marti, 24.05.2022
Cei mai buni artişti ai scenelor lirice româneşti au urcat sâmbătă seară pe scena Teatrului Naţional pentru un eveniment inedit în lumea culturală românească. Iaşul a găzduit prima ediţie a Galei Operelor Naţionale Române, un proiect ce doreşte să devină o tradiţie şi să ne sporească şansele de a deveni capitală culturală europeană. De-a lungul serii, reprezentanţii operelor, dar şi ai administraţiei locale nu au contenit cu laudele la adresa conducerii instituţiei ieşene, iniţiatoarea acestui eveniment. Astfel, dacă actorii sunt răsplătiţi de mai bine de 20 de ani în cadrul Galei UNITER, a venit rândul artiştilor lirici să intre în atenţia publică.
Pe lângă momentele de emoţie în care câştigătorii au primit statuete sub formă de muză cu harpă şi plachete, invitaţii şi spectatorii s-au bucurat de o selecţie extraordinară de momente artistice din spectacolele ONRI.
IMAGINI DE LA SOSIREA INVITAŢILOR
IMAGINI DE LA SOSIREA INVITAŢILOR (II)
S-a aplaudat frenetic la fragmentele din „Indiile Galante“, la Marşul triumfal din „Aida“, dar şi la câteva arii din „Carmen“ sau „Traviata“. Din cele 14 nominalizări propuse de Opera Naţională ieşeană, şase au reuşit să convingă juriul că merită să primească statueta. Maestrul Ioan Tugearu a fost desemnat cel mai bun coregraf pentru „D’ale Carnavalului“, Roua Răuţ este cea mai bună solistă de balet (rolurile Giselle şi Miţa Baston), iar Laszlo Szekely (Ungaria) a luat premiul pentru concepţia decorurilor din spectacolul „Aida“, jucat la Iaşi. Spre sfârşitul Galei, „D’ale Carnavalului“ intră din nou în atenţia publicului, primind titlul de cel mai bun spectacol din creaţia românească. „Pe scena asta am înviat şi am reînviat în ultimele două-trei luni. Deşi am montat foarte multe spectacole, există două mari personalităţi româneşti de care mi-a fost întotdeauna frică: Caragiale şi Eminescu. Nici nu ştiu cui să ofer acest premiu. Cred că o să-l las în mijlocul sălii de balet, pentru că ce au făcut aceşti dansatori este cu totul uimitor pentru mine“, a spus, vizibil emoţionat, regizorul Ioan Tugearu. Două dintre cele mai aşteptate premii ale serii au fost adjudecate tot de Iaşi. Cel mai bun regizor al stagiunii care tocmai se încheie este Andrei Şerban, pentru producţiile „Indiile Galante“ şi „Troienele“, iar cel mai bun spectacol al anului este „Indiile Galante“. Deşi Andrei Şerban nu a fost prezent la Gală, Beatrice Rancea a dezvăluit că maestrul aştepta cu emoţie rezultatele competiţiei.
IMAGINI DE LA DECERNAREA PREMIILOR
Premiu pentru Mioara Cortez
Cu bucurie a fost primit şi premiul dirijorului italian David Crescenzi, care, deşi a fost nominalizat de Opera Naţională Română Timişoara, este un colaborator constant al instituţiei ieşene. Conducerea ONRI a mai oferit patru premii speciale, pentru a răsplăti talentul câtorva personalităţi de renume din peisajul cultural românesc, dar şi internaţional. Renumita soprană Mioara Cortez s-a întors acasă special pentru a primi această distincţie de excelenţă, arătându-şi recunoştinţa faţă de Beatrice Rancea pentru eforturile susţinute de a rupe barierele convenţionale din lumea operei. Printr-un telefon înregistrat, Andrei Şerban a anunţat premiul de excelenţă pentru scenografie, oferit Doinei Levintza. „Acum câteva luni ai reinventat la Iaşi noi costume troiene şi ne-ai surprins cum ai transformat sub ochii noştri mătăsuri, pânze şi aur în obiecte de artă, chiar dacă aveai un braţ în ghips. Ne fascinezi pe toţi cu inspiraţia şi creativitatea ta, în artă şi în modă“, a spus maestrul. Soprana Adriana Severin, descrisă ca un „fenomen vocal cu un timbru frumos, cu o voce deosebit de amplă, egală pe toată întinderea, şi dotată cu măiestrie actoricească şi inteligenţă scenică“, a primit distincţia Galei pentru întreaga activitate. Basul Corneliu Solovăstru şi-a adjudecat acelaşi premiu, pentru calităţile vocale, dar şi pentru cariera de extraordinar pedagog. „Noi, în Ţara românească, facem foarte multă politică. Uitaţi că la Iaşi se face politica culturii şi a muzicii“, a subliniat, încântat, artistul.
Premii speciale
Premiul special al Galei i-a fost oferit lui Ioan Holender (director artistic al Festivalului Internaţional „G. Enescu“, consilier al Operei Metropolitan din New York), pentru aptitudinile de manager cultural. De asemenea, organizatorii Galei au acordat premii speciale ministrului Daniel Barbu, primarului Gheorghe Nichita şi preşedintelui CJ, Cristian Adomniţei, în semn de mulţumire pentru sprijinul oferit. „Noi, la Ministerul Culturii, nu avem decât cel mult un rol armonic în susţinerea operelor, a instituţiilor de spectacol şi a acestei extraordinare Gale. Dacă ar fi să dau un premiu, l-aş oferi ultimei serii de conducători ai Operelor Naţionale Române, care au dat o nouă viaţă acestei instituţii de o extraordinară tradiţie la noi. În ultimii 15 ani, operele noastre îşi pierduseră din suflu, din strălucire, din extraordinara funcţie melodică. Acum, datorită unor oameni precum doamna Rancea, Operele Naţionale au căpătat o nouă viaţă“, a precizat ministrul Barbu.
Reprezentanţii autorităţilor locale au subliniat rolul acestui eveniment în dosarul de candidatură al Iaşului pentru titlul de capitală culturală, oferindu-şi susţinerea pentru viitoarele ediţii. Spectacolul de sâmbătă seară s-a încheiat cu o explozie de artificii de scenă şi confetti.
© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.
Prinţul Charles vine în România. Moştenitorul coroanei britanice va fi primit la Palatul Elisabeta
Variola maimuței s-ar fi răspândit de la două petreceri mari la care s-a făcut sex
Sărbătoarea castanului unirii. 166 de ani de la Sfatul de taină unionist
Box office românesc de weekend: "Jujutsu Kaisen 0" a debutat pe primul loc
Variola maimuței se poate transmite și pe cale sexuală, potrivit OMS
Ministrul educației: Salarizarea, mai ales pentru profesorii debutanți, e total nemotivantă
Igor Dodon, fostul preşedinte al Republicii Moldova, a fost reţinut. El este bănuit de trădare
Cine este Marijana Veljovic, arbitra dură din lumea tenisului?
Bianca Andreescu şi Emma Răducanu s-au calificat în turul al doilea la Roland Garros
TikTok va crea și mai multă dependență printre copii și adolescenți
Preşedintele Volodimir Zelenski, inclus în topul 100 al celor mai influente personalităţi din lume
De ce ouăle au mai multe culori. Pe care este bine să le consumi?
Un bărbat de 57 de ani s-a împuşcat mortal cu propria armă de vânătoare
Filarmonica "Moldova" din Iași vă invită la două concerte: vocal-simfonic și cameral
Bruce Springsteen & The E Street Band anunţă un turneu mondial anul viitor
Panică la metrou! Degajări de fum la un tren care a plecat din staţia Piaţa Romană către Berceni
Grupul BMW vrea să investească în energie solară, geotermală şi hidrogen
Novak Djokovici şi Rafael Nadal s-au calificat în turul doi la Roland Garros
Impact fatal. Un autoturism a izbit violent un copac în comuna Cotnari
Pecheziţii la locuinţa fostului preşedinte al Republicii Moldova Igor Dodon. De ce este acuzat?
Bărbat găsit carbonizat într-o hală din apropierea oraşului Roman
Carantinele din China anti COVID au un impact mai mare asupra economiei decât războiul din Ucraina
Statele Unite şi Japonia vor să trimită primul astronaut japonez pe Lună
Romașcanu, lupul pus paznic la demolarea istoriei noastre (P)
Oficial OMS: Nu este nevoie de vaccinare imediată împotriva variolei maimuţei
„Noi servicii inovative pentru chirurgia diformităților faciale“
Jonas Kjellberg, cofondatorul platformei Skype, vine la Iaşi
Putem scăpa de TIR-urile din CUG? Propunere: Duceți Vama pe europeană, spre Lețcani!
Restricții pe piața meditațiilor, de la toamnă. Care este opinia profesorilor ieșeni?
Studenții dependenți, "loviți" în plină sesiune: dealerii de droguri din cămine, arestați
Judecătorii nu au fost de acord cu anularea concursului de director al Spitalului "Spiridon"
Două luni de spitalizare: medicii i-au salvat viaţa unui băiat ars pe jumătate din corp
Un profesor de la Universitatea "Cuza" îşi lansează cartea despre supereroii Marvel
38 de firme vor să construiască un centru medico-social la Ciorteşti
De la muzică clasică, la muzică populară, într-un singur festival
Cătălin ONOFREIUn mai prea îndepărtat (I)Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”! |
Briscan ZARAPapua Noua Românie |
Cristina DANILOVȘefu-i șef și-n pielea goală? |
Mihai DORINArtă şi război |
O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan |
Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.