anunturi
grandchef
Bolta rece
Iasi Tv Life
TeleM
Impact FM regional

Grecii fură energie electrică pe capete

GALERIE
FACTURA_CURENT71MIL08
 • FACTURA_CURENT71MIL08
- +

Greutăţile crizei economice şi şomajului ridicat au creat un nou fenomen în Grecia, unde rebranşările ilegale, prin improvizaţii, la reţeaua de energie electrică au devenit un fenomen, pe care compania de furnizare îl consideră periculos, iar voci din societatea civilă îl văd ca justificat. Cu 1,37 milioane de şomeri, 27% din forţa de muncă, deconectarea de la electricitate a devenit obişnuită pentru multe familii din Grecia. Situaţia a facilitat apariţia unei reţele de electricieni care lucrează la negru, reconectându-i ilegal pe cei care nu îşi pot plăti datoriile către compania de furnizare, potrivit unui reportaj Bloomberg. Kostas Ioannidis (55 de ani), muncitor metalurgist, acum şomer, locuieşte la bloc în Salonic, unde are grijă de mama bolnavă şi de soţia infirmă. Ioannidis a acumulat datorii de 2.700 euro către distribuitorul de eleticitate HEDNO şi a fost debranşat de două ori în ultimii doi ani, după ce nu a reuşit să plătească rata lunară de 150 de euro negociată cu compania. El s-a reconectat la reţea în luna octombrie, printr-o improvizaţie, preferând să rişte sancţiuni mai dure decât să stea pe întuneric. Numărul deconectărilor de la electricitate din cauza restanţelor a crescut în primele nouă luni ale acestui an în Grecia cu 5,4%, la 257.000, potrivit Autorităţii de reglementare în domeniul energiei. Operatorul reţelei de distribuţie, HEDNO, estimează că aproximativ 1 din 10 locuinţe vor fi reconectate fără autorizaţie în acest an. Practica se încadrează într-un fenomen mai amplu de rezistenţă socială apărut în Grecia în contextul depresiunii economice, care a redus puternic veniturile populaţiei şi a împins în şomaj aproape o treime din forţa de muncă. Grecii s-au constituit în aşa-numite comitete de solidaitate care ocupă clădiri ale statului, distribuie alimente şi medicamente şi au contribuit la ascensiunea “Stângii Radicale” - partidul Syriza, devenit principala formaţiune de opoziţie. “Dacă cineva nu are ce mânca, încercăm să le facem rost de alimente. Dacă cineva nu are curent, încercăm să le facem rost de electricitate”, a declarat pentru Bloomberg Athina Teskou, membră a unui astfel de comitet din Salonic care a reconectat peste 30 de familii la reţeaua de energie.

 

© Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

Ultima ora

editorial

Vârful adversităţii

Lucian DÎRDALA

Vârful adversităţii

Aşa cum o sugerează semnale venite în ultima vreme din multe ţări, inclusiv din Australia, ofensiva chineză pe frontul comerţului şi investiţiilor este extrem de intensă. Şi, din câte se pare, Beijingul se aşteaptă la o contraofensivă de acelaşi calibru: elementul politico-militar este fundamental, dar singurul front deschis în prezent este cel economic.

opinii

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Florin CÎNTIC

Liţă Chiţălău şi lupta pentru pace

Eram în clasa a XII-a de liceu, în 1980, când a ajuns la noi, pe filierele dirijate de Securitate - care tocmai se antrena pentru societatea de consum controlată de ea - cel mai recent album Pink Floyd. Era o operă rock, care ducea la cel mai înalt nivel compoziţiile „cu mesaj” şi geniul interpretativ al uneia dintre cele mai mari trupe de rock progresiv din istoria genului. Mai ales că vorbea despre libertate!

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Radu PĂRPĂUȚĂ

Epoca lui „Davai ceas, davai palton”

Vorba asta este ştiută şi răsştiută de români, până şi de ultimul ţăran semianalfabet, căruia rusnacii i-au jefuit totul din casă şi i-au violat fetele. Cine se face că nu ştie de politica de rapt rusă, acum după atâţia ani, şi nu e convins de asta, să am iertare - e un ticălos. Şi, în forme diverse, şi alte popoare au cunoscut acestea, căci nu numai românii n-au putut evita „Sfânta Rusie” ticăloasă (apropo, nici o ţară din lume nu se mai autointitulează „sfântă”, sfânt e un atribut al Divinităţii) şi ceatlăul rusesc. Iar acum, în anul de graţie 2022, agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei a pus capac la toate - sfidează toate ţările, Uniunea Europeană... însă vom reveni la asta.

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Alex VASILIU

Mariana Cioromila: Du-te, tinere, până atingi limita potenţialului tău

Întrerup însemnările despre interviurile lui George Enescu pentru a schiţa portretul artistului de teatru liric Mariana Cioromila, înălţată în Zborul Înalt la 18 mai.

pulspulspuls

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Managerul şmardoi Grămadă, pus să lucreze la darea de seamă

Au luat-o băieţii în derâdere la început, dar auzim că, după olecuţă de reflecţie caldă la o berică rece, peste uichend, le-a mai venit mintea la cap. 

Caricatura zilei

Băsescu a pocnit, de data asta, o mașină

Editia PDF

Bancul zilei

Doi rechini : - Ce faci, ma? - Am fost bolnav... - Pai, ce-ai avut?  - Am mâncat un general rus si o saptamân (...)

Linkuri sponsorizate

Parteneri

Alte publicatii

  Fotografia zilei

  Intrebarea zilei

  Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

  vezi raspunsuri

  Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.