Grav bolnav, cu diabet şi un picior amputat, a aşteptat peste 24 ore la UPU
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Un sistem medical care efectiv nu mai face faţă. Iată ce poţi păţi la cel mai mare spital din Moldova!

Grav bolnav, cu diabet şi un picior amputat, a aşteptat peste 24 ore la UPU

GALERIE
urgente
  • urgente
- +
Un ieşean a reclamat că a stat cu tatăl său suferind de diabet, cu un picior amputat şi cu o stare de sănătate gravă, peste 24 de ore în UPU la Spitalul „Sfântul Spiridon“, în aşteptarea rezultatului la testul COVID 19, test care în final a fost pozitiv. Bătrânul era suspect deoarece soţia fusese deja confirmată. Drama trăită de familie demonstrează încă o dată bubele cu care sistemul sanitar a intrat în această pandemie.

Pandemia COVID 19 a împărţit poate încă o dată cele două tabere din reţeaua sanitară: pe de o parte cadrele medicale, pe cealaltă parte pacienţii. Pentru foarte mulţi dintre cei care au alte patologii, protocoalele, dar şi cariile unui sistem prins în ofsaid de pandemie, sunt aproape de nesuportat. E vorba de zeci de ore de aşteptare pentru rezultatul unui test COVID 19, pentru oameni care deja au alte grave probleme de sănătate. Acesta este şi cazul relatat „Ziarului de Iaşi“ de fiul unui pensionar ieşean ajuns în urmă cu trei zile la UPU, la „Sfântul Spiridon“. Deoarece avea comorbidităţi grave şi starea de sănătate s-a agravat brusc, el fiind contact direct cu soţia pozitivă, fiul acestuia a apelat la 112 pentru a-l duce la spital.

„Am tatăl adus cu salvarea de ieri 23 octombrie, ora 11, şi testat pentru Covid (posibil să fie şi infectat, deoarece mama este deja internată la terapie intensivă, fiind pozitivă), şi suntem în data de 24 octombrie, ora 21 aproape, şi încă nu are niciun raspuns. Este diabetic, are un picior amputat, e cu moralul la pământ. Nu cred că e normal să aşteptăm un rezultat la acest test aşa mult, când la laboratorul Praxis (cel care face şi pentru Spitalul Sf. Spiridon testele, n.r.), mergi dimineaţa la 8 şi seara la ora 18 ai rezultatul. Ruşine!“, a scris ieşeanul Constantin Penciu, subliniind că, în urma experienţei trăite, nu recomandă Spitalul „Sf. Spiridon“ pentru astfel de analize.

În plus, a mai relatat experienţa similară pe care a trăit-o cu mama sa, care ar fi stat mai mult de 12 ore pe un scaun pentru a afla rezultatul la test.

Şefa SMURD Iaşi: „Am anunţat de patru luni: acesta este timpul de aşteptare la test. Mai bine să aştepte acasă!“

Ambele experienţe, ieşeanul le-a trăit la scurt timp, una după cealaltă, în triajul unităţilor medicale. Între timp, atât mama, cât şi tatăl acestuia au fost evaluaţi şi internaţi. Ca el sunt însă mulţi ce trec prin această experienţă traumatizantă, date fiind condiţiile de aşteptare a rezultatelor (spaţiile mici de la UPU sau triajele spitalelor), regulile la care medicii, dar şi pacienţii, sunt obligaţi să se supună, volumul mare de lucru al celor care lucrează în laboratoarele imunologice fie de stat, fie private, volum explicat şi prin numărul de noi cazuri care creşte de regulă de la o zi la alta.

„Ceea ce a menţionat persoana în cauză vizavi de numărul de ore petrecut pentru rezultat, acesta este timpul de aşteptare pentru rezultate lucrate la Praxis. Am anunţat de patru luni tot mapamondul, pe toţi pacienţii şi posibilii pacienţi, că rezultatul durează între 12 şi 24 ore. Acesta este sistemul, şi nu are de ce să le fie ruşine doctorilor care trudesc în urgenţă. Referitor la cazul respectiv, între timp, pacientul a fost evaluat şi tratat“, a declarat prof.dr. Diana Cimpoeşu, coordonatorul UPU şi coordonator SMURD Iaşi.

În spital nu se recoltează teste la cerere, ci doar atunci când medicul are suspiciune pe criterii clinice şi paraclinice că persoana care se prezintă ar avea simptome.

„Toţi cei care doresc să se testeze ar trebui să meargă la alte spitale care fac teste la cerere sau la laboaratoare de imunologie private. Referitor la condiţiile de aşteptare, din punctul de vedere al spaţiului, UPU Sf. Spiridon nu a beneficiat niciodată de vreun backup, o lărgire a clădirii, în schimb conducerea unităţii încercă să aplice soluţii pentru a evita aglomeraţia. Începând de sâmbătă, trei containere încălzite au fost montate în locul corturilor care serveau ca spaţiu de aşteptare pentru pacienţii care au suspiciune de COVID 19. Dar pacienţii trebuie să ştie că timpul pentru rezultate a rămas acelaşi: între 12 şi 24 ore. De aceea, este mai bine ca, în cazurile care nu sunt urgenţe, recoltarea şi aşteptarea să se facă acasă, pentru că acestea sunt condiţiile de acum“, a adăugat Diana Cimpoeşu.

Ea spune că tot corpul medical de la UPU aşteaptă apariţia din nou a locurilor pentru suspecţi în cazul spitalelor COVID sau suport, în fiecare zi, la spital prezentându-se 15-20 de persoane suspecte a fi infectate cu SARS COV 2.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Cosmin PAȘCA

Zboară, Puiule, zboară! Şi cu ce ne ajută că a zburat?

Într-o ţară în care trenurile care transportă butuci la export stârnesc mai multe lacrimi pe Facebook decât imaginile cu pacienţii de la terapie intensivă, un astfel de subiect ar fi trebuit să scandalizeze opinia publică şi să producă un cutremur în structurile de putere din Palatul Victoria şi „conacul” din Modrogan.

Filmuletul zilei

opinii

Canonizare

Codrin Liviu CUȚITARU

Canonizare

„Dispariţia mea fizică devenise o urgenţă istorică... Iată că pigmeii mă venerează în sfârşit! Îmi pun numele pe plăcuţe, îmi sculptează chipul, îmi ridică osanale. S-a făcut dreptate. Acesta a fost dintotdeauna raportul real dintre mine şi ei! Ei, muritorii prosternaţi în admiraţie pentru adevăratul maestru, eu, olimpianul - nu bietul Hermes, ci Zeus, cum ar trebui de fapt să mă cheme, dacă ai mei ar fi fost un pic mai inspiraţi!”

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

Bogdan ILIESCU

Omul care îşi confunda soţia cu o pălărie* - Capcana Facebook

„Reality is merely an illusion, albeit a very persistent one./ Realitatea este doar o iluzie, deşi una foarte persistentă” - Albert Einstein

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Florin CÎNTIC

Mircea Eliade & Vasile Conta. Coda (I)

Ultima decadă a lunii aprilie marchează pentru mine două comemorări speciale ale unor figuri intelectuale româneşti de care s-a întâmplat să mă ocup şi care s-au săvârşit din viaţă una după alta, chiar dacă la un secol distanţă: Vasile Conta (21 aprilie 1882) şi Mircea Eliade (22 aprilie 1986).

pulspulspuls

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Iar dumnezăieşte Cîţu la adresa Iaşului. De data asta chiar are şi de ce

Filmuleţul cu ameninţarea auditului la adresa şefilor de la Romsilva din judeţe puşi de PSD ca să-şi dea demisia şi să lase locul celor de la PNL, difuzat alaltăieri de băieţii de la Recorder, cică a picat cum mai prost nu numai pentru Gelu Puiu, băiatul de mingi al lui Flutur bucovineanul încă de pe vremea când era şef de ocol la Cârlibaba, cel care dădea telefoanele, sau pentru Alexe de la Iaşi, şeful lui, ci mai ales cică pentru PNL şi Cîţu. 

Caricatura zilei

Urare

Editia PDF

Bancul zilei

Parintele Vasile a strâns 5 ani bani pentru clopotnita, dar nu i-au ajuns decât pentru un BMW.  

Parteneri

Alte publicatii

    Intrebarea zilei

    Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

    vezi raspunsuri

    Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.