Grav avertisment Covid la Iaşi! Toate gurile de oxigen de la paturile bolnavilor sunt ocupate

Situaţia pare a se deteriora de la o zi la alta. Transmiterea comunitară este una explozivă, iar focarele se dublează.

joi, 29 octombrie 2020, 01:50
3 MIN
 Grav avertisment Covid la Iaşi! Toate gurile de oxigen de la paturile bolnavilor sunt ocupate

Din nou, Iaşul se află, din nefericire, pe podiumul naţional din punctul de vedere al numărului noi de cazuri, cu 267 în plus faţă de ziua precedentă, după Cluj şi Timişoara, şi exceptând Capitala. Infecţionişti au tras din nou un semnal de alarmă în ceea ce priveşte dimensiunea situaţiei create de pandemie. 

“În acest moment, dintre cele 182 de paturi din zona de confirmaţi pe care le avem, 100 sunt conectate la oxigen, şi această conexiune se foloseşte în totalitate. Adică 100 de pacienţi, care nu sunt în Terapie Intensivă, au nevoie de oxigen tocmai pentru a nu ajunge acolo. Atâtea guri de oxigen aveam, atâtea paturi sunt ocupate. Nu mai vorbesc de Terapie Intensivă, unde ştim cu toţii cum se eliberează de cele mai multe ori un loc acolo. Populaţia, cetăţenii, trebuie să înţeleagă, până a veni la poarta spitalului, că a se proteja prin purtarea măştii, prin păstrarea distanţei sociale oriunde s-ar afla, sunt nişte reguli care trebuiesc respectate. Acest virus nu este o joacă, iar dacă unii cred că este o joacă, atunci, eu nu spun decât că nu se ştie niciodată cine câştigă atunci când te aşezi la masa de joc”, a spus prof.dr. Carmen Dorobăţ, managerului Spitalului de Boli infecţioase.

În continuare situaţia paturilor de la ATI sugrumă activitatea reţelei sanitare COVID-19. Ieri, din cele 44, opt erau ocupate la Spitalul de Boli Infecţioase, şase la Spitalul de Pneumologie, şase la Spitalul Municipal Paşcani, patru la Spitalul de Recuperare, şase la Spitalul C.F. Iaşi şi 14 la Spitalul de Neurochirurgie. Ieri, mai exista un pat liber la Compatimentul de ATI la Spitalul de Boli Infecţioase, un pat la Spitalul de Recuperare şi două paturi ATI la Spitalul de Neurochirurgie. În spitalele suport COVID-19 mai erau libere 109 paturi: două paturi la Spitalul de Pneumologie, 11 paturi la Spitalul de Recuperare, 10 paturi la Spitalul “Sf. Spiridon”, două paturi la Spitalul CF Iaşi, 70 de paturi la Spitalul CF Paşcani şi 14 la Spitalul de Boli Infecţioase. În ceea ce priveşte Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon”, centru suport COVID-19 pentru bolnavii care au nevoie de asistenţă medicală de specialitate, din cele 3 paturi ATI în prezent sunt ocupate două dintre ele. Mai menţionăm că sunt 27 de bolnavi care fac dializă la Spitalul Clinic „Dr. C.I. Parhon” Iaşi.

Explozie la Hârlău

Pe lângă transmiterea comunitară a virusului, care a devenit deja un fenomen, există şi focare. Multe dintre acestea, la nivelul judeţului Iaşi, au început să crească alarmant. De exemplu, la Centrul de Reabilitare şi Recuperare Neuropsihici de la Hârlău au fost confirmaţi încă 51 de salariaţi. Iniţial, în cazul acestui focar, au fost confirmate cu noul coronavirus 26 de persoane, dintre care nouă erau beneficiari şi 17 salariaţi.

De asemenea, la Centrul de Servicii Sociale Gulliver au fost confirmate cu noul coronavirus încă 12 persoane: şase salariaţi şi şase beneficiari. În cazul acestui focar, iniţial au fost confirmate cu noul coronavirus 21 de persoane , dintre care 15 erau persoane seropozitive. În urma anchetei epidemiologice, DSP a dispus ca beneficiarii pozitivi să fie izolaţi într-o locaţie special destinată iar salariaţii , la domiciliu. Nu în ultimul rând, la Spitalul „Sfântul Spiridon” a fost depistat un focar la Secţia de Chirurgie Plastică, unde, deocamdată, şase cadre medicale au fost diagnosticate cu infecţia cu SARS COV 2. Şi la Secţia de Îngrijiri Paliative nr. 9 de la Institutul de Psihiatrie „Socola”, şapte pacienţi şi trei cadre medicale au fost diagnosticaţi cu COVID-19, iar ancheta epidemiologică continuă.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii