Un sistem medical care efectiv nu mai face faţă. Iată ce poţi păţi la cel mai mare spital din Moldova!

Grav bolnav, cu diabet şi un picior amputat, a aşteptat peste 24 ore la UPU

luni, 26 octombrie 2020, 02:00
4 MIN
 Grav bolnav, cu diabet şi un picior amputat, a aşteptat peste 24 ore la UPU
Un ieşean a reclamat că a stat cu tatăl său suferind de diabet, cu un picior amputat şi cu o stare de sănătate gravă, peste 24 de ore în UPU la Spitalul „Sfântul Spiridon“, în aşteptarea rezultatului la testul COVID 19, test care în final a fost pozitiv. Bătrânul era suspect deoarece soţia fusese deja confirmată. Drama trăită de familie demonstrează încă o dată bubele cu care sistemul sanitar a intrat în această pandemie.

Pandemia COVID 19 a împărţit poate încă o dată cele două tabere din reţeaua sanitară: pe de o parte cadrele medicale, pe cealaltă parte pacienţii. Pentru foarte mulţi dintre cei care au alte patologii, protocoalele, dar şi cariile unui sistem prins în ofsaid de pandemie, sunt aproape de nesuportat. E vorba de zeci de ore de aşteptare pentru rezultatul unui test COVID 19, pentru oameni care deja au alte grave probleme de sănătate. Acesta este şi cazul relatat „Ziarului de Iaşi“ de fiul unui pensionar ieşean ajuns în urmă cu trei zile la UPU, la „Sfântul Spiridon“. Deoarece avea comorbidităţi grave şi starea de sănătate s-a agravat brusc, el fiind contact direct cu soţia pozitivă, fiul acestuia a apelat la 112 pentru a-l duce la spital.

„Am tatăl adus cu salvarea de ieri 23 octombrie, ora 11, şi testat pentru Covid (posibil să fie şi infectat, deoarece mama este deja internată la terapie intensivă, fiind pozitivă), şi suntem în data de 24 octombrie, ora 21 aproape, şi încă nu are niciun raspuns. Este diabetic, are un picior amputat, e cu moralul la pământ. Nu cred că e normal să aşteptăm un rezultat la acest test aşa mult, când la laboratorul Praxis (cel care face şi pentru Spitalul Sf. Spiridon testele, n.r.), mergi dimineaţa la 8 şi seara la ora 18 ai rezultatul. Ruşine!“, a scris ieşeanul Constantin Penciu, subliniind că, în urma experienţei trăite, nu recomandă Spitalul „Sf. Spiridon“ pentru astfel de analize.

În plus, a mai relatat experienţa similară pe care a trăit-o cu mama sa, care ar fi stat mai mult de 12 ore pe un scaun pentru a afla rezultatul la test.

Şefa SMURD Iaşi: „Am anunţat de patru luni: acesta este timpul de aşteptare la test. Mai bine să aştepte acasă!“

Ambele experienţe, ieşeanul le-a trăit la scurt timp, una după cealaltă, în triajul unităţilor medicale. Între timp, atât mama, cât şi tatăl acestuia au fost evaluaţi şi internaţi. Ca el sunt însă mulţi ce trec prin această experienţă traumatizantă, date fiind condiţiile de aşteptare a rezultatelor (spaţiile mici de la UPU sau triajele spitalelor), regulile la care medicii, dar şi pacienţii, sunt obligaţi să se supună, volumul mare de lucru al celor care lucrează în laboratoarele imunologice fie de stat, fie private, volum explicat şi prin numărul de noi cazuri care creşte de regulă de la o zi la alta.

„Ceea ce a menţionat persoana în cauză vizavi de numărul de ore petrecut pentru rezultat, acesta este timpul de aşteptare pentru rezultate lucrate la Praxis. Am anunţat de patru luni tot mapamondul, pe toţi pacienţii şi posibilii pacienţi, că rezultatul durează între 12 şi 24 ore. Acesta este sistemul, şi nu are de ce să le fie ruşine doctorilor care trudesc în urgenţă. Referitor la cazul respectiv, între timp, pacientul a fost evaluat şi tratat“, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU şi coordonator SMURD Iaşi.

În spital nu se recoltează teste la cerere, ci doar atunci când medicul are suspiciune pe criterii clinice şi paraclinice că persoana care se prezintă ar avea simptome.

„Toţi cei care doresc să se testeze ar trebui să meargă la alte spitale care fac teste la cerere sau la laboaratoare de imunologie private. Referitor la condiţiile de aşteptare, din punctul de vedere al spaţiului, UPU Sf. Spiridon nu a beneficiat niciodată de vreun backup, o lărgire a clădirii, în schimb conducerea unităţii încercă să aplice soluţii pentru a evita aglomeraţia. Începând de sâmbătă, trei containere încălzite au fost montate în locul corturilor care serveau ca spaţiu de aşteptare pentru pacienţii care au suspiciune de COVID 19. Dar pacienţii trebuie să ştie că timpul pentru rezultate a rămas acelaşi: între 12 şi 24 ore. De aceea, este mai bine ca, în cazurile care nu sunt urgenţe, recoltarea şi aşteptarea să se facă acasă, pentru că acestea sunt condiţiile de acum“, a adăugat Diana Cimpoeşu.

Ea spune că tot corpul medical de la UPU aşteaptă apariţia din nou a locurilor pentru suspecţi în cazul spitalelor COVID sau suport, în fiecare zi, la spital prezentându-se 15-20 de persoane suspecte a fi infectate cu SARS COV 2.

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii