EURO-2024

Punem punctul pe știi

Good morning, England! Anglia a mijit ochii în semifinala cu Olanda și s-a trezit că a ajuns în finală

joi, 11 iulie 2024, 00:14
3 MIN
 Good morning, England! Anglia a mijit ochii în semifinala cu Olanda și s-a trezit că a ajuns în finală

Semifinala a doua, Dortmund: Olanda-Anglia 1-2 (1-1). Englezii au jucat aproape ca spaniolii în prima repriză și au pândit victoria în cea de-a doua.

Olanda: Verbruggen-Dumfries (’90+4-Zirksee), De Vrij,Ake – Schouten, Simons (’90+4-Brobbey),Reijnders-Malen (’46-Weghorst), Depay (’35-Veerman), Gakpo. Selecționer: Ronald Koeman

Anglia: Pickford-Walker, Stones,Guehi- Saka (’90+3-Konsa),Mainoo (’90+3-Gallagher), Rice,Trippier (’46-Shaw)-Foden (’81-Palmer), Bellingham- Kane (’81-Watkins). Selecționer: Gareth Southgate.

Au marcat:Simmons (‘7) / Kane (’18-penalty), Watkins (’90+1)

Arbitru: Felix Zwayer

Cartonașe galbene; Dumfries. Vam Dijk, Simons/Bellingham, Saka, Trippier.

S-ar fi așteptat cineva ca  Anglia să atace ca Spania, iar Olanda să contraatace în viteza englezilor de mai deunăzi? Este o forțare de notă, dar nu foarte departe de adevăr. În realitate, englezii care au dominat, cu mici recreații, prima repriză da capo al fine, au jucat ce știu, mai exact ce-au învățat de la Southgate, fiindcă de știut știu multe. Diferența a stat în ritm, în plusul de viteză, mult peste ce au etalat ei cu Danemarca sau Slovacia. E adevărat, batavii au marcat primii, printr-o realizare individuală a lui Simons, care după ce i-a suflat mingea lui Rice la marginea careului, a proptit-o sub bară, aproape de vinclu. Dar englezii și-au suflecat mânecile și au reluat treaba. Kane, care juca și vârf, și aripă, l-a testat pe Verbruggen de la distanță și nu peste mult timp a obținut un penalty, certificat doar cu VAR, la o intervenție întârziată a lui Dumfries. Și ”cetățeanul Kane” (n.a.-nici o legătură cu City, ci cu un film de arhivă) a tras fără milă. Și mândra ”portocală” s-a tras la fund uimită de redeșteptarea Engliterrei, de parcă ar fi fost purtară de versurile lui Andrei Mureșanu. Eroul Olandei a fost, totuși, Dumfries, păcătosul din min.18. La o acțiune de virtuozitate a lui Mainoo, Foden a strecurat mingea spre poartă dar fundașul interist a scos de pe linia porții. Același Dumfries a trimis cu capul în bară la o lovitură de colț, dar englezii n-au râmas datori nici la capitolul ”bare”: dacă mingea trăsnită de Foden în min. 30 ar fi ricoșat din bară în plasă, golul ar fi semănat cu bijuteria lui Yamal din ajun!

Dar în repriza secundă, englezii au făcut pasul înapoi și au revenit la posesia gen liru-liru care a enervat pe mulți. Știa Sheringham că atacurile olandeze sunt atât de previzibile? Oricum,olandezii știau și ei bine vorba cu jocul care greșeala așteaptă și nu s-au sfiit să-și imite adversarii. Ocazia a reprizei a fost irosită în min. 62, prin stâlpul apărării batave, Van Dijk, la o fază fixă.Saka a introdus mingea în plasă (’80) dar a fost ofsaid la Walker, omul cu pasa. Omul cu golul a fost rezerva Watkins, bine servit de rezerva Palmer, printr-un inspirat șut în diagonală de la 10 m. Iar Mr. Gareth poate și acum să șoptească ” Bine că mi-a mers și acum!”

Finala Spania-Anglia are loc sâmbătă de la ora 20:00, la Berlin.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii