anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Gala Operelor Naţionale Române

Grandios: Iaşul a fost pentru o seară capitala muzicii (GALERII FOTO)

GALERIE
GALA PREMIILOR OPERELOR NATIONALE
 • GALA PREMIILOR OPERELOR NATIONALE
- +

Cei mai buni artişti ai scenelor lirice româneşti au urcat sâmbătă seară pe scena Teatrului Naţional pentru un eveniment inedit în lumea culturală românească. Iaşul a găzduit prima ediţie a Galei Operelor Naţionale Române, un proiect ce doreşte să devină o tradiţie şi să ne sporească şansele de a deveni capitală culturală europeană. De-a lungul serii, reprezentanţii operelor, dar şi ai administraţiei locale nu au contenit cu laudele la adresa conducerii instituţiei ieşene, iniţiatoarea acestui eveniment. Astfel, dacă actorii sunt răsplătiţi de mai bine de 20 de ani în cadrul Galei UNITER, a venit rândul artiştilor lirici să intre în atenţia publică.

Pe lângă momentele de emoţie în care câştigătorii au primit statuete sub formă de muză cu harpă şi plachete, invitaţii şi spectatorii s-au bucurat de o selecţie extraordinară de momente artistice din spectacolele ONRI.

 

IMAGINI DE LA SOSIREA INVITAŢILOR

 

IMAGINI DE LA SOSIREA INVITAŢILOR (II)

 

S-a aplaudat frenetic la fragmentele din „Indiile Galante“, la Marşul triumfal din „Aida“, dar şi la câteva arii din „Carmen“ sau „Traviata“. Din cele 14 nominalizări propuse de Opera Naţională ieşeană, şase au reuşit să convingă juriul că merită să primească statueta. Maestrul Ioan Tugearu a fost desemnat cel mai bun coregraf pentru „D’ale Carnavalului“, Roua Răuţ este cea mai bună solistă de balet (rolurile Giselle şi Miţa Baston), iar Laszlo Szekely (Ungaria) a luat premiul pentru concepţia decorurilor din spectacolul „Aida“, jucat la Iaşi. Spre sfârşitul Galei, „D’ale Carnavalului“ intră din nou în atenţia publicului, primind titlul de cel mai bun spectacol din creaţia românească. „Pe scena asta am înviat şi am reînviat în ultimele două-trei luni. Deşi am montat foarte multe spectacole, există două mari personalităţi româneşti de care mi-a fost întotdeauna frică: Caragiale şi Eminescu. Nici nu ştiu cui să ofer acest premiu. Cred că o să-l las în mijlocul sălii de balet, pentru că ce au făcut aceşti dansatori este cu totul uimitor pentru mine“, a spus, vizibil emoţionat, regizorul Ioan Tugearu. Două dintre cele mai aşteptate premii ale serii au fost adjudecate tot de Iaşi. Cel mai bun regizor al stagiunii care tocmai se încheie este Andrei Şerban, pentru producţiile „Indiile Galante“ şi „Troienele“, iar cel mai bun spectacol al anului este „Indiile Galante“. Deşi Andrei Şerban nu a fost prezent la Gală, Beatrice Rancea a dezvăluit că maestrul aştepta cu emoţie rezultatele competiţiei.

 

IMAGINI DE LA DECERNAREA PREMIILOR

 

Premiu pentru Mioara Cortez

Cu bucurie a fost primit şi premiul dirijorului italian David Crescenzi, care, deşi a fost nominalizat de Opera Naţională Română Timişoara, este un colaborator constant al instituţiei ieşene. Conducerea ONRI a mai oferit patru premii speciale, pentru a răsplăti talentul câtorva personalităţi de renume din peisajul cultural românesc, dar şi internaţional. Renumita soprană Mioara Cortez s-a întors acasă special pentru a primi această distincţie de excelenţă, arătându-şi recunoştinţa faţă de Beatrice Rancea pentru eforturile susţinute de a rupe barierele convenţionale din lumea operei. Printr-un telefon înregistrat, Andrei Şerban a anunţat premiul de excelenţă pentru scenografie, oferit Doinei Levintza. „Acum câteva luni ai reinventat la Iaşi noi costume troiene şi ne-ai surprins cum ai transformat sub ochii noştri mătăsuri, pânze şi aur în obiecte de artă, chiar dacă aveai un braţ în ghips. Ne fascinezi pe toţi cu inspiraţia şi creativitatea ta, în artă şi în modă“, a spus maestrul. Soprana Adriana Severin, descrisă ca un „fenomen vocal cu un timbru frumos, cu o voce deosebit de amplă, egală pe toată întinderea, şi dotată cu măiestrie actoricească şi inteligenţă scenică“, a primit distincţia Galei pentru întreaga activitate. Basul Corneliu Solovăstru şi-a adjudecat acelaşi premiu, pentru calităţile vocale, dar şi pentru cariera de extraordinar pedagog. „Noi, în Ţara românească, facem foarte multă politică. Uitaţi că la Iaşi se face politica culturii şi a muzicii“, a subliniat, încântat, artistul.

Premii speciale

Premiul special al Galei i-a fost oferit lui Ioan Holender (director artistic al Festivalului Internaţional „G. Enescu“, consilier al Operei Metropolitan din New York), pentru aptitudinile de manager cultural. De asemenea, organizatorii Galei au acordat premii speciale ministrului Daniel Barbu, primarului Gheorghe Nichita şi preşedintelui CJ, Cristian Adomniţei, în semn de mulţumire pentru sprijinul oferit. „Noi, la Ministerul Culturii, nu avem decât cel mult un rol armonic în susţinerea operelor, a instituţiilor de spectacol şi a acestei extraordinare Gale. Dacă ar fi să dau un premiu, l-aş oferi ultimei serii de conducători ai Operelor Naţionale Române, care au dat o nouă viaţă acestei instituţii de o extraordinară tradiţie la noi. În ultimii 15 ani, operele noastre îşi pierduseră din suflu, din strălucire, din extraordinara funcţie melodică. Acum, datorită unor oameni precum doamna Rancea, Operele Naţionale au căpătat o nouă viaţă“, a precizat ministrul Barbu.

Reprezentanţii autorităţilor locale au subliniat rolul acestui eveniment în dosarul de candidatură al Iaşului pentru titlul de capitală culturală, oferindu-şi susţinerea pentru viitoarele ediţii. Spectacolul de sâmbătă seară s-a încheiat cu o explozie de artificii de scenă şi confetti.
 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Un mai prea îndepărtat (I)

Cătălin ONOFREI

Un mai prea îndepărtat (I)

Au trecut peste trei decenii de la primele alegeri „libere”!

opinii

Papua Noua Românie

Briscan ZARA

Papua Noua Românie

Furtul şi distrugerea lucrurilor care nu-ţi aparţin sunt obiceiuri respectate cu sfinţenie de toţi aici. Fiecare dintre aceste fapte va fi recompensată cu vârf şi îndesat în lumea de apoi, deci e bine să ai cât mai multe din astea în portofoliu.

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Cristina DANILOV

Șefu-i șef și-n pielea goală?

Conceptul de „violenţă de gen”, considerată a fi iniţial o chestiune de familie ce nu trebuia să iasă pe uşi şi, deci, în care nu trebuie să se intervină din afară, denumeşte azi o problemă mai largă ce pare să se fi extins, dincolo de uşa casei, pe mai multe paliere din viaţa de zi cu zi a multor femei. Prezenţa acestui tip de violenţă în relaţii de cuplu sau profesionale scoate în evidenţă, din păcate, şi mai mult imaginea femeilor aflate în situaţie de subordonare faţă de bărbaţi şi presupune asumarea relaţiilor de putere inegale din punct de vedere istoric dintre cele două genuri, prin care bărbaţii sunt legitimaţi să-şi menţină status-quo-ul de dominaţie.

Artă şi război

Mihai DORIN

Artă şi război

Războiul a fost mereu o temă de reflecţie pentru istorici şi artişti, dar şi o temă de investigaţie declarat „obiectivă” de către istorici şi asumat subiectivă de către artişti. Nu e o competţie între cele două viziuni, ci o formă de complementaritate liberă. 

pulspulspuls

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

O mică îndoială strecurată în altar la Mitropolie de preoţii ieşeni mai deschişi spre lume. Problema lui Teo Fan Fan

Pentru că tot este astăzi în calendarul ortodoxiei ziua Sfântului Cuvios Simeon cel din Muntele Minunat, haideţi să împărtăşim cu ocazia asta şi cu domniile voastre, iubiţi drept-credincioşi, o chestiune de care ne minunăm şi ne tot roade de mai multă vreme pe noi, iar mai nou auzim că roade şi unele feţe bisericeşti de prim rang din toată arhiepiscopia, şi nu numai. 

Caricatura zilei

Cireșe, nu ruble

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.