anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM

vineri, 20.05.2022

Advertorial

Gospodari, gospodărire

GALERIE
Traian Dobre
 • Traian Dobre
- +

         România este o ţară pe care natura a înzestrat-o cu locuri absolut superbe: munţi, câmpii, dealuri, ape şi păduri, cu terenuri roditoare, cu un potenţial turistic imens, dar care nu este pus în valoare aşa cum ar trebui. Cauza este mai mult decât cunoscută: liderii ţării sunt mai preocupaţi de propria imagine decât de imaginea ţării. Această indiferenţă ne-a costat şi încă ne costă.
         Poate ar trebui să coboare din jilţurile în care s-au cocoţat şi să vină la talpa ţării, într-o comună ori într-un sat unde un gospodar ori o mână de gospodari au făcut şi fac minuni. Şi aceasta fără influienţa scandalurilor politice ale unei culori sau ale alteia.
         Zilele acestea, deplasându-mă prin comunele judeţului, mi s-a demonstrat pentru a nu ştiu câta oară că - omul sfinţeşte locul. A se vedea două comune vecine! În una sărăcia şi lipsa de gospodărire fac casă bună. Primăria neîngrijită, bălăriile ating streşinile caselor, şanţurile nesăpate, iar drumurile, chiar dacă sunt doar pietruite, arată ca după război. Şi paradoxal, forţă de muncă există mai ales prin prisma beneficiarilor de ajutoare sociale. Dar dacă edilul nu este gospodar, cine să le ceară gospodărire?     
         Cealaltă comună parcă ar face parte dintr-o altă ţară. Parcă ai fi intrat într-un mic paradis. Flori, curăţenie, şanţuri dalate, drumuri îngrijite şi mai presus de toate oameni ai comunităţii preocupaţi de rezolvarea problemelor ce vrând nevrând mai apar.
Se spune că Primăria este edificiul public nr. 1 al fiecărei comunităţi. După cum arată clădirea primăriei îţi poţi face o primă impresie asupra edilului şef, a capacităţii sale de a administra localitatea şi de a gestiona cât mai eficient problemele comunităţii. În judeţ sunt primării care intră cu brio la categoria – edificiul public nr.1, deci sunt şi primari care se numesc cu adevărat ... gospodari ai comunităţii.
          Dar cum voinţa este cheia succesului, pot spune că astfel de exemple găseşti şi în rândul locuitorilor din mici comunităţi. Şcoli renovate de săteni după ce au strâns bani şi s-au apucat singuri de renovare. În deplină înţelegere, cei care n-au avut bani au muncit. Avem suficiente exemple de trăitori ai mediului rural care s-au apucat de reparat drumurile, nu doar comunale, ci şi judeţene. Sătui să mai aştepte ajutorul de la bugetul statului, care şi aşa nu vine, mai mulţi primari şi-au amintit proverbul "nevoia te învaţă". Unii au investit, împreună cu sătenii, în mici ateliere ca să nu mai apeleze la firme pentru a-şi repara drumurile. Alţii şi-au cumpărat singuri utilaje de construcţii. Comunele lor au acum trotuare nou-nouţe, iar cei care vor să-şi amenajeze drumurile din faţa casei primesc ajutor de la primărie. Deci, dacă se vrea, se poate!
          O tânără actriţă a scenei româneşti, de etnie rromă, spunea recent într-un interviu: „Lucrurile bune se întâmplă dacă tu lupţi şi nu îţi plângi de milă”. Cred că este cazul să ajungem şi noi la această concluzie!
          Deci cu bune, dar şi cu rele, aşa arată România europeană a anului 2014. Se pare că a început să nu ne mai placă sărăcia, lipsa de implicare şi indolenţa. Se pare că românii au început să-şi îndrepte privirea către avevăraţii gospodari, către adevăraţii conducători. Dar încă mai trebuie să luăm atitudine! 

         Ing.dr.ec Traian Dobre

 


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Nimic de salvat

Pavel LUCESCU

Nimic de salvat

Încăput pe mâna lui Barna, Ghinea, Drulă, Năsui şi prietenii, USR a devenit un soi de anexă libertariană a PNL, unde ar fi logic să şi sfârşească, alături de gaşca Câţu-Gorghiu.

opinii

Love story la “om la lună”

George PLEȘU

Love story la “om la lună”

Se face curând un an de zile de când nu am mai scos din player-ul maşinii cd-ul cu albumul În caz de om la lună, strigaţi „om la lună, stânga/ dreapta” după caz.

Tencuiala antiseismică

Neculai SEGHEDIN

Tencuiala antiseismică

Desigur, o legendă urbană, unul din miturile care însoţesc toate amintirile, povestirile, convingerile legate de cutremur, care au dus la dezvoltarea unei adevărate culturi a seismului în România.

Simple notaţii

Alexandru CĂLINESCU

Simple notaţii

Sorin Oprescu mi-a fost dintotdeauna profund antipatic, şi asta înainte să aflu despre matrapazlâcurile lui. Îmi părea un şmecher de „capitală”, un ins cu apucături golăneşti, vulgar şi agresiv. Îl situam cam pe aceeaşi treaptă cu Becali, deşi la acesta din urmă mai puteam detecta nişte urme de umanitate. Am aflat, în urma condamnării lui Oprescu, ceea ce, probabil, ştia destulă lume: doctorul lucra în stil mare, cerea şpăgi colosale, avea - precum mafioţii - oameni de încredere care îl protejau şi îşi asumau treburile riscante. 

pulspulspuls

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

PULS

Unde a dispărut de-o vreme şi de ce madam Şoşo, cea mai cu greutate sinatoare de Iaşi

Multă lumea ne-a tot întrebat în ultima vreme unde o fi dispărut din peisaj sinatoarea de Iaşi cu cea mai mare greutate (la quintale ne referim, nu la influenţă, evident), dar şi cu gura cea mai mare. Ei bine, stimaţi telespectatori, am apelat pentru un răspuns la această spinoasă problemă a politichiei locale, naţionale şi, de ce nu, chiar evropeneşti am putea spune, la aceeaşi sursă a noastră care ne-a spus câte una sau alta la momentul candidaturii ei la Iaşi pe listele auriste, când mai nimeni nu ştia de un’ s-o ia pe madam: adicătelea amicul Archibald Tănase, stimaţi telespectatori, că sigur vă era olecuţă dor de el, nu-i aşa?

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.