anunturi
grandchef
mineralia
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

sambata, 25.06.2022

Grădina Botanică se schimbă la faţă. Va avea un auditoriu pentru 400 de persoane

GALERIE
gradina botanica
 • gradina botanica
- +

Aici va fi construit un auditoriu unde să poată să asiste simultan 300-400 de persoane. Vor fi reparate aleile, iar pavelele vor fi acoperite cu beton. Banii pentru investiţii, de 20 de ori mai mult decât a putut aloca anterior UAIC, provin de la Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior din România.

Universitatea „Alexandru Ioan Cuza“ din Iaşi va efectua primele mari lucrări de organizare şi de amenajare a spaţiului din Grădina Botanică din ultimii zece ani. UAIC, prin Grădina Botanică „Anastasie Fătu“, a câştigat un proiect de un milion de lei pe o linie de finanţare destinată grădinilor botanice, desfăşurat de către Consiliul Naţional pentru Finanţarea Învăţământului Superior din România. Prin urmare, UAIC a demarat o licitaţie spartă în trei loturi pentru a desfăşura o serie de lucrări la Grădină.

Universitatea vrea să repare un auditoriu care se află în zona principală a grădinii şi să-l transforme într-un spaţiu acoperit, în aer liber, la care să se poată desfăşura evenimente la care să asiste 3-4 sute de persoane în acelaşi timp. Pentru acest capitol sunt alocaţi 320.000 de lei. Apoi, se doreşte efectuarea de reparaţii la alei, pe o suprafaţă de aproape 5.000 de metri pătraţi, care nu s-au mai făcut din anul 2008. 115.500 de lei vor fi fi alocaţi pentru reparaţii curente ale aleilor şi acoperirea cu pavele din beton, în timp ce 327.000 de lei pentru reparaţii curente ale aleilor şi îmbrăcarea lor cu asfalt bitumat. Restul sumei va fi folosit pentru diverse reparaţii. 

„Niciuna nu suportă  vreo amânare“

„Nevoile grădinii sunt foarte multe. Dacă ar fi să mă întrebaţi care este prima, aş spune că toate şi că niciuna nu suportă vreo amânare. Din banii proiectului putea fi finanţată şi componenta resursei umane, a salariilor, însă noi am discutat şi am stabilit ca suma să fie dată integral pentru nevoile imediate şi îmbunătăţiri aduse spaţiului, aşa că o vom repartiza exclusiv pe reparaţii“, a declarat prof.dr. Cătălin Tănase, director al grădinii şi prorector al universităţii. Acesta a precizat că s-a hotărât concentrarea reparaţiei aleilor într-o singură zonă, pentru a atrage atenţia asupra modificărilor făcute şi asupra faptului că este nevoie de o investiţie chiar mai mare decât aceasta.

„Sigur că am dorit ca acestea să fie în sectoarele care chiar nu mai suportă nicio amânare, însă, din păcate, majoritatea acelor suprafeţe se află în zona care sunt în litigiu, şi din această cauză nu putem interveni, aşa că am decis să mergem unitar pe suprafeţe care au statutul juridic clarificat şi care sunt zone cu impact deosebit. În acestea, prin plantele care se găsesc acolo, pot şi ştiu că reprezintă, în anumite momente ale anului, atracţii maxime. E vorba de rozariu, secţia sistematică şi aleea principală“, a completat directorul. În paralel, va fi instalat şi un sistem de iluminat ecologic cu panouri solare în zone în care lumina solară persistă în majoritatea timpului din zi. 

Ultimele investiţii majore, în 2008

În ceea ce priveşte cea mai mare realizare a acestui proiect - auditoriul, acesta este gândit în zona bazinului mic, lângă coloanele de piatră şi este în planul grădinii încă din ’60, de când a fost construită. „Dorim să reamenajăm zona respectivă, să oferim un auditoriu în aer liber, să aibă un rol educativ, pentru a nu mai fi condiţionaţi să organizăm activităţi doar cu 20-30 de studenţi într-o grupă în spaţiile pe care le deţinem acum. Vrem ca prin acest auditoriu să îmbunătăţim şi să diversificăm activităţile noastre“, a completat directorul.

Aceasta va fi o construcţie care trebuie gândită, conform caietului de sarcini, în completare şi în coexistenţă cu zona respectivă, existând şi posibilitatea ca, dacă planurile firmei care câştigă proiectul nu corespund cu viziunea conducerii grădinii, el să nu fie dus la bun sfârşit. În materie de investiţii realizate în ultimii ani la grădină, anul trecut s-a alocat din fondurile proprii ale UAIC suma de 50.000 de lei care a fost investită în zona administrativă, cea în care vizitatorii nu ajung. 

Cele mai ample lucrări de reparaţie şi reabilitare au fost în anii 2008-2009, când s-au refăcut aproape 6.000 de metri pătraţi de alei. „În momentul acesta e nevoie ca toată lumea din Iaşi să fie mai atentă vizavi de ceea ce se întâmplă în Grădină şi noi să putem diversifica în măsura posibilităţilor noastre. Este totuşi mama tuturor grădinilor botanice din România“, a conchis prorectorul. 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Ce urmează după David?

Nicolae GRECU

Ce urmează după David?

Va rămâne copilul minune din înotul românesc un star nemuritor, rece şi singur sau va fi pionul unei emulaţii atât de necesare în sportul autohton?

opinii

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Eugen MUNTEANU

Curentul latinist şi configurarea conştiinţei identitare româneşti moderne (IV)

Ideile învăţaţilor ardeleni privitoare la originea romană a poporului român şi la caracterul latin al limbii române au fost receptate şi împărtăşite şi de păturile cultivate ale societăţii din Moldova şi Valahia, contribuind la accelerarea procesului de modernizare, în sensul occidentalizării.

Cât de eficiente sunt pieţele?

Aurelian-Petruș PLOPEANU

Cât de eficiente sunt pieţele?

Titlul este extrem de îndrăzneţ deoarece dialectica privind eficienţa sau ineficienţa pieţelor se găseşte permanent într-un impas. Sistemele complexe nu pot fi înţelese dintr-o perspectivă simplistă. Interogaţia poate fi încadrată în ceea ce Andrei Pleşu numea întrebări „mari” sau „ruseşti”, ceea ce poate conduce spre un drum fără oprire. 

Franţa, în echilibru fragil

Alexandru CĂLINESCU

Franţa, în echilibru fragil

Dezavuarea lui Macron şi a politicii sale este fără echivoc. Partidul preşedintelui LREM (La République En Marche) a fost din capul locului o construcţie artificială, o ficţiune. LREM a canibalizat cele două mari partide tradiţionale de la dreapta şi de la stânga (...). Reformele pe care le promitea Macron au rămas, aproape toate, literă moartă. Preşedintele a preferat să apeleze la ceea ce se numeşte „democraţie directă”, organizând dezbateri naţionale (ineficiente) şi înfiinţând organisme artificiale („Convenţia cetăţenească pentru climat” - „cetăţenesc” este un cuvânt magic, sugerând racordarea la tradiţia republicană).

pulspulspuls

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Acţiunea Autobuzul la filiala unui partid din Iaşi: crosul poştaşilor la votarea de azi

Foială mare de câteva zile la poştalionul ieşean, stimaţi telespectatori. Motivul: nu vreo chestiune profesională sau vreun eveniment legat de instituţiune, ci cu totul altceva: faptul că şeful de la Iaşi, un locotenent de-al menajerului de oraş Grămadă, va candida la alegerile pemepiste din filiala judeţeană, alegeri care au loc chiar astăzi. 

Caricatura zilei

Tik Tok Yoga

Editia PDF

Bancul zilei

Doctorul, panicat de o spargere de teava, suna repede instalatorul: -Hai, te rog, urgent, toata pivnita e inundata din cauza un (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.