anunturi
grandchef
Mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

miercuri, 30.11.2022

Ginecologul prins beat turtă în sala de operaţii şi de trei ori la volan revine în spital!

GALERIE
constantin fatu
 • constantin fatu
- +

Dr. Constantin Fătu a câştigat procesul cu Maternitatea „Cuza Vodă“. În urmă cu trei ani a fost dat afară după ce a fost prins în gardă cu o alcoolemie de 3,46 la mie! „Decizia constată nulitatea hotărârii din noiembrie 2013, emisă de maternitate, prin care mi s-a desfăcut contractul de muncă, şi prevede reîncadrarea pe postul deţinut anterior. Mai mult, decizia obligă spitalul la plata tuturor drepturilor salariale aferente perioadei în care nu am mai lucrat aici“, a explicat ginecologul Constantin Fătu. Conducerea spitalului este pusă în faţa unui fapt împlinit: trebuie să-i dea medicului 30.000 de lei. „În garda cu probleme din 2013 am avut noroc de personalul care l-a descoperit la timp. Dacă se va întâmpla iar, nu vom fi toţi traşi la răspundere şi maternitatea arătată cu degetul?“, se întreabă prof. Maria Stamatin, directorul medical al maternităţii. De mâine, dr. Constantin Fătu poate fi găsit în gardă la Maternitatea „Cuza-Vodă“.

Medicul ginecolog Constantin Fătu a câştigat procesul cu Maternitatea „Cuza-Vodă“ din Iaşi, instituţie de unde a fost dat afară după ce a fost prins băut într-o gardă. Pe 27 septembrie 2013, medicul se pregătea să intre în sala de operaţie cu o alcoolemie imensă, vecină cu coma, de 3,47 la mie, alcoolemie luată la sesizarea unor cadre. Conducerea maternităţii de atunci a decis după garda respectivă să-i desfacă contractul de muncă ginecologului Constantin Fătu, în baza regulamentelor de ordine interioară.

„Eram obosit“

În ciuda probelor de sânge care au demonstrat că Fătu era beat criţă, ginecologul a susţinut mereu că nu era beat, ci doar „obosit“, şi că hotărârea conducerii spitalului a fost abuzivă, motiv pentru care s-a adresat instanţei. În faţa magistraţilor, medicul prins beat în gardă nu a mai contestat faptul că băuse, ci actul administrativ în sine şi modul de aplicare a regulamentului.

În primă fază, Judecătoria Iaşi a dat câş­tig de cauză spitalului, dar în urma recursului judecat la Curtea de Apel Iaşi, ginecologul a obţinut o decizie definitivă în baza căreia a fost reintegrat în maternitate în­cepând cu data de 4 ianuarie 2016.

„Decizia constată nulitatea hotărârii din noiembrie 2013, emisă de maternitate, prin care mi s-a desfăcut contractul de muncă, şi prevede reîncadrarea pe postul deţinut anterior. Mai mult, decizia obligă spitalul la plata tuturor drepturilor sala­riale aferente perioadei în care nu am mai lucrat aici, respectiv la plata cheltuielilor de judecată“, a explicat ginecologul Con­stantin Fătu.

Conform medicului, Materni­tatea „Cuza-Vodă“ trebuie să-i plătească în jur de 30.000 de lei, bani care ar reprezenta salariile pe care le-ar fi încasat dacă în lunile cât a lipsit din maternitate ar fi prestat servicii medicale.

„Eu am hotărârea definitivă de pe 20 octombrie. La o săp­tămână după, am transmis-o oficial ma­ter­nităţii. Acum, spitalul trebuie să-mi plătească din banii contribuabililor inclusiv banii pentru perioada în care nu m-au primit. Adică, eu puteam fi reîncadrat din decembrie, dar nu am găsit înţelegerea necesară, prin urmare, trebuie să mi se achite banii aferenţi perioadei 31 octom­brie 2013 - 4 ianuarie 2016“, a mai arătat ginecologul.

De unde va fi plătit pentru 3 ani

Conducerea actuală a Maternităţii „Cu­za-Vodă“ a explicat că a început deja să pună în aplicare decizia Curţii de Apel Iaşi, prin reintegrarea ginecologului şi prin solicitarea unui punct de vedere din partea ordonatorului principal de credite, Con­siliul Judeţean, referitor la modalitatea prin care spitalul trebuie să-şi achite datoriile faţă de medic.

„Este o decizie definitivă împotriva căreia nu mai putem face nimic. Am început demersurile pentru punerea ei în aplicare, dar momentan nu avem de la CJ un răspuns referitor la modalitatea prin care se va face plata, respectiv cum se va calcula suma finală. În orice caz, contractul de muncă al ginecologului nu a fost desfăcut pentru că cineva a avut o problemă personală cu dumnealui, ci în baza unor regulamente interioare pe care medicul le-a încălcat“, a precizat medicul Iolanda Blidaru, ma­nagerul Maternităţii „Cuza-Vodă“.

În pri­ma lună de activitate medicală, ginecologul Constantin Fătu a oferit doar servicii în timpul programului normal de lucru din spital. Mâine, medicul va asigura prima gardă medicală de când a revenit în spital.

„Noi trebuie să respectăm această decizie, şi o vom face. Dar ce se va întâmpla dacă povestea se va repeta? În garda cu pro­bleme din 2013 am avut noroc de perso­nalul care l-a descoperit la timp. Dacă se va întâmpla iar, nu vom fi toţi traşi la răspundere şi maternitatea arătată cu degetul?“, a subliniat profesorul Maria Sta­matin, directorul medical al mater­nităţii.

Condamnat la 3 ani după ce a condus maşina cu alcoolemie de 3,1 la mie

Medicul a fost condamnat, în anul 2013, de Judecătoria Iaşi la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru conducere pe drumurile publice în stare de ebrietate. Constantin Fătu a fost surprins de trei ori, în mai puţin de 24 de ore, conducând deşi se afla sub influenţa băuturilor alcoolice. Potrivit procurorilor, medicul ieşean a fost oprit, din seara zilei de 28 martie 2010 până a doua zi după-amiază, de trei ori de poliţiştii rutieri, de fiecare dată fiind în stare avansată de ebrietate.

Prima dată a fost oprit pe 28 martie, în jurul orei 21, în timp ce conducea un autoturism marca Ford Focus în zona Casei de Cultură a Studenţilor, când a provocat un accident rutier uşor. Poliţiştii l-au testat cu alcooltestul, rezultând o concentraţie de 1,59 mg/l în aerul pur expirat. A fost condus ulterior la spital. La unul dintre teste a ieşit 3,10 la mie, în timp ce la al doilea 2,80 la mie.

„Între cele două probe de sânge, întrucât inculpatul era în precomă etilică (potrivit buletinului de examinare şi a celor reţinute în procesul verbal de constatare), a fost perfuzat“, se arată în rechizitoriu.

După ce a ieşit din spital, imediat după miezul nopţii, a lovit un alt autovehicul. Fătu a ajuns încă o dată la spital, unde i s-a prelevat o singură probă biologică, rezultatul fiind de 2,95 la mie.

Deşi cu o seară înainte fusese prins de două ori conducând beat şi i se luase şi permisul, a doua zi, Constantin Fătu a recidivat. S-a urcat din nou în stare de ebrietate la volan, provocând pe strada Palat, la orele după-amiezii, un accident rutier soldat cu rănirea uşoară a unui pasager. A fost dus încă o dată la spital, rezultând alcoolemii de 2,85, respectiv 2,65 la mie. El a spus că băuse jumătate de litru de bere înainte de a se urca la volan.

Iulia CIUHU, Ionuţ BENEA

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Upgrade pe flancul estic al NATO

Lucian DÎRDALA

Upgrade pe flancul estic al NATO

Agenda miniştrilor de externe nu se putea limita la situaţia din estul Europei, dată fiind anvergura geopolitică globală a Alianţei. Vom vedea, probabil, un efort de consolidare a unei poziţii unitare faţă de China, principalul competitor strategic al Occidentului.

opinii

Mândru că sunt

Florin CÎNTIC

Mândru că sunt

De Ziua Naţională, pe lângă pocnetele sticlelor de şampanie şi exploziile artificiilor, mai stăruie un zgomot de fond: concertul înfundat al pumnilor bătuţi în piept de compatrioţii care, asemenea popcornului în tigaia încinsă, se înfoaie bombastic, „mândri că sunt români”.

Să nu-i jignim pe ruşi

Radu PĂRPĂUȚĂ

Să nu-i jignim pe ruşi

Aşa spunea preşedintele Macron cu ceva timp în urmă: Vai, vai, să nu-i jignim pe ruşi!

Muzicieni români în lume

Alex VASILIU

Muzicieni români în lume

Este titlul potrivit unei rubrici săptămânale de ziar, al unei emisiuni radiofonice cu acelaşi ritm de difuzare pentru că, fără intenţia părtinirii Eutherpei faţă de alte muze artistice, în limbajul sonor cult se exprimă pe înţelesul auditorilor de pretutindeni cei mai mulţi autori şi interpreţi români. Aleg numai câteva exemple:

pulspulspuls

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Pro şi contra părintelui Calistrat, căruia pe drept i se mai spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”

Multă lume îl sună pe amicul nostru Archibald Tănasă ca să pună o vorbă bună în dreptul părintelui Calistrat, căruia după moliftelnic i s-ar mai putea spune şi „Ciocanul Sfântului Vasile”, în engleză „Master of monk’x boxing”, sau „Ninja de la Vlădiceni”, după ce a pocnit şi a trântit la pământ una sau două enoriaşe la intrarea în mănăstirea unde slujea. 

Caricatura zilei

Iohannis, cu așteptările înșelate

Editia PDF

Bancul zilei

Tata, tata! Avem lupi în bloc? Nu, puiule, vecinii îsi citesc facturile la curent si gaze!

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.