Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Google doodle dedicat medicului Ignaz Semmelweis, care ne-a învățat să ne spălăm mâinile

GALERIE
google
  • google
- +

Google îi dedică vineri, 20 martie 2020, un logo special medicului Ignaz Philipp Semmelweis, în semn de recunoaștere a importanței spălării mâinilor. În plină pandemie de coronavirus, Google alege celebrarea acestei personalități, deși de obicei marca la această dată, printr-un „doodle”, începutul primăverii astronomice.

Ignaz Philipp Semmelweis, care a trăit între 1 iulie 1818 și 13 august 1865, a fost un medic și om de știință maghiar, considerat un pionier al procedurilor antiseptice. S-a născut la Budapesta, dar tatăl său era de origine germană.

I s-a spus „salvatorul mamelor”, pentru că Ignaz Semmelweis a descoperit că incidența unei afecțiuni numite febră puerperală poate fi redusă în mod semnificativ dacă în procedurile obstetricale mâinile sunt dezinfectate.

Febra puerperală este o stare febrilă a mamei care poate apărea după naștere sau după un avort, din cauza pătrunderii agenților patogeni în cavitatea uterină. Netratată și nediagnosticată la timp, această infecție poate provoca o septicemie generalizată și deces. La mijlocul secolului al XIX-lea era o afecțiune comună în spitale și ducea adesea la moartea femeilor.

Ignaz Semmelweis a propus în 1847 practica spălării mâinilor cu soluție de hipoclorit de calciu. Lucra atunci la prima clinică de obstetrică a Spitalului General din Viena, unde doctorii se confruntau cu o rată ridicată a mortalității în cazul femeilor care nășteau.

Și-a publicat concluziile într-o carte, Etiologia, conceptul și profilaxia febrei puerperale, în care arăta că spălarea mâinilor a redus mortalitatea sub 1 la sută. Numai că observațiile lui Semmelweis contraziceau opiniile medicale ale timpului, iar ideile sale au fost respinse de comunitatea medicală.

Semmelweis nu a putut oferi o explicație științifică pentru descoperirea sa și unii doctori au fost ofensați de sugestia că ar trebui să-și spele mâinile, luând în derâdere teoria lui Semmelweis.

În 1865, se pare că Semmelweis a suferit o cădere nervoasă și a fost dus de colegii săi, printr-un șiretlic, la un azil. A murit 14 zile mai târziu, la vârsta de 47 de ani, după ce a fost bătut de gardieni. Moartea i s-ar fi tras de la o rană la mâna dreaptă, care i s-a cangrenat. A fost îngropat la Viena și numai câțiva oameni au venit la înmormântarea sa. Rămășițele pământești i-au fost mutate la Budapesta în 1891, acolo unde din 1904 are o statuie în fața unui spital.

Practicile propuse de Semmelweis au căpătat o recunoaștere pe scară largă abia după mai mulți ani de la moartea sa, când celebrul Louis Pasteur a confirmat teoria germenilor, iar Joseph Lister, participant la cercetarea microbiologului francez, a pus în practică, cu mare succes, metodele igienice ale lui Semmelweis.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri