GRAFICE - Iaşul este pe locul III în ţară după contribuţia lunară medie la pensiile private
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

miercuri, 16.06.2021

GRAFICE - Iaşul este pe locul III în ţară după contribuţia lunară medie la pensiile private

GALERIE
pensii private
  • pensii private
- +

Contribuţia medie plătită în primele trei luni ale anului de către angajaţii din judeţul Iaşi a fost de 234 lei/participant. In Bucureşti, contributia a fost de 274 lei/participant, iar în Cluj de 257 lei/participant.

Iaşul se află pe locul 3 la nivel naţional după contribuţia lunară medie la Fondul de pensii administrate privat - Pilonul II, reiese din cel mai recent raport privind evoluţia pensiilor private, publicat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF). Conform documentului ASF, consultat de „Ziarul de Iaşi”, contribuţia lunară medie înregistrată în judeţul Iaşi a fost de 234 lei/participant la finalul primului trimestru al anului 2021, cea mai mare valoare fiind înregistrată în Municipiul Bucureşti (274 lei/participant). În Cluj, contribuţia lunară medie a fost de 257 lei/participant (locul 2), iar în Timiş de 228 lei/participant (locul 4). Cele mai mici contribuţii lunare medii s-au înregistrat în Bistriţa-Năsăud, Vrancea şi Harghita, cu aproximativ 166 lei/participant.

Lunar se strâng din Iaşi aproape 17 milioane de lei

Pilonul II este reglementat prin Legea nr. 411/2004, acest sistem având drept scop completarea veniturilor din pensia de stat, fiind introdus în România în anul 2008. Dacă până atunci tot ce se achita către bugetul Asigurărilor sociale era folosit pentru plata pensionarilor actuali, prin sistemul de pensii administrate privat, cei 3.75% din contribuţiile C.A.S. (Contribuţia pentru Asigurări Sociale) se duc într-un cont individual de pensie administrat privat. În ceea ce priveşte distribuţia pe regiuni a contribuţiilor lunare totale la Pilonul II, există o diferenţă accentuată între regiuni, Municipiul Bucureşti înregistrând cele mai mari valori (195,8 milioane lei). În celelalte judeţe, contribuţiile totale lunare se încadrează între 1,8 - 33,9 milioane lei.

În Iaşi, contribuţiile lunare totale la finalul primului trimestru al anului 2021 au fost de 16,9 milioane lei, valoarea maximă de 33,9 milioane lei fiind înregistrată în Cluj, iar în Timiş contribuţiile lunare au însumat 31,4 milioane lei. La polul opus se află sudul ţării – Giurgiu, Mehedinţi, Ialomiţa, Caraş-Severin, Teleorman şi Călăraşi, înregistrând cele mai scăzute valori (între 1,8 şi 3,3 milioane lei). De la începutul anului şi până în luna martie 2021 au fost virate contribuţii brute către fondurile de pensii administrate privat în cuantum de 2,42 miliarde lei, cu 6% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă a anului anterior.

Active totale de 80,19 miliarde lei

La 31 martie 2021, numărul total al participanţilor la sistemul de pensii administrate privat a fost de 7,68 milioane persoane, în creştere cu 2% comparativ cu aceeaşi dată a anului anterior. În acelaşi timp, în Registrul Electronic al ASF erau înscrise şapte fonduri de pensii administrate privat. Acestea sunt administrate de şapte administratori de fonduri de pensii private, activele acestora fiind sub supravegherea a patru bănci din România cu rol de depozitări.

Primele trei fonduri de pensii administrate privat în funcţie de numărul de participanţi, respectiv FPFP NN (27%), FPAP AZT Viitorul Tău (21%) şi FPAP Metropolitan Life (14%), cumulează un procent de 62% din numărul total de persoane înrolate în sistem. Valoarea totală a activelor nete ale fondurilor de pensii administrate privat a fost de 80,19 miliarde lei la finalul primului trimestru al anului 2021, în creştere cu aproximativ 33% comparativ cu aceeaşi dată a anului 2020. În perioada ianuarie-martie 2021, s-au făcut plăţi de 64,47 milioane lei, către 3.991 de participanţi şi beneficiari.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Pesedistul bun, pesedistul rău

Cătălin ONOFREI

Pesedistul bun, pesedistul rău

În viitor, se vor înmulţi cazurile în care înţeleptul Vasile se va contra cu ţăranul Marcel! 

Filmuletul zilei

opinii

Din ce în ce mai buni

Briscan ZARA

Din ce în ce mai buni

Ideea pensionării la 70 de ani mi se pare bună, însă doar ca idee, nu ca lege. Pentru că se ştie faptul că românii sunt extrem de buni la interpretarea oricărui text, fie el biblic, politic sau legislativ, şi vor fi în stare să scoată din asta ceva cu totul şi cu totul diferit decât ce s-a intenţionat, chiar pervers.

Glose la Eminescu

Nicolae TURTUREANU

Glose la Eminescu

* „E ochiul lui/ atotcuprinzător,/ scăldându-ne-n lumină/ preacurată.// Poeţi ce-au fost,/ poeţi ce au să vină,/ traşi pe a poeziei sale roată.”

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

Mihai DORIN

Eminescu - în vremea lui şi a noastră

În vremea lui, Eminescu a fost de puţini înţeles, de unii iubit, de mulţi urât. Nimic nou sub soare. Să înţelegi un om care venea din adâncul timpului, de la „izvoarele veşnice” din care, vorba lui Iorga, se nutresc „naţiile şi secolele”, nu era la îndemână decât spiritelor alese. Iar acestea erau puţine, într-un timp anomic, în care regulile le făceau parvenţii, năimiţii, patrioţii de profesie, speculanţii „frazei”, adică ai vorbelor fără duh, învăţate pe de rost, pentru a camufla adevărul vieţii. Cronicarul acelui timp e perceput a fi Caragiale, întrucât râsu-plânsu are mai mare trecere decât tragicul eminescian. Cei doi se întâlnesc însă în pasiunea de a devoala adevărulşi a vitupera impostura.

pulspulspuls

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Vizitele de dimineaţă ale lui Mihăiţă care i-au scos din minţi pe procurori

Of, of, că grele vremuri am mai ajuns să trăim la Iaşi, stimaţi telespectatori, încât iote că nu trec două zile şi iar ne năpădesc informaţiile pe surse toate una şi una despre dosarele mai marilor zilei, fie Mihăiţă, fie dom’ Costel. 

Caricatura zilei

City manager

Editia PDF

Bancul zilei

De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.