Grecia se luptă cu incendiile de vegetaţie amplificate de vântul puternic

duminică, 23 iunie 2024, 14:35
2 MIN
 Grecia se luptă cu incendiile de vegetaţie amplificate de vântul puternic

Sute de pompieri s-au luptat sâmbătă pentru a opri incendiile provocate de vântul puternice pe două insule greceşti şi în alte părţi ale Greciei, în timp ce autorităţile au avertizat că multe regiuni se confruntă cu un risc ridicat de noi incendii şi duminică, transmite Reuters.

Peste 30 de pompieri sprijiniţi de două avioane şi cinci elicoptere s-au luptau cu un incendiu pe insula Andros din Marea Egee, departe de staţiunile turistice, unde patru comunităţi au fost evacuate ca măsură de precauţie.

”Sunt aşteptaţi mai mulţi pompieri pe insulă mai târziu în cursul zilei”, a declarat un oficial al serviciilor de pompieri pentru Reuters, adăugând că nu au fost raportate pagube sau răni.

Incendiile de vegetaţie sunt frecvente în Grecia, dar au devenit mai devastatoare în ultimii ani, pe fondul verilor mai calde şi mai uscate pe care oamenii de ştiinţă le leagă de schimbările climatice.

Un incendiu din apropierea Atenei, săptămâna trecută, a forţat zeci de persoane să-şi părăsească casele, despre care autorităţile au spus că au considerat că este rezultatul unei incendieri, precum şi al condiţiilor calde şi uscate.

Meteorologii spun că cele mai recente incendii au loc în condiţiile în care ţara se confruntă pentru prima dată cu condiţii ”caldură-uscăciune-vânt” atât de devreme în vara.

”Nu-mi amintesc un alt an în care să ne fi confruntat cu asemenea condiţii atât de devreme, la începutul şi mijlocul lunii iunie”, a declarat meteorologul Thodoris Giannaros, la televiziunea de stat.

Vineri, un bărbat de 55 de ani a murit la spital după ce a fost rănit într-un incendiu în regiunea Ilia din peninsula Peloponez din Grecia, în timp ce mai multe incendii s-au produs în vârful sudic al Greciei. Câteva sute de pompieri au fost trimişi de vineri pentru a lupta împotriva a peste 70 de incendii forestiere din toată ţara. Vânturile puternice şi temperaturile caniculare vor prelungi riscul şi duminică, au spus pompierii.

Sâmbătă mai devreme, pompierii au temperat un incendiu forestier pe insula Salamina, în Golful Saronic, la vest de Atena, şi la aproximativ 30 de kilometri est de capitală. După ce incendiile forestiere de anul trecut au forţat 19.000 de oameni să părăsească insula Rodos şi au ucis 20 în nordul continentului, Grecia şi-a intensificat pregătirile în acest an, angajând mai mult personal.

 

Publicitate și alte recomandări video

Comentarii