Gina Haspel, o femeie acuzată de tortură, nominalizată la conducerea CIA
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Gina Haspel, o femeie acuzată de tortură, nominalizată la conducerea CIA

GALERIE
Gina Haspel
  • Gina Haspel
- +

Gina Haspel este prima femeie nominalizată marţi la conducerea CIA, însă rolul acestei foste însărcinate cu operaţiunile clandestine în închisoarile secrete în care erau torturaţi deţinuţi ar putea să-i complice sarcina la conducerea uneia dintre cele mai mari agenţii de informaţii din lume, scrie AFP.

Haspel, în vârstă de 61 de ani, ar urma să-l înlocuiască pe Mike Pompeo, pe care Donald Trump l-a ales marţi să devină şeful diplomaţiei sale, după ce l-a destuit fără menajamente pe Rex Tillerson. O spioană foarte experimentată în operaţiuni clandestine, ea a intrat în agenţie în 1985 şi a servit în mai multe locuri din lume, inclusiv la Londra, la sfârşitul anilor 2000.

”Gina este o spioană exemplară şi o patrioată devotată care aduce peste 30 de ani de experienţă în agenţie. Ea este totodată o conducătoare experimentată, cu o apritudine fantastică în a face lucrurile şi a-i inspira pe cei care o înconjoară”, declara Mike Pompeo atunci când a numit-o numărul doi în CIA, în urmă cu un an. Trei foşti directori CIA şi alţi conducători, inclusiv James Clapper, fostul director al serviciilor americane de informaţii, şi-au exprimat susţinerea faţă de Haspel. În schimb, doi senatori democraţi şi-au exprimat rezervele faţă de nominalizarea sa, într-o scrisoare adresată preşedintelui Donald Trump.

”Cariera sa face ca ea să nu fie adaptată pentru acest post”, apreciază senatorii Ron Wyden şi Martin Heinrich. Ea a fost numită în 2013 la şefia Serviciului Naţional Clandestin al CIA, însă a fost înlocuită după doar câteva săptămâni, aparent din cauza unor îndoieli cu privire la responsabilitatea sa în înfiinţarea, după 11 septembrie 2001, a unor închisori secrete în străinătate, în care au fost folosite metode precum simularea înecului - asimilată torturii - în interogarea suspecţilor.

DISTRUGERE DE ÎNREGISTRĂRI VIDEO COMPROMIŢĂTOARE

The Washington Post dezvăluia la acea vreme că ea a ”gestionat o închisoare secretă în Thailanda, unde deţinuţi erau supuşi unor simulări ale înecului şi altor rele tratamente”. Cotidianul dezvăluia că Gina Haspel a fost implicată şi în distrugerea, în 2005, a unor înregistrări video compromiţătoare despre aceste tehnici ”de interogare avansată” aplicată mai multor deţinuţi în Thailanda. Avocaţii acestor deţinuţi, presupuşi membri Al-Qaida, voiau să recupereze aceste înregistrări pentru a le prezenta în tribunale.

Între persoanele supuse unor metode brutale de interogare sub responsabilitatea lui Haspel se numără doi saudiţi, şi anume Abd al-Rahim al-Nashiri - considerat drept ”creierul” atentatului vizând petrolierul Limburg, în 2002, şi al atacului vizând nava americană USS Cole, în 2000 - şi Abu Zubaidah, primul presupus membru influent al reţelei islamiste capturat de către americani după atentatele de la 11 septembrie. Un raport secret cu privire la acest program de torturi CIA a fost întocmit în 2014 de către Comisia pentru Informaţii din cadrul Senatului, însă actualul preşedinte al acestei comisii, un republican, încearcă de mai multe luni să strângă exemplarele, dând asigurări că vrea să evite divulgări. Democraţii se tem că alesul republican vrea să distrugă toate exemplarele acestui raport şi că adevărul despre acest program CIA nu va ieşi niciodată la lumină.

Acest raport de 6.700 de pagini detaliază metodele de interogare şi condiţiile de detenţie - foarte controversate - ale suspecţilor, prin folosirea unor tehnici interzise, precum simularea înecului sau privarea de somn cu scopul de a obţine mărturisiri. Un rezumat de 520 de pagini a fost făcut public în decembrie 2014, însă versiunea completă - clasificată - conţine detalii despre metode, participanţi şi locuri. Fostul preşedinte Barack Obama, care se temea că acest raport are să fie ”îngropat”, a păstrat un exemplar pentru bibloteca sa prezidenţială de la Chicago. Însă documentul rămâne clasificat până în 2029.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Formatul Bucureşti - 9

Lucian DÎRDALA

Formatul Bucureşti - 9

Ceea ce a reieşit, însă, în urma reuniunii virtuale organizate de România, ne lasă să înţelegem că opinia majoritară a central- şi est-europenilor este favorabilă întăririi legăturii transatlantice şi, implicit, găsirii unei modalităţi de afirmare a potenţialului politico-militar al Europei care să nu pună în cauză coeziunea NATO.

Filmuletul zilei

opinii

Justificările justiţiei

Florin CÎNTIC

Justificările justiţiei

Cum lumea este încă agitată după măcelărirea cinică a unui urs de trofeu de către un cetăţean din Liechtenstein invitat dubios şi cam ilegal de nu ştiu ce asociaţie maghiară de vânători din Covasna, a trecut neobservat un eveniment important: o hotărâre a Curţii Constituţionale care a creat deranj în justiţie.

Avea tot felul de idei crazy

Radu PĂRPĂUȚĂ

Avea tot felul de idei crazy

Viki ar fi fost o fată frumoasă, dacă n-ar fi avut pe obrazul drept şi pe gât cicatricile hidoase ale unei arsuri. Când avea doisprezece ani, taică-său venise acasă beat şi o pusese să aprindă lampa abia stinsă şi încinsă. În urma exploziei, rămăsese pe toată viaţa însemnată. 

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Alex VASILIU

Cristian Mandeal - „Minutul de calitate maximă în concert este rezultatul orelor multe de repetiţii” (IV)

Am întâlnit deseori muzicieni care, ascultând cuvintele admirative despre o creaţie a lor din trecute perioade, preferau comentariile celor mai recente realizări - atitudine firească în cazul profesionistului preocupat mereu să evolueze. Totuşi, adăugând ultima serie de tuşe la portretul lui Cristian Mandeal, mă voi întoarce mai întâi la cronicile concertelor susţinute la Iaşi, deşi selecţia este dificilă, pentru că sunt numeroase, toate apreciative.

pulspulspuls

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ce ciudăţenii se mai întâmplă pe ogorul partidoiului ieşean

Ceva ciudat simţim că parcă se întâmplă la partidoiul ieşean în ultimele zile, dragi cetitori. Şi nu ştim dacă are legătură cu aşezarea taberelor în vederea pregătirii alegerii conducerii viitoare a filialeri au ba. 

Caricatura zilei

De ce ești mai iute cu antenă?

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.