GRANDIOS! Ultima premieră de operă din această stagiune la Iaşi: „La bohème“
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

GRANDIOS! Ultima premieră de operă din această stagiune la Iaşi: „La bohème“

GALERIE
Rancea
  • Rancea
- +

„La bohème“, de Giacomo Puccini, se va juca duminică şi miercuri. Preţul biletelor pleacă de la 30 de lei, cel mai ieftin. Beatrice Rancea: „Am emoţii cum n-am avut niciodată“.

În Sala Mare a Teatrului Naţional din Iaşi se va juca la sfârşitul săptămânii ultima premieră de operă din această stagiune, „La bohème“. Spectacolul de Giacomo Puccini se va juca duminică, 15 iunie, şi miercuri, 18 iunie, în Sala Mare a Teatrului Naţional Iaşi, în regia lui Niky Wolcz, profesor la Univer­sitatea Columbia din New York. Ambele reprezentaţii sunt conside­rate premiere deoarece pe scenă vor apărea, integral, distribuţii diferite.

„Ultima premieră de operă din această stagiune este un spectacol eveniment pentru că avem alături de noi mari creatori. Este o echipă de aur din toate punctele de vedere, şi emoţiile sunt mari. Am emoţii cum n-am avut niciodată, pentru că am alături de mine nişte oameni atât de minunaţi şi de importanţi pe plan internaţional şi naţional cum n-am avut niciodată. O garnitură de aur“, a declarat Beatrice Rancea, directorul Operei Naţionale Române Iaşi.

Regizorul Niky Wolcz a fost timp de 14 ani profesor universitar la Secţia de Teatru şi Operă a Facultăţii de Muzică din Frankfurt şi din 1996 este profesor la Universitatea Columbia din New York, unde predă alături de un alt regizor cunoscut român, Andrei Şerban.

„Ceea ce am încercat noi să cuprindem este, de fapt, inima spectacolului, inima muzicii şi inima întâmplărilor. Bineînţeles că spectacolul are o istorie muzicală imensă, copleşitoare, doar istoria vocală a cântăreţilor este ceva ce nu se poate concepe. Însă fiecare ge­ne­raţie are un răspuns foarte special, fiind vorba de o temă atemporală“, a declarat Niky Wolcz.

Beatrice Rancea a mai precizat că această premieră continuă linia impusă de ONRI în acest stagiu de a reface titluri importante din istoria spectacolelor operei.

„Aceste titluri, fiind montate de zeci de ani, erau datate şi regizoral, şi ca decoruri sau costume. Motiv pentru care avem acum am făcut Traviata şi acum avem acest titlu iubit şi aşteptat de spectatori. Ne-am concentrat pe aceste două producţii, să le aducem proaspete ca regie, decoruri, costume, dar ne-am concentrat să avem şi foarte multe debuturi“, a adăugat aceasta.

Deco­rurile vor fi realizate de Helmut Stumer „personalitate marcantă a scenografiei internaţionale de teatru, operă şi film“, iar creatoarea costumelor este Lia Manţoc. Primul spectacol se va desfăşura sub bagheta maestrului Tiberiu Soare, dirijor şef al Orchestrelor şi Corurilor Radio România, în timp ce a doua reprezentaţie va fi dirijată de maestrul Traian Ichim, de la Opera Braşov. În pauza primului spectacol, dirijorul Tiberiu Soare, cu sprijinul Fundaţiei Calea Victoriei, îşi va lansa volumul „Pen­tru ce mergem la Operă“, carte ce spune povestea a 13 opere şi balete celebre. Preţul biletelor pleacă de la 30 de lei, cel mai ieftin. Fondurile care vor fi obţinute în urma lansării albumului vor fi folosite pentru a susţine tinerii şi copiii fără mijloace materiale care doresc să studieze gratuit ştiinţele umaniste la Fundaţia Calea Victoriei.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Alexandru LĂZESCU

Protestele din Cuba creează probleme curentului radical progresist din America (I)

Atunci când ţările în care se aplică politicile socialiste intră invariabil într-o criză profundă, ajung în ruină economică şi la proteste reprimate brutal ampla falangă progresistă din zona politică, academică şi din mass media din Occident ne explică că motivul este că acolo nu se aplica cu adevărat socialismul.

Filmuletul zilei

opinii

Măşti şi autografe

Nichita DANILOV

Măşti şi autografe

Şi asta fiindcă sinuciderea trebuie să te aducă mai aproape de credinţa în sine şi de Dumnezeu. „V-a trecut vreodată prin cap că sinuciderea ar putea dezonora moartea?“, se întreabă el.

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Michael ASTNER

Note şi notaţii de (pe) la ţară

Pe front

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Dana ȚABREA

Grădinile Aramidei şi sărutul de la Alecsandri

Deunăzi, doi tineri se sărutau în faţa Teatrului. Cu gesturi tandre care se profilau în aer, suspendate câteva fracţiuni de secundă în spaţiul dintre ei, lasciv, aproape ostentativ şi puţin histrionic. Teatrul lui Ovidiu Lazăr nu este deloc astfel. Cultul regizor ieşean e creator de eseuri scenice, metaforice şi cu toate acestea încărcate de raţionalitate. Poetic, dar totuşi abstract. Interesat de actualitate, dar cu toate acestea mai interesat de interioritatea imponderabilă a personajelor sale schiţă din monologurile regăsite în cânticelele comice ale lui Alecsandri.

pulspulspuls

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

PULS

Noi tabere la liberali: bam-bam! Iaşul pare acum chiar pe lângă

Când credeau şi liberalii noştri de la Iaşi că măcar pe jumate tot or să fie în tabăra câştigătoare, căci oricum jumatea lui Muraru merge cu Cîţu, iar jumatea lui Alexe se duce cu Orban, hop că dinspre Bucureşti vin veşti care răstoarnă toată calimera de la Iaşi.

Caricatura zilei

Drona auto

Editia PDF

Bancul zilei

Când ma întâlnesc în parc si vorbesc cu barbati casatoriti, am impresia ca toti traim cu aceeasi femeie! (...)

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.