Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Go West, Budapest!

GALERIE
gin
  • gin
- +

"Iubesc Fed Cup şi nu aş schimba-o niciodată. Dacă se va schimba Fed Cup, nu voi mai juca. Îmi place formatul de acum, iar dacă îl vor schimba va fi diferit, pentru că Fed Cup înseamnă să joci acasă şi în deplasare."

Sunt cuvintele Simonei Halep, cea mai bună jucătoare de tenis din România. În momentul în care societatea comercială ITF S.A. a anunţat schimbarea formatului competiţiei feminine de tenis pe naţiuni, după modelul Cupei Davis, şablon instituit de marele as al tenisului, fotbalistul Gerald Piqué, ăla care a jucat la Barcelona, care acum finanţează şi dirijează Cupa Davis. Nu ştim dacă ideea restaurării Fed Cup aparţine lui Zlatan Ibrahimovic, Usain Bolt sau Miguel Indurain, dar dă dovadă de toleranţă la adresa reprezentantelor sexului frumos în tenis: sunt numai 12 echipe în faza finală, nu 16 cum sunt la Cupa Davis. Deci, în grupe, echipele feminine joacă numai două meciuri, nu trei ca băieţii. Păi, de ce? Nu vor fetele egalitate, ce-i cu sexismul ăsta, tovarăşi itefişti? Vorba lui Ţiriac (de duh) să joace şi ei trei seturi din cinci să ştie cum se câştigă banul gros de la Roland Garros, dacă nu le place cratiţa... Lăsând gluma la o parte, trebuie să recunoaştem că introducerea unui asemenea "ghimpe" în calendarul WTA este un adevărat calvar pentru dragele noastre jucătoare de tenis. Pentru cele din ţările care contează mai puţin, nu s-a schimbat nimic. Practic, acestea au "şansa" de a ajunge la calvar sau caviar egală cu şansa campioanei României la fotbal la primăvara Ligii Campionilor. Dacă nu te numeşti Ungaria, dacă nu ai un şef ca Viktor Orban, care preface sportul în politică şi viceversa, ai să vezi mari jucătoare de tenis la tine acasă cam când ai să-ţi vezi ceafa fără oglindă. Lucru valabil şi la noi în tenisul masculin. Însă noi avem o Simona Halep şi există o şansă la 1-2 ani să jucăm un meci tare acasă în play-off dacă ne ajută ţintarul. Dacă vrem mai sus? Atunci "Go West, Budapest" fiindcă capitala dunăreană a primit prin licitaţie pentru câţiva ani buni organizarea finalelor Fed Cup. De ce ungurii şi nu noi, e o altă raţă pe o altă varză.

Dar o vom avea pe Simona Halep? Intuitiv, cred că Simona va fi prezentă în meciul cu rusoaicele, fiindcă, pentru ea, tentaţia de a juca acasă, mai ales la Cluj, în faţa suporterilor incandescenţi, electrizaţi de dărăbana primarului Emil Boc, este irezistibilă. Meciul acesta cu Rusia are loc imediat după Australian Open, la fel cum anul trecut a fost "sfertul" cu Cehia, deci n-ar fi o problemă, chiar dacă Simona are obiceiul să-şi ia măcar o săptămână de pauză, după fiecare turneu de Grand Slam. Şi dacă privim şi la celelalte jucătoare de vârf, nu numai ea procedează astfel. La turneul final se schimbă treaba: timp de şase zile (14-19 iulie), 12 echipe, opt venite din calificări şi patru cu wild card (prost obicei al sportului contemporan!!), se vor lupta în patru grupe de câte trei, urmând apoi semifinale şi finala. E drept, fiecare întâlnire va cuprinde doar meciuri (două simpluri şi un dublu) faţă de formatul clasic, dar asta nu-i mare avantaj. Cu alte cuvinte, dacă Simona şi-ar fixa drept obiectiv câştigarea Fed Cup 2020, ea va trebui să susţină, într-o întreagă săptămână dintre Indian Wells şi Stuttgart, patru meciuri de simplu (plus ceva la dublu) pentru a ajunge la ţintă. Faţă de un sigur efort de două zile cum a fost în 2019. Ce-i drept, pentru organizatori există un argument: premii de 18 milioane de dolari, 12 la jucătoare şi şase la federaţii, ca să susţină proiectul. Numai că jucătoarele de vârf pe seama cărora se speră a se amortiza "investiţia" sunt suficient de înstărite pentru a accepta aglomerarea calendarului în orice condiţii şi, tocmai din această zonă protestele sunt cele mai vehemente. Ca să nu mai vorbim de ceea ce a evidenţiat Simona: vrem să jucăm şi acasă.

Noua paradigmă a Cupei Davis a apărut cu un an mai devreme şi poate că de aceea protestele băieţilor sunt mult mai dese şi mai vehemente. Însă cei care se joacă cu calendarele sportive precum copilaşii cu cercul cred că pot cumpăra totul cu bani. N-ar fi, însă, exclus ca ITF şi sponsorii din spate să primească palme chiar de la primele ediţii. Poate chiar să le vedem pe Timea Babos şi (să zicem) Reka-Luca Jani să câştige o Fed Cup lipsită de fard.

PS: Oare Comitetul Internaţional Olimpic va păstra şi în aceste condiţii obligativitatea jucătorilor de a juca partide de Fed(Davis)Cup pentru a participa la Jocuri?

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri