Google a concediat un inginer care a vorbit deschis despre inteligenţă artificială dezvoltată de companie

sâmbătă, 23 iulie 2022, 14:56
2 MIN
 Google a concediat un inginer care a vorbit deschis despre inteligenţă artificială dezvoltată de companie

Google a concediat unul dintre inginerii săi care a spus că sistemul de inteligenţă artificială al companiei are sentimente, relatează BBC.

Luna trecută, Blake Lemoine şi-a făcut publică teoria conform căreia tehnologia lingvistică a Google este „sensibilă” şi, prin urmare, ar trebui să i se respecte „dorinţele”. Google, plus mai mulţi experţi în inteligenţă artificială, au negat afirmaţiile, iar vineri compania a confirmat că acesta a fost concediat.

Lemoine a declarat pentru BBC că primeşte consultanţă juridică şi a refuzat să facă alte comentarii. Într-un comunicat, Google a declarat că afirmaţiile lui Lemoine cu privire la The Language Model for Dialogue Applications (Lamda) au fost „complet nefondate” şi că societatea a lucrat cu el timp de „multe luni” pentru a clarifica acest lucru.

„Aşadar, este regretabil că, în ciuda angajamentului îndelungat pe acest subiect, Blake a ales să încalce în mod persistent politicile clare de angajare şi de securitate a datelor, care includ necesitatea de a proteja informaţiile despre produse”, se arată în declaraţie.

Lamda este o tehnologie revoluţionară despre care Google spune că se poate angaja în conversaţii libere. Este instrumentul companiei pentru construirea de chatbots.

Blake Lemoine a început să facă titlurile ziarelor luna trecută când a spus că Lamda arată o conştiinţă asemănătoare cu cea umană. Acesta a stârnit discuţii în rândul experţilor şi pasionaţilor de inteligenţă artificială cu privire la progresul tehnologiei care este concepută să pretindă că este un om.

Lemoine, care a lucrat pentru echipa Responsible AI a Google, a declarat pentru Washington Post că sarcina sa era să testeze dacă tehnologia foloseşte discursuri discriminatorii sau de ură.

El a constatat că Lamda a arătat conştiinţă de sine şi că putea purta conversaţii despre religie, emoţii şi temeri. Acest lucru l-a determinat pe Lemoine să creadă că în spatele abilităţilor sale verbale impresionante s-ar putea ascunde şi o minte sensibilă.

SURSA: G4MEDIA

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii