anunturi
grandchef
Bolta rece
anunturi
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional
anunturi

Grădina domnului Josep Borrell

GALERIE
lucian dirdala
 • lucian dirdala
- +

Una din problemele apărute frecvent în discursurile oficialilor europeni, şi Înaltul Reprezentant nu face excepţie, este tendinţa de a lansa enunţuri excesiv de generale, care nu pot evita simplificările nocive.

„Da, Europa este o grădină. Am construit o grădină. Totul funcţionează. Este cea mai bună combinaţie de libertate politică, prosperitate economică şi coeziune socială pe care omenirea a fost capabilă să o construiască - cele trei, împreună. (...) Restul lumii (...) nu e chiar o grădină. Cea mai mare parte din restul lumii este o junglă, iar jungla ar putea invada grădina.”

Aceste cuvinte rostite de şeful diplomaţiei UE, Josep Borrell, nu sunt rasiste, aşa cum s-au repezit să le denunţe destui non-occidentali şi, în Europa, mediile de stânga. „Rasist” a devenit insulta pe care spiritele progresiste mai avântate o azvârle asupra a tot ceea ce nu le convine din discursul politic actual al adversarilor sau, câteodată, al colegilor de baricadă cu conştiinţă revoluţionară mai precară.

Un astfel de coleg este, iată, Josep Borrell, membru de aproape o viaţă (din 1975) în Partidul Socialist Muncitoresc Spaniol. Enunţul său nu este rasist, ci doar simplist şi superficial - o surpriză neplăcută din partea unui om politic cult şi experimentat. Tinerii diplomaţi în devenire, adunaţi la Bruges sub cupola noii Academii Diplomatice Europene, meritau ceva mai mult decât această metaforă nereuşită. Şi, din păcate, ea pune în umbră câteva idei interesante pe care domnul Borrell reuşeşte să le transmită, deşi intervenţia sa a fost una relativ scurtă. Spre exemplu, ideea că războiul din Ucraina ar marca sfârşitul epocii post-Război Rece ar merita o discuţie amplă; la fel, observaţia că suntem într-un moment de creare a unei „noi lumi”. Nu sunt idei care să aparţină domnului Borrell - ele au mai fost exprimate în literatura de specialitate. Dar, oricum, sunt interesante şi nu meritau să treacă în plan secund din cauza opoziţiei metaforice grădină - junglă, care subîntinde întregul discurs. Astfel, la final, domnul Borrell îşi sfătuieşte tinerii colegi: „Păstraţi grădina, fiţi buni grădinari. Dar datoria voastră nu va fi aceea de a vă ocupa de grădină, ci de jungla de afară”. Păcat.

Se poate discuta dacă Europa - a se citi, Uniunea Europeană - este cea mai bună combinaţie de libertate, prosperitate şi coeziune socială din istorie. Ceea ce vrea domnul Borrell este să afirme superioritatea modelului UE faţă de cel american sau anglo-saxon. Multe depind de modul în care definim termenii „bun/ bună”, dar este clar că sunt mulţi cei ce preferă varianta vest-europeană de capitalism îmblânzit. Cu siguranţă că experienţele nu tocmai satisfăcătoare din Estul continentului ar fi minimalizate cu argumentul că regiunea încă nu a atins nivelul de maturitate al Vestului, dar o va face în curând. În sine, enunţul  nu este chiar aşa problematic, venind de la un înalt demnitar UE. De la domnia sa nu ar trebui să ne aşteptăm la rigoare ştiinţifică, dar la mai multă sensibilitate - da.

Lucrurile devin mai serioase, însă, atunci când Înaltul Reprezentant pentru Afaceri Externe şi Politica de Securitate afirmă că „totul funcţionează”. Aici nu mai vorbim de ataşament explicabil faţă de propria instituţie şi propriul sistem, ci de o clară atenuare a spiritului (auto)critic. Nu totul funcţionează - mai bine zis, nu totul funcţionează cum ar trebui. Iar în ultima vreme s-a văzut tot mai clar că, în anumite privinţe, lucrurile nu merg în direcţia bună.

Se poate, iarăşi, trece peste supărarea unor guverne şi, în general, a unor medii non-occidentale. Cea mai discutată a fost, până în prezent, reacţia guvernului Emiratelor Arabe Unite - o ţară ce îşi permite, în ultima vreme, tot mai multe crize de orgoliu în relaţia cu Vestul. Se ştie, de altfel, că liderul acestei ţări, precum şi prinţul moştenitor saudit, şi-au permis recent să sfideze Casa Albă, refuzând conversaţii telefonice cu preşedintele Biden pe tema preţului petrolului. Dar nu Emiratele Arabe Unite se află în postura de a-l critica pe Josep Borrell, ci europenii înşişi.

Una din problemele apărute frecvent în discursurile oficialilor europeni, şi Înaltul Reprezentant nu face excepţie, este tendinţa de a lansa enunţuri excesiv de generale, care nu pot evita simplificările nocive. „Cea mai mare parte din restul lumii” - jungla - cu siguranţă că exclude democraţiile liberale de pe alte continente, dar pare să cuprindă o mulţime de spaţii şi sisteme care, altfel, nu au mare lucru în comun. Nu e cea mai bună idee să pui pe acelaşi plan, astăzi, ţări care îşi reprimă populaţia şi ţări care, pur şi simplu, nu o pot hrăni; despotisme sofisticate şi state non-guvernabile; în fine, ţări care chiar pot nutri gânduri de invazie, precum Rusia, şi locuri de unde oamenii pleacă („invadând” Europa) doar pentru că se tem pentru viaţa lor sau îşi doresc să trăiască mai bine. Ca om de stânga, domnul Borrell ar fi trebuit să fie mai sensibil. Ca şef al politicii externe comunitare - ceva mai responsabil.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Alexandru LĂZESCU

La Davos agenda a fost dominată de imperativul „salvării planetei” şi ofensiva de şarm a Chinei (II)

Percepţia negativă şi criticile faţă de reuniunea de la Davos, în cadrul căreia vicepremierul chinez Liu He a anunţat dorinţa Beijingului de „re-globalizare”, au căpătat o tot mai mare amploare pe măsură ce propunerile avansate în timpul discuţiilor din cadrul Forumului s-au transformat într-o agendă radicală de inginerie socială motivată de o titanică luptă cu „schimbările climatice”.

opinii

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Nichita DANILOV

Pe viscol. Senin. Frescele de la Scobinţi

Mărturisesc că scriu aceste rânduri cu mâhnire. Cu întristare. (...) Prin anii '86 am apărut amândoi, într-adevăr, pe pagina întâi a revistei Dialog. Eu, cu o poezie intitulată Senin, domnia sa cu un tablou cu Ceauşescu. A ieşit un scandal de proporţii. Revista Dialog a scăpat ca prin urechile acului, era cât pe ce să fie desfiinţată după acest incident.

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Michael ASTNER

Nea Omăt şi doamna Iarnă

Însemnări mai mult sau mai puţin (ne)însemnate (III)

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Eugen MUNTEANU

Gh. Ivănescu. O poveste de iubire de odinioară (X)

Respins pe toate planurile, tânărul Gh. Ivănescu mai face o ultimă încercare de a convinge, scriindu‑le câte o scrisoare domnișoarei Viorica, mamei și tatălui acesteia.

pulspulspuls

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Gata, scădeţi-i cota de advocat lui dom’ Todorel, că s-a făcut de baftă!

Aloo, barou’, se aude? Scădeţi-i, dom’le, cota de advocat de top lui dom reftor Todorel, că nu se mai poate cu el la tarifele alea, şi asta doar ca să deschidă dosarul! Ia’n cetiţi şi vă cruciţi cam cum a păţit-o dom’ reftor, în calitatea lui de advocat de top naţional, dacă nu cumva chiar evropenesc, la un proces dintr-un judeţ din zonă! 

Caricatura zilei

Second Hand Germania

Editia PDF

Bancul zilei

Doi prieteni se întâlnesc dupa multa vreme: - Ei, prietene, cum e viata de barbat însurat? - Excelenta! Am reu (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Un raport al Universitatii “Babes Bolyai” din Cluj Napoca a stabilit ca teza de doctorat a ministrului de Interne este plagiata. Credeti ca Lucian Bode sa demisioneze?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.