Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Gravide: Profilul TORCH depistează infecţii ce se pot transmite foarte uşor de la mamă la făt

GALERIE
TORCH
  • TORCH
- +

Acesta reprezintă de fapt o baterie de teste ce stabilesc prezenţa anticorpilor specifici pentru anumite infecţii. Bolile infecţioase induse de agenţii complexului TORCH în timpul sarcinii, cum ar fi toxoplamoza, rubeola etc., sunt capabile de a afecta fătul, putând determina întreruperea prematură a sarcinii, moartea fetală sau malformaţii fetale congenitale grave. Acest test evidenţiază o infecţie acută doar dacă semnalează anticorpi IgM pozitivi. De precizat că chiar în cazurile în care există anticorpi IgM pozitivi, uneori infecţia se dovedeşte a fi fost cronică, deci fără risc asupra nou-născutului. Dacă pentru anumiţi patogeni nu există anticorpi IgG, atunci testarea se va repeta în fiecare trimestru de sarcină.

Prof. dr. Ştefan Buţureanu, Maternitatea „Elena Doamna“ Iaşi: „Denumirea acestui test, este de fapt un acronim rezultat prin alăturarea iniţialelor celor cinci grupuri de infecţii pe care testul le poate depista, afecţiuni ce se pot transmite foarte uşor de la mamă la făt. Testul TORCH cuprinde de fapt un grup de analize de sânge (determinări hematologice) care stabilesc prezenţa anticorpilor specifici şi nivelul concentraţiei lor sangvine (anticorpii sunt molecule proteice secretate de sistemul imun al pacientului ca răspuns de apărare împotriva diverselor infecţii). În funcţie de tipul anticorpilor detectaţi (IgM, IgG), testul semnalează dacă persoana a avut o infecţie recentă, o infecţie mai veche sau dacă nu a avut niciodată boala respectivă. Se pot aprecia stadiul infecţiei şi prezenţa sau absenţa imunităţii. În linii mari, anticorpii tip IgM sunt semn de infecţie recentă, activă, care necesită tratament,  iar cei de tip IgG sunt semn de infecţie veche, de obicei vindecată. Anticorpii IgG au rol protector, prezenţa lor fiind echivalentă cu imunitatea.

Ce infecţii depistează TORCH

T - Toxoplasmoza 

O infecţie relativ comună cauzată de parazitul toxoplasma gondii. Parazitul se reproduce şi este eliminat prin materiile fecale ale pisicilor sub formă de oochisti. Infecţia se transmite de obicei prin alimente vegetale insuficient prelucrate. Aceasta este cea mai frecventă cale de infectare a viitoarelor mămici. În cazul infecţiei în trimestrul I de sarcină, riscul de malformaţii este foarte mare, iar femeia are ca primă opţiune încheierea sarcinii (avort terapeutic).

O - Other infections (alte infecţii)

Coxackie virus, sifilis, varicelă, zona zoster, HIV, parvovirus B19 şi hepatita B.

R - Rubeola

O infecţie virală care în timpul sarcinii poate trece uşor la făt şi poate provoca malformaţii la nivelul ochilor (cataractă, microftlamie), sistemului auditiv (surditate), sistemulului cardiorespirator sau sistemului nervos (microcefalie, întârziere mintală). Riscul maxim este în trimestrul I de sarcină, în etapa de formare a organelor la făt şi afectarea poate fi atât de gravă încât să determine avort spontan sau sarcină oprită în evoluţie. Viitoarele mame la care testul iese negativ (nu au anticorpi pentru rubeolă) sunt sfătuite să îşi facă vaccinul antirubeolic în perioada preconcepţională sau la începutul sarcinii.

C - Citomegalovirus

Face parte din familia herpesvirusurilor, fiind foarte răspândit. Acesta poate fi întâlnit la majoritatea persoanelor adulte. După infecţia primară, citomegalovirusul rămâne latent în multe organe, putându-se reactiva mai târziu în timpul unui episod de imunosupresie severă. Infecţia este asimptomatică la persoanele imunocompetente şi devine manifestă la cei imunocompromişi. Infecţia cu citomegalovirus în cursul sarcinii implică un risc crescut de malformaţii la făt (cu cât sarcina este mai mică). Studiile au demonstrat că în ţările dezvoltate 8% din femei contactează infecţia în timpul sarcinii şi jumătate din ele o transmit produsului de concepţie. 20-40% din nou născuţi prezintă simptome importante: pneumonie, afecţiuni gastrointestinale, oftalmologice şi neurologice. Virusul poate fi transmis şi postpartum - prin laptele matern. Majoritatea nou-născuţilor supravieţuiesc în prezenţa unui tratament suportiv adecvat. Copiii care sunt asimptomatici la naştere se pot confrunta tardiv cu surditate, corioretinită, tulburări de coordonare a mişcării.

H - Infecţia cu virusurile herpes simplex I şi II

Este şi ea implicată în apariţia diverselor tulburări congenitale, în funcţie de momentul contactării ei. Leziunile herpetice au localizare diferită, în funcţie de tulpina infectantă: la nivelul regiunii orofaciale (în special HSV I) sau genitale (mai ales HSV II, însă şi HSV I). Infecţia neonatală se datorează transmiterii verticale a virusului de la mamă la făt prin filiera pelvigenitală, în timpul naşterii naturale. De aceea, în cazul unei infecţii acute cu herpes genital, se recomandă naşterea prin operaţie cezariană.

Când trebuie efectuat acest test: înainte sau după ce apare sarcina?

Ideal ar fi să fie făcut înainte de concepţie. De multe ori însă, sarcina nu este planificată, iar atunci, testul se recomandă în primele săptămâni de sarcină. Trebuie subliniat faptul că dacă testul iese pozitiv, aceste infecţii pot fi tratate sau ţinute sub observaţie astfel încât să nu influenţeze fătul, iar în cazuri mai grave se recomandă avortul terapeutic. De asemenea, pentru anumite afecţiuni cum este de exemplu rubeola, există varianta vaccinării mamei. Vaccinarea se recomandă atunci când testul iese negativ şi arată că viitoarea mama nu are anticorpi care să o păzească de o posibilă infecţie. Dacă este făcut înainte de sarcină, iar rezultatul testului TORCH este pozitiv, unele infecţii precum toxoplasmoza şi sifilisul pot fi tratate cu antibiotice. În cazul infecţiilor virale nu există un tratament eficient. Sarcina va fi supravegheată, ca şi dezvoltarea fătului şi se pot lua măsuri specifice fiecărui tip de infecţie. De exemplu, transmiterea virusului herpetic genital la făt poate fi evitată prin naşterea cu ajutorul operaţiei cezariene“.

Cum se interpretează rezultatele testului

În general, rezultatele testului sunt precizate ca pozitive sau negative, indicând prezenţa / absenţa anticorpilor IgG şi IgM pentru fiecare tip de infecţie testată. Rezultatul este normal dacă IgM este negativ (nedetectabil) în sânge. Prezenţa anticorpilor IgM indică o infecţie recentă sau prezentă în momentul analizei. În acest caz trebuie efectuate şi alte teste, deoarece prezenţa anticorpilor de tip IgM poate avea şi alte cauze. Prezenţa anticorpilor de tip IgG în organismul femeii însărcinate poate indica faptul că a existat în trecut o infecţie cu virusul respectiv. Pentru a avea o imagine clară asupra rezultatului, ar trebui repetat testul după 2 săptămâni pentru a face o comparaţie. În cazul în care al doilea test arată o creştere a nivelului de anticorpi de tip IgG, ar putea fi vorba de o infecţie mai recentă.

Detecţia anticorpilor de tip IgM pozitivi este un semnal de alarmă pentru femeia gravidă. În această situaţie se poate face o altă analiză - testarea avidităţii anticorpilor de tip IgG (intensitatea, „aviditatea“ cu care aceştia se leagă de antigene, care este o măsură a vechimii infecţiei). Se consideră că o aviditate înaltă (>60%) indică o infecţie mai veche de 4 luni în timp ce o aviditate scăzută (<50%) indică o infecţie recentă cu risc pentru sarcina actuală. Decizia terapeutică trebuie luată de medicul ginecolog pe baza rezultatelor tuturor acestor teste, cu acordul pacientei

Rezultate posibile

 - IgM negativ & IgG negativ semnifică absenţa imunităţii (femeia nu este protejată faţă de boală). În acest caz se recomandă ca în cazul unei sarcini să se evite contactul cu sursele de infecţie care ar putea duce la declanşarea bolii.

 - IgM negativ & IgG pozitiv semnifică prezenţa imunităţii (femeia este protejată faţă de boală). În acest caz femeia poate rămâne însărcinată şi poate naşte un copil sănătos. Atenţie: un titru foarte crescut de IgG sau un titru care creşte semnificativ în decurs de 2-3 săptămâni echivalează cu infecţia activă, caz în care se amână sarcina.

 - IgM pozitiv & IgG negativ sau pozitiv semnifică o infecţie activă, caz în care este contraindicată sarcina.

Cum se transmit infecţiile TORCH

Fătul contractează o infecţie TORCH de la mama infectată fie în uter, pe parcursul sarcinii (ex.rubeola, toxoplasma), fie în timpul naşterii (ex.: herpes simplex) sau după naştere, prin alăptare (citomegalovirus). Fătul sau nou născutul este vulnerabil faţă de aceste infecţii pentru că sistemul său imunitar nu este suficient de puternic pentru a lupta şi respinge agenţii patogeni care provoacă astfel de infecţii. Faţă de un copil sau un adult imunocompetent, care produc rapid anticorpi ce înlătura infecţia şi previne reinfectarea, sistemul imunitar al fătului nu poate controla eficient agresiunea germenilor asupra organismului său iar boala persistenta previne dezvoltarea normală a unor organe vulnerabile. Nu toate cazurile de infecţie TORCH maternă vor fi însoţite de afectarea intrauterină a fătului. Pentru ca boala să fie transmisă copilului aflat în uter, agenţii patogeni trebuie să traverseze placenta, o adevărată barieră fiziologică în calea germenilor. Riscul ca fătul să fie afectat depinde de mai mulţi factori:

• Dacă mama contractează infecţia pentru prima dată în timpul sarcinii;

• Severitatea afectării materne;

• Tipul infecţiei;

• Cat de precoce în timpul sarcinii fătul este expus infecţiei;

• Dacă mama primeşte un tratament adecvat pentru boala sa;

• Gradul de afectare a placentei

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Cine profită de madam Şoşoacă

Pavel LUCESCU

Cine profită de madam Şoşoacă

Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

opinii

Distrugerea statuilor

Alexandru CĂLINESCU

Distrugerea statuilor

Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

De ce este atât de aspru Postul Mare?

pr. Constantin STURZU

De ce este atât de aspru Postul Mare?

Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

Roboţi

Codrin Liviu CUȚITARU

Roboţi

Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

pulspulspuls

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

Caricatura zilei

La reciclat pet-uri și doze

Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

Cumpara editia digitala

Vremea in Iasi

Curs valutar

Parteneri

Intrebarea zilei

Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

vezi raspunsuri