabil şi pentru locaţiile noastre din România, inclusiv în Iaşi” a declarat, pentru Ziarul de Iaşi, Marian Petrescu, directorul Continental Iaşi.

Însă “Playtika, Oracle şi Electrolux sunt doar câteva dintre companiile IT din România care s-au alăturat fenomenului mondial al disponibilizării angajaţilor”, notează Europa Liberă România într-un articol publicat online, care menţionează că şi în sectorul IT din România au loc concedieri, însă la o scară mai redusă. Cele mai afectate sunt posturile create în pandemie, potrivit experţilor.

Asta după ce, în iunie 2022, Vodafone a anunţat că, urmare a reorganizării companiei, va renunţa la 300 de locuri de muncă. Iar “săptămâna trecută, compania Prosus, cu acţiuni majoritate în companiile româneşti eMAG şi OLX, a anunţat că pregăteşte concedieri a circa 30% din personal şi că va tăia şi costurile a peste 80 de companii în care a investit”.

Practic, afacerile din IT, care au explodat în timpul izolării din pandemie, încep acum să îşi revină la capacitatea normală, pe măsură ce pandemia sperie tot mai puţin omenirea. Angajaţii din companiile IT ştiu, poate mai bine decât alţi experţi, cum să explice ce se întâmplă în domeniul lor. Redăm aici o serie de comentarii, culese de pe internet, ale unor profesionişti români în domeniul tech, cu îngrijorările, dezamăgirile sau convingerile pe care le încearcă în acest moment.

IT-iştii ştiu că pot fi victime în goana companiilor după profituri mari

Sorin C.: “Mi se pare aşa o mizerie mentalitatea asta «hai să dăm afară, că nu am crescut profiturile cu 10% peste recordul de anul trecut». Totul se face pentru profit şi poate aşa înţeleg mulţi că este doar un troc: tu dai timpul şi skillurile tale în schimbul banilor. Nu suntem o familie, viziunea companiei nu trebuie să te motiveze şi nu merită pentru nimic în lume să oferi mai mult decât pentru cât eşti plătit. Firma la care lucrez a anunţat că dă afară (nu şi din România), deşi în primele două luni din pandemie efectiv nu am avut încasări şi habar nu aveam ce urmează să se întâmple.(...) Biroul din RO al Ivanti se închide cu totul, se muta totul în India. Hotsuite a dat afară, Deloitte a făcut freeze şi a dat afară recrutorii, am înţeles că şi Endava vrea să scape de cei benched”.

V.“Poziţia mea (la Vodafone, care a dat afară mai mulţi oameni anul trecut) a fost închisă cât eram în concediu de creştere copil. Nu am fost anunţată înainte, doar m-am trezit la uşă cu un curier care mi-a înmânat un teanc de hârtii (după ce am început să sun pe la diverse persoane, mi s-a explicat situaţia). Să văd când revin la birou care e treaba, mă uit oricum şi după un job nou”.

Călin: “E plin internetul de articole de genul ăsta, cu mii de oameni daţi afară. Dar foarte rar se menţionează că în 2021 - 2022 au fost angajaţi dublu/triplu de oameni faţă de câţi sunt concediaţi acum. Majoritatea companiilor îi dau afară pentru că le-au scăzut profiturile, nu pentru că nu i-ar putea susţine financiar”.

Nu trebuie sa uităm că este foarte costisitor să faci concedieri masive. Lucrez la o companie americană cu 1500^ oameni în Bucureşti. S-a anunţat că aproximativ 10% din oameni vor fi daţi afară la nivel global (circa 6000 inşi). De România nu se ating, pentru că este în continuare o locaţie profitabila (...)”, susţine utilizatorul Morrissey, care comentează astfel la un articol al bloggerului Radu Dumitru.

Alt utilizator, Asdad2005, atrage atenţia asupra efectelor ulterioare ale concedierilor: „Ideea de bază este că acele concedieri există, şi efectele se vor vedea într-o perioadă de timp, nu imediat. Primul efect o să fie în zona bazinului de angajare, brusc vor fi nişte oameni interesanţi de angajat în perioada următoare. Al doilea o să fie în zona conexă a consumului. Case, maşini, laptopuri, telefoane, nu vor mai fi cumpărate, pentru că oamenii îşi vor reorienta priorităţile. La asta adaugă şi diversele defaulturi la ce înseamnă creditare. Pe hârtie, 10.000 de oameni nu înseamnă ceva, dar în viaţa reală efectul se multiplică destul de repede. Momentan, lucrurile nu par să indice o turnură nasoală, însă vom vedea în următorul an”.

“Marile companii sunt ca rudele care ne-au făcut viaţa amară”

Ne întoarcem la Mihai, angajatul dintr-o mare companie IT citat la începutul acestui articol. El face o comparaţie pe care mulţi dintre români o vor înţelege imediat: “Marile companii (...) sunt ca rudele care ne-au făcut mie şi familiei viaţa amară cât eram la şcoală. Dacă luam premiu prin clasele 1 - 4, ei spuneau: «Ei, lăsaţi, să vedem cum vor învăţa în 5 – 8». Dacă mă descurcam bine în 5 - 8, spuneau: «Ei, lăsaţi, să vedem ce note vor avea la liceu». Dacă la liceu mă descurcam bine, începeau cu facultatea. Dacă la facultate mă descurcam bine, începeau cu locul de muncă, apoi cu apartamentul, apoi cu căsătoria sau copiii. Aşa ne-au făcut toată viaţa şi uneori ne-au umbrit perioadele respective. Uită că un om care lucrează în companie şi alege să nu plece investeşte şi el în companie şi că încrederea se câştigă greu şi se pierde uşor. Omul ăla mic e cel care face o companie să aibă succes, şi tocmai în el loveşte compania atunci când dă de greu. E isteţ să fii rezervat şi să priveşti către viitor, dar aşa companiile uită de trecut şi uită să trăiască prezentul”.

Spaima din pandemie a dat un impuls fără precedent tehnologiei, dar lăcomia marilor corporaţii ar putea face ca domeniul IT să se zguduie, par să creadă majoritatea celor care şi-au spus părerea. Însă creativitatea din domeniul tech nu mai poate fi stăvilită şi viitorul nu mai poate fi conceput fără IT, cred cei mai mulţi, care se aşteaptă ca valurile de concedieri să treacă, aşa cum au trecut şi cele din pandemie.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Greierii din capul „furnicuţei”

Nicolae GRECU

Greierii din capul „furnicuţei”

Cazul Dorinel Munteanu nu este izolat: climatul de scandal care domină fotbalul românesc, iniţiat de oameni de fotbal cu calităţi îndoielnice, este girat chiar de către zeii care au scos acum 30 de ani lumea în stradă.

opinii

Eufemismele (V)

Eugen MUNTEANU

Eufemismele (V)

Comentarea metamorfozelor mereu surprinzătoare ale fenomenului discursiv pe care îl numim eufemizare continuă pe marginea unor exemple din aria terminologiilor profesionale.

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Dorin DOBRINCU

Unionismul ca perdea de fum pentru goarnele Moscovei

Tema unionismului – în mod explicit unirea României cu Republica Moldova (sau invers) – a fost destul de populară în ultimul deceniu, în mai mare măsură la vest de Prut, în creştere la est de râu. Nu este de mirare că mulţi politicieni de la Bucureşti sau Chişinău, activişti de diverse orientări, cetăţeni în căutare de notorietate s-au agăţat de subiect şi l-au rostogolit în media, pe reţelele sociale, la manifestaţii felurite, la adunări electorale, conferinţe, l-au inscripţionat pe clădiri publice sau pe marginea căilor de comunicaţii.

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

Ioan STANOMIR

Constituţia de la 1923 şi posteritatea ei

La centenar, constituţia de la 1923 întruchipează paradoxurile epocii interbelice: mai mult decât oricare alt text, ea ilustrează reuşitele şi imperfecţiunile sistemului de guvernare al României Mari. Lichidată în 1938 de lovitura de stat carlistă, repusă în vigoare parţial la 1944, înlocuită cu ordinea totalitară comunistă, spre a fi invocată mai apoi în anii de după 1989, constituţia de la 1923 devine, o dată cu trecerea timpului, imaginea libertăţii pe care noile tiranii o înlătură. În posteritate, constituţia de la 1923 este mai elocventă şi memorabilă decât în intervalul ei de aplicare concretă. În lupta cu dictaturile secolului XX, legea fundamentală de la 1923 este mobilizată ca un semn al moderaţiei şi al domniei legii.

pulspulspuls

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

PULS

O fi ea mare, dar nici la pensie nu-i tihneşte lui dom’colonel. Cine i-a stricat tihna şi de ce?

Dacă e uichend, haideţi pe astăzi să fie una fără politicieni, că aşa ne-am şoptit în barbă acuma ceva vreme: măcar sâmbăta să nu-i mai vedem prin faţa ochilor pe aici pe la rubricuţă! Aşadar, să fie una cu „Bă, tu iar n-ai şapcă?”. Adicătelea cu ţaigheri şefi, foşti sau actuali. Iar pe astăzi avem veşti noi despre unul fost, actualmente pensionar baban. 

Caricatura zilei

România - Belarus

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Credeti ca blocurile ridicate dupa anii 2000 in Iasi si in tara sunt sigure in cazul unui cutremur major?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.