Grădina, oază de liniște în intimitatea casei tale

joi, 16 mai 2024, 12:44
5 MIN
 Grădina, oază de liniște în intimitatea casei tale

Amenajarea unei grădini poate să se transforme într-un proiect de suflet, dacă ai răbdare să decorezi și să adaptezi spațiul în așa fel încât să te simți mereu ca acasă. Grădina este un refugiu și în același timp spațiu de relaxare, care poate să aducă o adevarată oază de liniște în intimitatea casei tale.

Amenajarea unei grădini de dimensiuni mari

Mai ales în sezonul cald și uscat, va fi o adevărată plăcere să iei o gură de aer curat și să te bucuri de soare, în mijlocul vegetației, în propriul spațiu. Când spațiul este unul generos, gazonul te va ajuta foarte mult să întreții curățenia și să păstrezi un aspect plăcut în grădina ta, indiferent de ce alte elemente alegi să aduci aici. Așadar, este important să obții denivelări, jocuri de forme, culori și dimensiuni, pentru un decor frumos, plăcut și atrăgător.

Plantele cu flori pot să animeze grădina, iar cele verzi, precum tuia și altele din aceeași specie vor crea o paletă cromatică în care verdele aduce nuanțe armonioase, care vor conecta întreg spațiul cu natura înconjurătoare.

Idei de amenajare simplă a grădinilor în spații mici

În orașe, un spațiu în aer liber este mai greu de obținut. Pentru cei care, însă, dispun de un mic spațiu, oricât de restrâns ar fi el, există soluții. Chiar și o curte foarte mică poate să se transforme într-un refugiu în care să evadezi din aglomerația și gălăgia urbană, ori de câte ori ai ocazia!

Dacă vei ține cont de specificul spațiului, cu siguranță ai șanse foarte mari să realizezi un plan pentru mica ta grădină, iar cu puțină imaginație, poți obține o adevarată oază de liniște. Poți alege oricând plantele verzi curgătoare, care să mascheze gardul sau zidul curții și pomii de dimensiuni mici, care au un efect miraculos în amenajare și îți pot ține umbră în zilele toride. Spatiul limitat nu este o scuza pentru a nu te bucura de florile tale preferate.

Gradina în stil rustic

Dacă îți dorești să îi dai grădinii tale o notă tradițională, atunci stilul rustic este cel mai potrivit pentru tine. Atunci când îți dorești o grădină amenajată în stil rustic, ai grijă să nu creezi prea multă simetrie. Dacă ai proceda astfel, ai cădea într-un stil diferit, unul mai vestic, poate chiar american. Ce poți face concret? Folosește multe culori și nu te gândi prea mult dacă acestea se potrivesc sau nu. În mod deosebit, plantează flori în diferite nuanțe și alege soiuri de câmp, nu neapărat variante hibride. O idee bună este să le pui în ghivece de lut, chiar și sparte, în mai multe zone din grădina ta.

O gradină amenajată frumos, în stil exotic

O amenajarea cu adevărat spectaculoasă a unei grădini are puterea de a impresiona pe oricine. Iar cum tot ce e mai frumos și luxos costă, dacă te-ai hotărât că vrei să amenajezi spațiul de pe lângă casă în stil exotic, pregătește-te pentru o investiție apoape gigantică. O gradină exotică nu generează numai costurile de achiziționare a plantelor și accesoriilor necesare, ci și costuri destul de mari pentru întreținerea ei pe parcurs. Dacă mediul nu este unul propice pentru speciile de plante alese, atunci acestea nu au cum să se dezvolte. Prin urmare, trebuie să creezi un întreg mediu exotic, care să încurajeze o bună creștere a plantelor și să întrețină o atmosferă potrivită, pe tot parcursul anului.

Plantele exotice au nevoie de multă ațentie, altfel riști ca florile sau arbuștii să se usuce înainte de vreme. Probabil îți dorești să te poți bucura de ei cât mai mult timp, așadar e nevoie să te asiguri că vor avea parte de îngrijirea necesară, constant. Este imperios necesar să te consulți cu un specialist înainte de a începe să faci achiziții și amenajări, deoarece vei avea nevoie de câteva indicații legate de poziționare, spațiu și materiale.

Amenajarea unei grădini elegante, boeme

O gradină elegantă înseamnă simplitate și rafinament. Pentru o grădină elegantă și simplă poți apela la stilul franțuzesc, care aduce elemente naturale, deschise la culoare, precum lemnul sau fierul vopsit în alb. Primii pași în amenajarea unei grădini elegante sunt ordinea și simetria, care trebuie să definească întreg spațiul. Acest gen de grădini au fost conecepute pentru a pune mai mult în valoare un element principal, precum casa sau foișorul din curte. Plantele cel mai des folosite în grădinile elegante, franțuzești, sunt lavanda, cannas, daliile, trandafirii și crinii.

Gradină modernă, cu spațiu de relaxare

Indiferent dacă locuiești la casă sau la bloc, în mediul rural sau la oraș, o gradină modernă poate să reprezinte o amenajare de succes, dacă spațiul este gândit cum trebuie și dacă ai un plan bine stabilit de la început. În primul rând nu uita că, dacă grădina este o extensie a interiorului casei, ea trebuie să fie în ton cu arhitectura.

Gradina modernă se caracterizează, în primă fază, prin forme simple, o aranjare minimalistă a plantelor, ordine și geometrie. Poți crea un ansamblu de suporturi pentru plante, pe mai multe nivele, pentru a reprezenta cât mai bine vegetația și să maschezi toate colțurile mai puțin estetice, cu ajutorul lemnului. Pentru ca spațiul să fie funcțional și comod atât pe timp de zi, cât și pe timp de noapte, apelează cu încredere la becurile LED, pe care poți să le poziționezi sub o banchetă exterioară din lemn, alături de restul corpurilor de mobilier pentru grădină.

Grădină amenajată după regulile feng-shui

Conform principiilor de amenajare feng shui, în partea de nord ar trebui să se afle elemente de apă. Acolo va fi locul perfect pentru a amplasa o piscină, o sursa de apă pentru flori, un bazin cu pești sau un jacuzzi. În partea de est, e bine să plantezi pomi fructiferi, plante medicinale sau fructe și legume care pot fi consumate, care servesc sănătății și bunăstării. Tot aici poți să amenajezi și un spațiu de joacă pentru copii, dacă îți permit dimensiunile.

Sudul este întotdeauna destinat elementelor de foc. Acolo poți amplasa grătarul sau zona în care se gătește (dacă este vorba și despre o bucătărie mică exterioară) și, tot acolo, se vor arde și resturile vegetale, precum iarba uscată sau buruienile de la flori.

În zona de vest poți construi un loc de relaxare, precum un foișor, o zonă de ședere cu masă și băncuțe sau scaune. De asemenea, poți amenaja și căsuțe pentru vrăbiuțe sau loc pentru animalele de companie, dacă este cazul. După regula feng-shui, tot aici se folosesc și elementele metalice.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii