Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Gravide: cum se urmăreşte corect sarcina?

GALERIE
dr_mihaela_tirnovanu
  • dr_mihaela_tirnovanu
- +

De ce este importantă ecografia din primul trimestru de sarcină, ce analize trebuie să facă gravida şi câte ecografii, aflaţi din articolul următor.

Dr. Mihaela Tîrnoveanu: ”Ideal ar fi ca înainte de sarcină să existe o consultaţie preconcepţională. La o astfel de consultaţie viitoarea mamă ar putea descoperi dacă există probleme cu colul uterin sau secreţii vaginale anormale. Astfel de situaţii, depistate la timp, se pot trata. Sunt evitate astfel complicaţii care pot crea probleme în sarcină. Tot la consultaţia prenatală se recomandă administrarea de acid folic, de dorit 1-3 luni. Administrarea de acid folic înainte de concepţie are rolul de a scădea riscul de malformaţii ale sistemului nervos central la făt. De asemenea, foarte important: ar fi bine ca sarcina să fie luată în evidenţă încă din primul trimestru! Nu doar pentru că e bine de făcut un bilanţ biologic complet ci şi pentru că e extrem de importantă estimarea corectă a vârstei sarcinii, mai ales la persoanele care au menstruaţii neregulate. Altfel, ne confruntăm ulterior cu problema de a nu şti câte săptămâni are sarcina. Dacă mama ajunge la noi după trimestrul II şi nu se poate stabili cât mai aproape de realitate vârsta sarcinii, pot apărea o serie de probleme. De exemplu, neştiind câte săptămâni are sarcina, nu putem evalua corect dacă copilul a crescut corespunzător. De multe ori la gravidele foarte tinere ne confruntăm cu situaţia de a avea feţi cu greutate mai mică decât vârsta de gestaţie şi nu putem stabili  dacă naşterea este prematură sau la termen (eroarea ecografică în trimestrul III în ceea ce priveşte vârsta de gestaţie este mare).

Ce înseamnă examen sau evaluare biologică completă

Sunt o serie de analzie ce trebuie efectuate în primul trimestru de sarcină. Hemoleucograma sumarul de urină, grupa de sânge, Rh-ul , probele hepatice, glicemie, fierul seric, magneziemie, calcemie, testele de depistare  a anticorpilor pentru hepatita C, HIV, sifilis,  antigene pentru hepatita B. Există si analize pentru ceea ce în limbaj medical e denumit Sindromul TORCH – adică se depistează anticorpii pentru  rubeolă, toxoplasmoză şi citomegalovirus. De asemenea, e important de evaluat şi funcţia tiroidiană. Dacă există o hipotiroidie şi nu s-a ştiut de la inceputul sarcinii, aceasta poate avea efecte grave asupra fătului, dacă nu este tratată. Dacă există o patologie tiroidiană, gravida este evaluată şi de un endocrinolog cu stabilirea unui tratament şi este urmărită pe parcurs de ambii medici (obstetrician si endocrinolog).

Ecografii

*Prima ecografie este de dorit să se efectueze  în trimestrul I pentru a se stabili cât mai exact vârsta gestaţională.

*Ecografia de final de trimestru I  - morfologia  de trimestru I se face între 12 săptămâni şi 13 săptămâni şi 6 zile împreună cu dublu test pentru a depista riscul de Sindrom Down.

*La 20-22 de săptămâni este important să se efectueze o nouă ecografie. Este vorba de morfologia de trimestru II care stabileşte  dacă organele fătului sunt normal formate.

*Până la 28 de săptămâni nu mai sunt necesare alte ecografii dacă sarcina evoluează normal şi nu recomandă medicul. Este însă indicat un consult lunar.

*După 28 de săptămâni de sarcină  până  la 36 de săptămâni se recomandă efectuarea unei evaluari din 2 în 2 săptămâni (nu neapărat ecografic). Dacă pacienta este una cu risc -  are diabet, hipertensiune, retad de creştere intrauterină – se recomandă o urmărire ecografică mai frecventă.

*Ultima ecografie se recomandă în ultima lună de sarcină (sarcina se evaluează săptămânal). În ultima săptămână (data probabilă a naşterii este la 40 săptămâni de sarcină) se apreciază greutatea fetală şi starea de bine a fătului.

Cele mai frecvente probleme în sarcină

Există o teamă nefondată a multora dintre gravide de eventualele tratamente în timpul sarcinii.

„Trebuie înţeles că medicii nu vor recomanda medicaţie care să facă rău copilului. Pentru afecţiunile depistate se recomandă medicamente permise în sarcină şi care nu reprezintă pericole pentru copil”, subliniază dr. Mihaela Tîrnoveanu.

Anemia

Dacă se constată în urma hemoleucogramei că mama are  anemie, aceasta trebuie tratată. Altfel şi copilul se va naşte cu anemie. În plus, la naştere  se pierde  o cantitate de sânge: în medie 500 de mililitri la naşterea naturală şi 1.000 la cezariană.

„Dacă gravida ajunge la naştere cu anemie, după naştere anemia cu siguranţă se va agrava. De ce e important să tratăm anemia? Ca un singur exemplu, anemia creşte mult riscul de a contacta şi dezvolta o infecţie mai ales în lehuzie”, explică dr. MihaelaTîrnoveanu.

Infecţiile urinare

La fel ca anemia şi acestea reprezintă o patologie relativ frecvent întâlnită în rândul gravidelor. Pentru depistarea infecţiilor urinare se face sumarul de urină urmat de urocultură. Hemoleucograma şi sumarul de urină se repetă în general din 2 în 2 luni până la finalul sarcinii. Atât anemia importantă cât şi infecţiile urinare cresc riscul de iminenţă de avort sau de naştere prematură.

„Trebuie menţionate şi infecţiile vaginale care netratate pot creşte şi acestea riscul de iminenţă de avort sau naştere prematură. Tratamentele cu anumite antibiotice sunt sigure pentru copil. În vaginite se recomandă tratament local cu ovule, conform antibiogramei, iar în infecţiile urinare antibiotic pe cale orală în funcţie de antibiogramă (nu este indicată autotratarea dacă există simptome deoarece se selectează germeni rezistenţi cu recidive)”, completează dr. Mihaela Tîrnoveanu.

Atenţie la acidul folic

„Acidul folic este obligatoriu  de administrat pe parcursul sarcinii exact aşa cum recomandă medicul. Rolul acestuia este în principal de a proteja sistemul nervos central al fătului de eventuale malformaţii. Ideal ar fi ca mama să ia acidul folic şi timp de 3 luni preconcepţional. Studii recente arată beneficiile acidului folic pe tot parcursul sarcinii, cu favorizarea unei dezvoltări normale a placentei, scăderea riscului de naştere prematură şi de greutate mică a fătului la naştere. Cu alte cuvinte aportul adecvat de folat este benefic pentru dezvoltarea normală a sarcinii”, încheie dr. Mihaela Tîrnoveanu.

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dan CONSTANTIN

Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

opinii

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

George ŢURCĂNAŞU

Despre discursul regionalist din Moldova (II)

Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

Spărgătoarea de coduri

Bogdan ILIESCU

Spărgătoarea de coduri

Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

pulspulspuls

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri