De Business

Punem punctul pe știi

Grasa de Cotnari, vinul de aur al Iasului

duminică, 03 ianuarie 2010, 17:40
2 MIN
 Grasa de Cotnari, vinul de aur al Iasului

Premiat cu zeci de medalii de aur si de argint la concursuri nationale si internationale, "Grasa" este un soi atestat inca din vremea lui Petru al II-lea.

"La Cotnari, istoria vinului se intinde cu mult inaintea primului mare rege al Daciei, Burebista. Primele mentiuni istorice ale podgoriei de la Cotnari dateaza din secolul al XIII-lea. Odata cu inceputul secolului al XV-lea relatarile despre podgoria de la Cotnari devin substantiale, din perioada domniilor lui Petru al II-lea, Stefan cel Mare si Despot Voda, cind podgoria a atins o cota maxima atit prin marimea ariei cultivate cu vita de vie cit si prin calitatea vinului obtinut", povesteste Constantin Deleanu, directorul Cotnari SA.

Cunoscut si ca vin armas cu care Stefan cel Mare isi cinstea oaspetii "Grasa de Cotnari" este un vin special prin modul in care este facut. Concentratia superioara a vinului este de 300-350 de grame de zahar la litrul de must, fata de 200-250 cit au alte vinuri, din care rezulta un vin de minim 12% concentratie alcool si aproximativ 80 de grame de zahar la litru. Productia maxima de struguri admisa este de sase tone la hectar. Maturarea se face in hrube, minim doi ani, in butoaie de stejar, dupa care urmeaza invechirea in vinoteca.

"Compania Cotnari este din 1948 iar Grasa de Cotnari din 1956 este cel mai vechi vin din vinoteca. Mai sint citeva sute de sticle, care fac obiectul licitatiilor. Pretul de pornire este de 600 euro sticla far TVA. Acest vin este pastrat in tezaurul Bancii Nationale", a completat Deleanu.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii