Gîrbovan: Din procesul lui Isus trebuie să învăţăm importanţa procesului drept
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 07.03.2021

Gîrbovan: Din procesul lui Isus trebuie să învăţăm importanţa procesului drept

GALERIE
Dana Garbovan
  • Dana Garbovan
- +

Preşedintele UNJR, Dana Gîrbovan, susţine, într-o postare pe Facebook, că "răstingnirea şi mortea lui Isus pe cruce, ca urmare a unui proces nedrept, este o bună ocazie de meditaţie asupra rolului pe care îl avem în înfăptuirea dreptăţii", menţionând că trebuie să învăţăm importanţa procesului drept

"Răstignirea şi moartea lui Isus pe cruce, ca urmare a unui proces nedrept, este o bună ocazie de meditaţie şi introspecţie asupra rolului pe care îl avem şi a responsabilităţii pe care o purtăm fiecare în infăptuirea dreptăţii. Ce trebuie să învăţăm fiecare din procesul lui Isus este importanţa procesului drept, a fiecărui proces, a oricărui proces. (..) În viaţa de zi cu zi fiecare dintre noi suntem la un moment dat acuzat, martor, judecător sau parte din vocea publicului. Ca judecator, învăţătura este cu atât mai necesară, pentru că de modul în care fiecare dintre noi, judecătorii, ne îndeplinim misiunea şi rolul depinde păstrarea bunei orânduiri şi a păcii sociale. Nu este sentiment mai greu de purtat de oameni decât acela al nedreptăţii, cu atât mai mult al judecăţii nedrepte", scrie Gîrbovan.

"Citind Evanghelile, m-a izbit o frază: "Şi Caiafa era cel ce sfatuise pe iudei că este de folos să moară un om pentru popor" (Luca 22, 14). Caiafa, în calitate de mare preot, era şi conducătorul Sinedriului/Sanhedrinului, cel mai mare for de judecată la evrei, compus din 71 de judecători. Este tulburător, de aceea, să vezi mai marele judecatorilor (echivalentul preşedintelui Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de azi) justificând un proces nedrept şi condamnarea unui nevinovat în numele unui bine general", mai precizează preşedintele UNJR.

Dana Gîrbovan susţine că "justificarea răului în numele binelui este cel mai periculos mod de a perverti minţi, inimi, constiinţe, iar acest lucru îl vedem şi azi". "Există apoi atitudinea lui Pilat, care a văzut şi ştiut nedreptatea, dar "s-a spălat pe mâini", pasând responsabilitatea mulţimii. Genul acesta de atitudine, de "a te spăla pe maini" şi întoarce capul în partea cealaltă, este cea mai facilă şi periculoasă formă de derobare, de declinare a responsabilităţii judecăţii către mulţimi. Judecata făcuta de mulţimi este mereu una emoţională, manipulată şi manipulativă, prin urmare nedreaptă", mai scrie preşedintele UNJR.

Judecătorul susţine că dreptul din prezent are rădăcini puternice în dreptul iudaic, iar acesta, al rândul lui, în justiţia divină. "Care mai este însă azi fundamentul regulilor? Uitaţi-vă cu ce uşurinţă se bagatelizează azi în România prezumţia de nevinovăţie sau dreptul la un proces echitabil. Or, când vorbim despre "domnia legii" (stat de drept) asta înseamnă nu doar ca "legea este egală pentru toţi", dar şi că nimeni nu e nici mai presus, dar nici mai prejos de lege. Calitatea actului de justiţie, de aceea, se măsoară nu atât în raport cu cei de la vârful piramidei sociale, apăraţi de avocaţi de succes, ci cu cei de la bază. Importanţa acestei egalităţi în faţa legii şi a procesului echitabil, a fiecărui proces, a fost spusă de Moise încă de peste 3200 de ani în urmă. Consecinţele oricărui proces nedrept se răsfrâng în timp, producând efecte negative extrem de grave inclusiv asupra altora decât cei judecăţi şi asupra societăţii", spune magistratul.

 

 

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Nicolae GRECU

Proiectele, iluzii în fotbalul ieşean

Atunci, când Politehnica va fi un club puternic, când Copoul va fi un punct de atracţie pentru fotbaliştii din toată Moldova, atunci ne putem gândim şi la antrenorul necesar pentru a râvni la performanţă

Filmuletul zilei

Franta a construit în insula Reunion o autostrada-viaduct de 12,5 km (care a costat 1,7 miliarde euro), ce serpuieste prin O (...)

opinii

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

Eugen MUNTEANU

Monumenta linguae Dacoromanorum. Scurt istoric al unui proiect filologic major (IV)

În foiletonul de faţă autorul evidenţiază rolul pe care l‑a jucat proiectul MLD la trezirea printre tinerii cercetători a interesului pentru studiile biblico-filologice.

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

pr. Constantin STURZU

Hirotonie de Episcop: Preasfinţitul Nichifor Botoşăneanul

Mâine va fi hirotonit noul Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Iaşilor, Nichifor Botoşăneanul, ales de Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române în şedinţa sa din 25 februarie 2021. Acest post de Episcop-vicar era vacant după ce, anul trecut, Preasfinţitul Părinte Calinic Botoşăneanul a fost ales şi întronizat Arhiepiscop al Sucevei şi Rădăuţilor. Vorbim, aşadar, despre un eveniment rar, un moment istoric. În Catedrala Mitropolitană din Iaşi, precedenta hirotonie de episcop săvârşită a fost tocmai cea a Preasfinţitului Calinic Botoşăneanul, în urmă cu 30 de ani, pe 25 martie 1991.

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Ce înseamnă să ai de-a face cu o lume mult prea complexă ca să o poţi înţelege pe deplin? (I)

Azi vă voi familiariza cu câteva dintre ideile şi teoriile unui om de ştiinţă, eseist, filozof şi fost trader, unul dintre cei mai cunoscuţi şi urmăriţi specialişti în înţelegerea probabilităţii, incertitudinii şi riscului. Fie că vorbim de lebădă neagră, (anti)fragilitate, sisteme complexe, stresor, şoc, criză, instabilitate, volatilitate sau predictibilitate, aceste noţiuni sunt extrem de criticate de către multe gulere scrobite ale orgolioşilor scientişti.

pulspulspuls

Suferinţele discrete ale madamei

Suferinţele discrete ale madamei

Una mai molcuţă, de uichend, pe azi, dacă tot e sâmbătă şi e aşa frig afară. Şi ce ar putea fi mai moale şi mai pufos decât opera lirică, stimaţi telespectatori, şi mai ales graniţa penală a acesteia cu politichia mâloasă de Bahlui? 

Caricatura zilei

De citit

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.