Gospodari, gospodărire
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Advertorial

Gospodari, gospodărire

GALERIE
Traian Dobre
  • Traian Dobre
- +

         România este o ţară pe care natura a înzestrat-o cu locuri absolut superbe: munţi, câmpii, dealuri, ape şi păduri, cu terenuri roditoare, cu un potenţial turistic imens, dar care nu este pus în valoare aşa cum ar trebui. Cauza este mai mult decât cunoscută: liderii ţării sunt mai preocupaţi de propria imagine decât de imaginea ţării. Această indiferenţă ne-a costat şi încă ne costă.
         Poate ar trebui să coboare din jilţurile în care s-au cocoţat şi să vină la talpa ţării, într-o comună ori într-un sat unde un gospodar ori o mână de gospodari au făcut şi fac minuni. Şi aceasta fără influienţa scandalurilor politice ale unei culori sau ale alteia.
         Zilele acestea, deplasându-mă prin comunele judeţului, mi s-a demonstrat pentru a nu ştiu câta oară că - omul sfinţeşte locul. A se vedea două comune vecine! În una sărăcia şi lipsa de gospodărire fac casă bună. Primăria neîngrijită, bălăriile ating streşinile caselor, şanţurile nesăpate, iar drumurile, chiar dacă sunt doar pietruite, arată ca după război. Şi paradoxal, forţă de muncă există mai ales prin prisma beneficiarilor de ajutoare sociale. Dar dacă edilul nu este gospodar, cine să le ceară gospodărire?     
         Cealaltă comună parcă ar face parte dintr-o altă ţară. Parcă ai fi intrat într-un mic paradis. Flori, curăţenie, şanţuri dalate, drumuri îngrijite şi mai presus de toate oameni ai comunităţii preocupaţi de rezolvarea problemelor ce vrând nevrând mai apar.
Se spune că Primăria este edificiul public nr. 1 al fiecărei comunităţi. După cum arată clădirea primăriei îţi poţi face o primă impresie asupra edilului şef, a capacităţii sale de a administra localitatea şi de a gestiona cât mai eficient problemele comunităţii. În judeţ sunt primării care intră cu brio la categoria – edificiul public nr.1, deci sunt şi primari care se numesc cu adevărat ... gospodari ai comunităţii.
          Dar cum voinţa este cheia succesului, pot spune că astfel de exemple găseşti şi în rândul locuitorilor din mici comunităţi. Şcoli renovate de săteni după ce au strâns bani şi s-au apucat singuri de renovare. În deplină înţelegere, cei care n-au avut bani au muncit. Avem suficiente exemple de trăitori ai mediului rural care s-au apucat de reparat drumurile, nu doar comunale, ci şi judeţene. Sătui să mai aştepte ajutorul de la bugetul statului, care şi aşa nu vine, mai mulţi primari şi-au amintit proverbul "nevoia te învaţă". Unii au investit, împreună cu sătenii, în mici ateliere ca să nu mai apeleze la firme pentru a-şi repara drumurile. Alţii şi-au cumpărat singuri utilaje de construcţii. Comunele lor au acum trotuare nou-nouţe, iar cei care vor să-şi amenajeze drumurile din faţa casei primesc ajutor de la primărie. Deci, dacă se vrea, se poate!
          O tânără actriţă a scenei româneşti, de etnie rromă, spunea recent într-un interviu: „Lucrurile bune se întâmplă dacă tu lupţi şi nu îţi plângi de milă”. Cred că este cazul să ajungem şi noi la această concluzie!
          Deci cu bune, dar şi cu rele, aşa arată România europeană a anului 2014. Se pare că a început să nu ne mai placă sărăcia, lipsa de implicare şi indolenţa. Se pare că românii au început să-şi îndrepte privirea către avevăraţii gospodari, către adevăraţii conducători. Dar încă mai trebuie să luăm atitudine! 

         Ing.dr.ec Traian Dobre

 


 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Cosmin PAȘCA

Apărarea şi rechizitoriul lui VV. De unde atâta pasiune?

Rămâne de văzut dacă demiterea lui Voiculescu, întâmplător chiar după anunţata depolitizare a CAS-urilor, va aduce o binemeritată linişte în societate (că în „sistem” cu siguranţă va aduce). În toate cazurile, patima cu care opinia publică s-a raportat la mandatul lui VV, tangentă cu metafizica, ar merita nişte studii sociologice sănătoase.

Filmuletul zilei

opinii

K1 didactic

Codrin Liviu CUȚITARU

K1 didactic

„Ai căpătat contuziile la un meci!” „Oh, nu!” a răspuns Noe. „Nu sunt în faza meciurilor. Învăţ. Aveam însă de predat, la anul I B, portretul lui Ştefan cel Mare, făcut de Grigore Ureche. Am vrut să-i dau culoare marţială, chiar dacă nu lupt încă în ring. Am cerut un voluntar pentru rolul domnitorului. Am precizat că eu voi fi un boier inocent. S-a oferit Mişa Ovinuţ, băietanul creţ din Vaslui. M-a rupt, frate, nu altceva! A interpretat, cred, sintagma degrabă vărsătoriu de sânge nevinovat extrem de literal.”

Datoria publică în contextul crizelor

Alin ANDRIEȘ

Datoria publică în contextul crizelor

Datoria publică a crescut considerabil în ultimele decenii în majoritatea economiilor şi această tendinţă a fost amplificată de actuala criză de sănătate.

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

George ŢURCĂNAŞU

La Cristeşti Regiunea din cuvinte a coborât efectiv în stradă

Politicienii Bucureştiului ar trebui să ţină seama de faptul că în faţa lor se află acum o mulţime pentru care discursul reţinut şi pedant nu mai e o opţiune! Aceiaşi politicieni ai centrului ar mai trebui să ţină seama şi de faptul că viteza cu care se propagă ideile regionaliste şi se revizuiesc convingerile personale ale trăitorilor din regiune noastră accelerează. Cu alte cuvinte, dragi politicieni de la centru, regionalismul în Moldova nu (mai) e o fandoseală, aşa cum mulţi dintre voi aţi sperat să fie. Culmea e că şi voi aţi pus umărul la această accelerare, prin preluarea ideilor vehiculate de unii membri ai MDM, IpA8 sau MVA în campaniile electorale mai recente.

pulspulspuls

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Traseu bătut în cuie de la Bucureşti pentru Paralexe

Pentru că, iată, de vreo două zile încoace tot auzim cum se fac şi se desfac scenarii care mai de care despre ce se va întâmpla la vârful filialei liberale de la Iaşi în perioada următoare, am zis că e cazul să vă spunem şi noi ce-am auzit pe ici pe colo. 

Caricatura zilei

Abrogare ordin

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.